Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

29 augusta 2018

Letná vidiecka záhrada

bioekologika

V každom ročnom období, v každom počasí a za každého okamihu počas dňa záhrada ponúka množstvo zážitkov i relaxu. Je to taký malý-veľký svet, v ktorom si môžeme užiť pocit súkromia, ale aj pohostiť rodinu či priateľov. A na to všetko je letný deň v záhrade ideálny. Teplý vzduch, slnečné lúče presvitajúce cez rozkvitnuté ružové kríky a množstvo dozrievajúcich plodov a kvitnúcich kvetov. 
V letnej záhrade rozhodne nie je núdza o farby, vône a aj zopár rozprávkových okamihov. Sú to okamihy, ktoré pripomínajú detstvo a nekonečné sledovanie poletujúceho hmyzu, ako si pochutnáva na najfarebnejších a najvoňavejších kvietkoch od rána do večera. Okamihy, ku ktorým patria aj prsty zafarbené a polepené od sladučkých malín, vôňa marhuľových koláčov či nočné pozorovanie padajúcich perzeidov. Jednoducho pravé leto so všetkým, čo k nemu patrilo v detstve a s trochou nostalgie patrí dodnes. 
Dnes po rokoch, je pre nás prioritou v záhrade pestovať kvety (a nielen kvety) v súlade s prírodou. Bez syntetických hnojív a inej chémie, ale za to s láskou a starostlivosťou, so zálievkou z dažďovej vody a s radosťou z každého, čo i len menšieho pestovateľského úspechu. A potom nastáva ten nenahraditeľný pocit, keď vidíme, že sa kvetom darí a že si z nich môžeme pripraviť letnú kytičku do vázy na stôl. Aj keď to robíme len výnimočne, oveľa radšej ich obdivujeme na záhonoch. 



Už dávno nekupujeme kvety zo supermarketov a vlastne ani z kvetinárstiev. Väčšina z nich pochádza z viacerých afrických štátov, čo je vlastne absolútny nezmysel, pretože asi sami dobre viete, koľko vody treba na vypestovanie zdravých a pekných rastlín. A to ani nespomíname najrôznejšie chemické postreky a hnojivá, ktoré sa tam používajú. Samozrejme, my máme tú možnosť vypestovať si vlastné kvety v záhrade a nemusieť sa orientovať na tie kupované. A keďže chceme, aby to v záhrade nielen vyzeralo oku lahodiaco, ale aj voňalo a chutilo včielkám, pestujeme a vyberáme druhy, ktoré ich doslova priťahujú :)




A tak si môže hmyz pochutnať na voňavých levanduľových kvietkoch, lákavých floxoch a cíniách, či doslova letne ikonických rudbekiách a echinaceách. V naších záhradách určite nemajú núdzu ani o kvitnúce bylinky či žiarivé slnečnice alebo nechtíky. A my zase nemáme núdzu o neprestávajúce bzučanie a mihotanie krídiel. Ozaj, vedeli ste, že včela žije v čase intenzívnej činnosti približne 40-50 dní a za tento krátky čas vyrobí asi 1 čajovú lyžičku medu. Je to pre ne vlastne celoživotná práca a my by sme im mali na ňu pripraviť tie najlepšie podmienky

Tak čo, je aj vaša záhrada lákavá pre hmyzích obyvateľov? Respektíve, uvažujete pri výbere a výsadbe nad tým, či sú rastlinky pútavé aj pre včielky

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates