Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

22 januára 2018

RECENZIA: Levanduľová voda PURITY VISION

bioekologika

Zmena kozmetiky mi problém nerobí a rada sa púšťam do nových a niekedy aj ešte málo prebádaných vôd, pokiaľ ide o prírodnú kozmetiku čistú zložením. Sú však aj situácie, kedy zmenu vážne nemusím, a dokážem neuveriteľne dlho váhať nad novým produktom. Ak mám z kozmetiky niečo, čo mi neskutočne vyhovuje, opakovane sa k tomu vraciam a som presvedčená, že je to pre mňa to najlepšie, čo môže moja pleť či vlasy mať, tak len veľmi nesmelo opúšťam to moje „overené“.
No a asi takýto nejaký vzťah som mala aj k levanduľovej pleťovej vode Purity Vision. Levanduľovú vodu som poznala a obchádzala v drogérii síce už dlhšie, ale keďže k mojim preferovaným stáliciam v kvetových vodách patrí už niekoľko rokov ružová voda, tá levanduľová sa do mojej priazne jednoducho neprebojovala. Až kým sme sa spoločne s Lulu v lete nepustili do kondenzovania všetkého zeleného, voňavého, kvetového a bylinkového, čo nám vtedy prišlo pod ruku – vrátane levandule. 
Nie žeby som nevedela, aká levanduľa je, aké má účinky, vôňu, alebo aký výsledok mám očakávať...jednoducho ma aj tak príjemne prekvapila a moja večne suchá pleť v hydroláte z nej našla celkom nečakané porozumenie :) A tak všetky zábrany, ktoré som mala voči zaradeniu levandule do mojej pleťovej starostlivosti padli, a ja som pochopila, že levanduľa nie je len silne antibakteriálna, či všetky zmysly upokojujúca, ale že rovnako upokojujúco môže pôsobiť aj na moju často začervenanú suchú pokožku prahnúcu po vode ako kvet v púšti. 
A keď v záhrade kvitla a rozvoniavala levanduľa, tak som ju zberala už nielen na sušenie, ale rovno ešte čerstvú aj na kondenzovanie. K neskoršiemu nákupu tej levanduľovej od Purity Vision ma doviedla nakoniec náhoda, alebo skôr náhody dve :) Tou prvou bol môj náhodný (vyššie spomínaný) letný objav lahodiaceho pôsobenia levanduľového hydrolátu domácej výroby na moju pleť a tou druhou bol aktuálny výpadok obľúbenej vody ružovej od rovnakej značky, ktorú som niekedy počas jesene pri nákupe márne hľadala v regáloch DM drogérie. Lenže kvetovú vodu som nutne potrebovala :) a tak do nákupného vozíka po chvíľke váhania poputovala tá kvetová voda, ktorá aktuálne bola dostupná – levanduľová voda od Purity Vision. 
Načo vlastne mi na pleť asi taká voda z levandule je? ...veď stačí otočiť vodovodný kohútik a mám vody koľko chcem! Toto určite nie je otázka priaznivca prírodnej kozmetiky, a ani čitateľa nášho blogu, ale osobne som sa s ňou stretla, tak predsa len si trošku dovolím benefity kvetovej levanduľovej vody v skratke priblížiť...

Purity Vision Levanduľová voda je čisto kvetovou resp. bylinnou vodou, ktorej účinky ocení nielen pleť či vlasy, ale celkom zaujímavé využitie si nájde v každej domácnosti. Je vyrobená v bio kvalite a vzniká ako primárny cieľový produkt, čo znamená, že nevzniká ako vedľajší produkt pri destilácii éterických olejov, vďaka čomu si zachováva krásnu výraznú bylinnú arómu, s jemným dotykom korenistej vône čerstvých levanduľových kvietkov. Vôňa po kontakte s pokožkou či vlasmi síce po chvíľke vyprchá a nezostáva už tak intenzívna a identifikovala by som ju asi skôr ako bylinnú s nádychom levandule. Vonia však krásne a pri používaní navodzuje vnútornú pohodu. Ak ste milovníkom levandule, tento produkt z nej si určite zamilujete, levanduľová voda poteší všetky vaše zmysly ;)


V mojej pleťovej starostlivosti už má svoje stabilné miesto, aj keď sa o prvú priečku musí podeliť so svojou ružovou kvetovou sestrou :) Existenciu bez nej si už ale asi neviem predstaviť. Najradšej levanduľovú vodu používam na dočistenie pleti, ako posledný krok v rámci pleťovej očistnej hygieny po tom, čo micelárnou vodou, odličovačom, či pleťovým mliekom odstránim vrstvu make-upu a bežného denného znečistenia a pleť opláchnem vlažnou vodou. Levanduľová voda pleť v tomto kroku nielen pekne upokojí aj moju inak suchú citlivú pleť a zredukuje začervenanie, ale ju aj príjemne tonizuje a vo večernej rutine zároveň pripraví na nanesenie pleťového oleja, ktorý sa o poznanie ľahšie vstrebáva do pleti a zanecháva ju na dotyk jemnú a vyhladenú, ale najmä naozaj dôsledne ošetrenú. Vďaka rozprašovaču sa používa komfortne, aj keď dávka na jedno streknutie je možno o niečo štredrejšia, než by som od dávkovača tohto typu očakávala, celkovo to však nie je to zlé a z praktického hľadiska ten rozprašovač na fľaštičke veľmi oceňujem. Možno tá štedrejšia dávka vyhovuje o niečo viac pri aplikovaní na vlasy a na tvár by stačila aj dávka menšieho množstva. Pri čistení pleti tak vodu radšej nanášam najskôr na bavlnený kozmetický tampón, ktorým pleť dočistím. 

Pri kvetových vodách som v minulosti veľa krát natrafila na informáciu o ľahšom rozčesávaní vlasov po použití kvetovej vody. Levanduľová voda od Purity Vision je ale prvá “kvetovka“, ktorú som na tento účel vyskúšala. Len zopár streknutí do ešte vlhkých vlasov skutočne pomôže vlasy po umytí ľahšie rozčesať. Masáž hlavy s levanduľovou vodou prospieva aj vlasovej pokožke, a pochvaľuje si aj môj atopický ekzém, ktorý sa odvďačuje menším svrbením a rýchlejším liečením zápalových ložísk na pokožke hlavy.


Zložením je to 100% čistá levanduľová voda (Lavandula Angustifolia Mill Flower Extract) spracovaná z levandule lekárskej, ktorá pochádzajúca z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva, 100ml balenie stojí približne 66.50 €, kúpiť ju možno v DM drogérii, ale v ponuke ju majú aj viaceré e-shopy. Pri výrobe sa používa väčšie množstvo levanduľových kvetov, než býva bežné a obsahuje tak aj dostatočné množstvo esencií, ktoré zvyšujú jej účinnosť, vďaka čomu sa na trhu zaraďuje medzi najkvalitnejšie levanduľové vody. Sklené balenie je zároveň príjemnou bezodpadovou ekologickou alternatívou. Ponúka skvelé možnosti ďalšieho využitia aj po spotrebovaní produktu, stačí fľaštičku umyť a opäť naplniť – napríklad vlastnoručne vyrobeným bylinkovým hydrolátom, alebo ako rozprašovač oleja pri letnej grilovačke, či zvlhčovač interiérových rastlín atď... 

Na záver ešte jeden kulinársky tip pre jej využitie... levanduľová voda sa skvele hodí aj na dotvorenie a chuťové zvýraznenie mnohých dezertov alebo nápojov. Tou najjednoduchšou pochúťkou, ktorú hravo zvládne každý, je obyčajný puding. Odporúčam vyskúšať s levanduľovo-hruškovým pudingom od Dr.Oetkera, uvarenom v sójovom alebo ryžovom mlieku. Na dno misky, do ktorej nalievam puding po uvarení, si najskôr nalámem zopár sušienok, a tie zľahka postriekam levanduľovou vodou. Kým sa puding uvarí, sušienky levanduľovú vodu pekne nasajú a zmäknú, čím sa chuť levandule zvýrazní. Pridám uvarený puding a na povrch pudingu naliateho do misky ešte na záver jedno streknutie levanduľovej vody. Toto je môj spôsob ako aj ten najjednoduchší dezert možno občas vylepšiť trochu inak a spraviť ho o niečo výnimočnejší :)

Ako používate levanduľovú vodu vy?

pozdravuje vás Veve ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

4 komentárov:

  1. Skusala som levandulovu vodu Hanus, no neskutocne mi smrdela. Vonu levandu mam pritom rada. A aj ruzova voda od Hanus je super. Takze tomu nerozumiem. Po tejto nevonavej skusenosti sa uz bojim skusat dalsiu levandulovu vodu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuz, ked vona nesadne ani mne sa velmi nechce produkt pouzivat, aj ked je neviem ako dobry. Ale od Hanus zvyknem pouzivat len ruzovu vodu, a zasa nepoznam ich levandulovu, takze to neviem porovnat s touto Purity Vision. Aj ked vo vyslednej voni sa asi budu trosku lisit podla odrody, ale stale to bude len levandula... Mne sa vona tejto vody velmi paci, ale ak budes chciet zistit, ci by Ti vyhovovala, asi to budes musiet risknut a vyskusat ju :-)

      Odstrániť
  2. Presne ako píšeš, aj ja už dlho používam od Purity Vision ich ružovú vodu, s ktorou som veľmi spokojná, ale vyskúšať túto levanduľovú som sa ešte nikdy neodhodlala. Myslím, že je na čase to zmeniť a táto recenzia ma veľmi veľmi inšpirovala. Ďakujem :-))) Peťa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som velmi rada, vzdy ma potesi ak niekomu pomozu moje skusenosti pri rozhodovani. Verim, ze ak sa na tuto vodu odhodlas, ze nebudes lutovat, pripadne potom napis komentar ako si bola spokojna...

      Odstrániť

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates