Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

11 novembra 2017

RECENZIA: micelárna voda BIOPHA

bioekologika

Medzi pleťovými čistiacimi prostriedkami je micelárna voda už nepochybne kultovým kozmetickým produktom. Micelárkam som sa neubránila ani ja a už pár rokov sa nechávam zlákať jej benefitmi :) Ich tajomstvo úspechu spočíva v špeciálnych drobných časticiach „micelách“, ktoré dokážu veľmi efektívne zachytiť a naviazať nečistoty.  Domovskou krajinou tohto kozmetického trendu je Francúzsko, odkiaľ pochádza aj tá zrejme celosvetovo najznámejšia micelárka s označením „Sensibio“ odporúčaná pre najväčšie „citlivky“.
Úplne prvá micelárna voda sa zrodila ešte v roku 1991 v laboratóriách Biodermy, ktorá si tento zázrak dala patentovať na dlhých desať rokov. Až po vypršaní patentu spustili výrobu micelárnych vôd aj mnohé iné kozmetické značky a dnes je už trh v podstate micelárnymi vodami zaplavený, stačí sa trošku rozhliadnuť po ktorejkoľvek drogérii, možností na výber je neúrekom. Keďže „micelárnemu“ kozmetickému trendu sa nebránili ani mnohí výrobcovia bio a prírodnej kozmetiky, už aj v tomto prípade je výber naozaj značný. 
Moje požiadavky na micelárnu vodu nie sú príliš veľké a očakávania tak tiež nie sú prehnané. Asi to nie je nič nezvyčajné, ale moja úplne prvá micelárna voda, ktorej som v dávnej minulosti neodolala, bola Bioderma Sensibio H2O. Bolo to v čase, keď sa všetky vtedy dostupné micelárne vody odlišovali iba ak farbou vrchnáčika a s tým spojeným zacielením podľa typu pleti – určite to poznáte – ružová, zelená, modrá, biela... Keďže moja pleť je suchá so sklonom k citlivosti a niekedy vie byť prehnane reaktívna, so Sensibio sme si pekne porozumeli a nemenila som ani, keď kozmetický trh zaplavili nespočetné variácie ďalších značiek. Zmena v mojej kozmetickej rutine nastala, až keď som začala používať výhradne bio kozmetiku a keďže micelárka sensibio z hľadiska zloženia už moje požiadavky nespĺňala, načas som sa so silou čistiacich „micel“ rozlúčila.
Do micelárnych vôd som opätovne načrela, až keď som na trhu prvý krát zbadala práve micelárnu vodu od francúzskej značky Biopha, ktorú som si veľmi rýchlo obľúbila. Ako som tu už spomínala, na micelárne vody nemám špeciálne požiadavky, dôležité je, aby zatočili s nečistotami na pleti a odstránili make-up bez podráždenia a vysušenia pokožky. Keďže vody tohto typu sú na to priam predurčené, ich funkčnosť posudzujem práve podľa toho ako to zvládajú. Biopha tieto predpoklady plní do bodky. 


Zvyčajne micelárkou odstraňujem najmä make-up na pleti, na odstránenie očného make-upu uprednostňujem skôr olejové odličovače. Make-up ako taký používam celkom striedmo, či už ide o tekutú alebo práškovú formu, moja pleť nepotrebuje výrazné krytie či vrstvenie, stačí ak sa zjednotí jej „snehulienkový“ odtieň o nejaký krôčik bližšie k dokonalosti. Podobne jednoduché je to aj s make-upom očným, v dennom líčení kombinujem max. 2 očné tiene (svetlý a tmavší), linka, maskara a ceruzka na úpravu obočia. Nepoužívam vodeodolné maskary ani linky. Možno aj vďaka tomu odličovanie nie je nijaká náročná úloha. Môj bežný make-up Biopha odstraňuje bez problémov, už v prvom kroku make-up rozpustí a pri opakovanom 2. zotretí je pleť už v podstate čistá. Podľa odporúčaní výrobcu nie je potrebné tvár po použití oplachovať vodou. Pre dokonalú hygienu ja pleť ešte vždy dočisťujem gélom, penou, mydlom alebo jemnou emulziou, takže prípadný lepivý pocit, ktorý micelárne vody niekedy zanechávajú je bezpredmetný, aj keď pri tejto micelárke som ho nezaznamenala vôbec. Výhrady nemám ani pri odstránení očného make-upu, Biopha zvládne očné tiene aj maskaru. A hoci oči najradšej odličujem s pomocou olejov, niekedy ich zvyknem ešte dočistiť aj micelárkou, najmä ak potrebujem eliminovať mastnejší efekt, ktorý odličovacie oleje zanechávajú. Čo je pre mňa dôležité, nedráždi oči, ktoré mávam citlivé a vplyvom alergénov takmer celoročne podráždené a nijako neškodí ani mojej suchej a precitlivenej pleti. Micelárna voda je vôňou úplne neutrálna a čistá. Balenie je celkovo ekonomická záležitosť, nakoľko 400 ml stojí do 6 €.  Ako som už spomínala, po tom ako som ešte pred niekoľkými rokmi túto micelárku objavila v regáloch drogérie DM, zvykla som ju kupovať pomerne pravidelne. Čo ma však pri tomto poslednom balení sklamalo je jej vynovené zloženie. K Biopha som sa vrátila s odstupom času, pričom som ju kupovala ako overenú vec, ktorú poznám a nevenovala som už pozornosť jej zloženiu. Ak si dobre pamätám, predchádzajúce balenie som kupovala približne pred 2 rokmi, a vtedy ešte podľa zloženia išlo o prírodnú micelárnu vodu. O tom vynovenom to už nie je možné tvrdiť. Zloženie som podrobnejšie preskúmala až potom ako som nové balenie prvý krát použila, keďže som bola prekvapená, že je bez akejkoľvek rozpoznateľnej vône. To ako také nie je chybou, ibaže ja som si pamätala na jemnú mandľovú arómu pripomínajúcu marcipánovú tyčinku a zrazu som nič podobné nezacítila. A až vtedy som v ruke otočila balenie na druhú stranu a objavila som nové zloženie. Pre porovnanie preto pripájam zloženia oboch verzií:

Biopha micelárna voda, zloženie podľa INCI (2017):
AQUA, PEG-6 CAPRYLIC/CAPRIC GLYCERIDES, GLYCERIN, PANTHENOL, SODIUM PCA, XYLITYLGLUCOSIDE, SODIUM BENZOATE, ANHYDROXYLITOL, CETRIMONIUM CHLORIDE, XYLITOL, CHLORHEXIDINE DIGLUCONATE, TRISODIUM ETHYLENDIAMINE DISSUCCINATE, CITRIC ACID, CALENDULA OFFICINALIS FLOWER EXTRACT, POTASSIUM SORBATE

Biopha micelárna voda, zloženie podľa INCI (2015):
AQUA, ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE, GLYCERIN, CENTAUREA CYANUS FLOWER WATER, BENZYL ALCOHOL, SODIUM COCOYL GLUTAMATE, SODIUM BENZOATE, DECYL GLUCOSIDE, CITRIC ACID, AROMA, BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER EXTRACT, ISOPROPYL ALCOHOL, LIMONENE


Myslím, že táto staršia verzia spĺňala aj kritéria certifikátu ECOCERT, pričom 98% surovín bolo prírodného zloženia a 31% pochádzalo z ekologického poľnohospodárstva. Ako vidno podľa zloženie, vynovená verzia už čisto prírodná nie je, obsahuje ale 96% látok prírodného pôvodu. Značka ako taká síce nesie certifikát ECOCERT, ale to sa netýka všetkých produktov, tejto micelárnej vody už určite nie. Možno niekomu postačí garancia, že neobsahuje GMO, phenoxyethanol, silikóny, polyethylenglykol, umelé farbivá či chlór a z prírodných zložiek možno poteší aspoň obsah organického nechtíka, či netestovanie na zvieratkách. Verzia, ktorú som kupovala v máji 2017 už k čisto prírodným micelárkam nepatrí, čo jej síce na funkčnosti nijako neuberá, ak ale rovnako ako ja uprednostňujete čistú bezchemickú kozmetiku, odporúčam zaloviť vo vodách iných značiek a pred kúpou venovať pozornosť aj zloženiu. A pri zložení ešte jedna poznámka k recenzovanému baleniu – slovenský aj český preklad nalepený na balení je tak trochu zavádzajúci, keďže v zložení nie je obsiahnutá žiadna organická nevädza poľná ani aloe vera. Keďže poznám zloženie tej staršej verzie, ktoré som pre porovnanie pridala aj do tejto recenzie, nepresne uvedený preklad je tak vlastne pôvodné zloženie tej staršej verzie. Nová verzia tieto vyzdvihnuté organické zložky už neobsahuje. 

Aké sú vaše skúsenosti s prírodnými micelárkami, ktorá je tá vaša obľúbená?

pozdravuje vás Veve ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

3 komentárov:

  1. Vďaka za článok. Práve zajtra som sa chystala do DM. Po tomto ma Biopha úplne sklamala :-(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Táto micelárka ako taká funguje dobre, len nie je čisto prírodná, ale zase iné výrobky z tejto značky majú ECOCERT certifikát, takže sa treba orientovať podľa toho. Napr. gél na intímnu hygienu, šampóny alebo telové mlieko sú BIO, len táto micelárka už nie.

      Odstrániť
  2. Vďaka za článok. Práve zajtra som sa chystala do DM. Po tomto ma Biopha úplne sklamala :-(

    OdpovedaťOdstrániť

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates