Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

04 septembra 2018

Cuketovo – kokosový chlebík s farmárskym kokosovým olejom

bioekologika

Skoro na jar, keď už trpíme syndrómom nedočkavosti vrhnúť sa do záhrady a vysadiť všetko, čo sme naplánovali počas dlhých zimných mesiacov, sa okrem množstva iných druhov zeleniny, vždy do plánu predpestovania dostanú i semienka cukety. Dá sa povedať, že majú dokonca špeciálne postavenie vo výsadbovom pláne, pretože horúce letné dni si bez tejto zeleninky nevieme predstaviť. Skvelé je najmä to, že sa dá pripraviť na sladko i na slano, môžeme ju piecť, variť či len tak rozmixovať a pridať do smoothie...
Cuketa je doslova základom našej letnej kuchyne od raňajok po večeru a aj keď sme z nej už skúšali pripraviť všeličo, cuketovo – kokosový chlebík mal toto leto svoju premiéru. A musíme dodať, že ho odporúčame skúsiť aj vám, pretože si myslíme, že všetci milovníci sladkých dobrôt si ho môžu obľúbiť. My sme ho v posledných týždňoch piekli už niekoľkokrát a vôbec nás neomrzel :) 
Prvé dve ingrediencie na jeho prípravu sú jasné už z názvu, potom ešte niekoľko korenín, ale pre zvýraznenie chuti sme použili ešte aj farmársky kokosový olej od PURITY VISION a bola to presne tá pridaná hodnota, ktorá zo sladkého chlebíka urobila výraznú chuťovú bombu :)

Recept na cuketovo – kokosový chlebík:

¾ H hladkej múky
¾ H celozrnnej hladkej múky
1 a ½ H nastrúhanej a vyžmýkanej cukety 
½ ČL sódy bikarbóny
½ ČL kypriaceho prášku
½ ČL soli
½ ČL mletej škorice
¼ ČL mletého muškátového orieška
½ H hnedého cukru
¼ H tekutého kokosového oleja 
½ H bieleho vegan jogurtu izbovej teploty
1 ČL vanilkového extraktu
1 H strúhaného kokosu 
1 PL mletých ľanových semienok, ktoré sme zmiešali s 3 PL vlažnej vody a nechali ich 5 minút napučať 

H = hrnček
ČL = čajová lyžička
PL = polievková lyžica

Postup je jednoduchý, aj keď to podľa počtu surovín asi tak nevyzerá. Ale väčšina z nich je skôr na vyšperkovanie chuti, takže z nich ide do cesta len trošička. 

1. Začneme tým, že v jednej miske si zmiešame obe múky, soľ, škoricu, muškátový oriešok, kypriaci prášok a sódu bikarbónu. 
2. V druhej miske zmiešame cuketu, cukor, jogurt, farmársky kokosový olej, strúhaný kokos, vanilkový extrakt a napučané ľanové semienka (ktoré sú vlastne náhradou za 1 vajíčko). 
3. Potom obsah oboch misiek dôkladne premiešame a nalejeme do pripravenej chlebíkovej formy. Môže sa vymazať olejom alebo vyložiť papierom na pečenie. 
4. Chlebík pečieme 50 – 60 minút pri 180ºC, pre istotu skontrolujeme špajdľou, či sa cesto nelepí. 
5. Po upečení necháme chlebík ešte 10 minút vo forme odpočívať, vyklopíme ho z formy a necháme vychladnúť. Až kompletne vychladený ho nakrájame na plátky.



Ideálny je so šálkou kávy, so zmrzlinou alebo aj s poriadnou porciou čerstvého ovocia. Inak, menší postreh pre rodičov, ak máte problém dostať do detí čokoľvek so zeleninou, možno práve táto zdravo-sladká dobrota bude pre ne prijateľná. A ak sa rozhodnete chlebík pripraviť, dajte nám vedieť, či vám chutil alebo ste si recept aj nejako upravili. My sme už jednu úpravu receptu vyskúšali, a cuketu sme nahradili nastrúhanou mrkvou. A keďže jeseň klope na dvere, chystáme sa vyskúšať tento recept ešte aj v jabĺčkovej verzii, kedy opäť nastrúhané a vyžmýkané jablká vyskúšame zameniť za cuketu.

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates