Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

29 októbra 2017

RECENZIA: BIO zmatňujúci minerálny make-up Matte Matt EVERMAT™ SANTE

bioekologika

Vybrať si ideálny make-up, ktorý sedí typu pleti, farebnému tónu pleti, spĺňa niekoľko hodinovú výdrž a dokáže prekryť nedokonalosti a tým pleť zjednotiť, je viac ako náročná misia. Mnohé z nás to poznajú, že ak sme už s niektorým kúskom aspoň ako-tak spokojné, zasa si na ňom všimneme niečo, čo mu uberá ťažko nazbierané plusové body. 
Neviem, či existuje niečo ako ideálny make-up, ale keďže my ženy chceme mať pleť v podstate ideálnu a zjednotenú, naďalej hľadáme a hľadáme... 
A ja som sa v hľadaní pustila do relatívne ešte novinkových vôd v bio kozmetike Sante a zalovila som si z nich zmatňujúci minerálny make-up, o ktorom bude reč :) 


Už som si celkom zvykla, že vzorky make-upov sú ťažko dostupný tovar, až na pár výnimiek, a tak som už niekoľkokrát skúšala nájsť ten najoptimálnejší aj na diaľku. Je fakt, že ani raz som zatiaľ nebola totálne sklamaná, ale zakaždým sa nájde niečo, čo by som od neho čakala iné. A inak to nebolo ani s týmto make-upom, prvé 2-3 aplikácie sme sa oťukávali a dolaďovali detaily, ale postupne som prišla na to, čo od neho čakať a čoho sa zasa nedočkám :) Vždy, aj keď je leto v plnom prúde, volím najsvetlejšie odtiene, ale hlavne také, aby boli jemne do ružova alebo púdrova. Moja pleť je farbou ako taký svetlý porcelán a všetky žlté alebo oranžové podtóny make-upov na nej robia skôr efekt mrkvy, ako by jej pridali pekný prirodzený tón opálenia... a tu prichádzam k veci, na ktorej sme si nesadli. Zmatňujúci minerálny make-up má práve pre mňa nešťastný oranžový podtón, takže som po niekoľkých pokusoch usúdila, že v lete s ním viem ešte ako tak narábať, ale v zime to pre mňa nebude pravé orechové. Odtieň 01 má názov NATURAL a musím uznať, že to aj sedí, pretože je určený pre prirodzený vzhľad a tón pleti. My najsvetlejší medzi svetlými :) si asi musíme pohľadať iný, pre nás najprirodzenejší odtieň. 


Make-up má veľmi príjemnú, ľahkú konzistenciu, ktorá pleť nezaťažuje a nezvýrazňuje póry. Ľahko sa rozotiera, ale najmä vtedy, keď je pleť hydratovaná a nie vysušená na dotyk. Do vlhkejšej pokožky sa zapracováva oveľa lepšie, pretože pri suchom povrchu kože vytvára ťažšie rozotierateľné šmuhy. Je to akoby dokázal na tvári ihneď zaschnúť, čo si ale myslím, že je spôsobené tým, že je značne zmatňujúci a teda okamžite vytvára matný efekt. Určite odporúčam pracovať s ním rýchlo a na pleti ošetrenej s čistiacim mliekom alebo ľahším pleťovým krémom. Ak by som mala odporučiť, čím si ho nanášať, tak u mňa vedú prsty, lebo tak mi to ide najrýchlejšie, ale dá sa naniesť aj s hubkou alebo štetcom. Čo sa týka krycej schopnosti, tam výhrady nemám žiadne. Pekne zakryl drobné vyrážky aj väčšie začervenané plochy a aj výdrž mal celkom slušnú. T-zóna ostáva zmatnená dlhšie ako som zvyknutá z iných make-upov, takže v tomto smere naozaj účinkuje. Väčšinou ho používam s podkladovou bázou alebo s mojim obľúbeným Sante zmatňujúcim krémom. Tento make-up by mal okrem zmatnenia po dlhodobejšom používaní prispieť aj k čistým kožným pórom a celkovému zlepšeniu stavu mastnej a zmiešanej pleti. Toto sa mi posudzuje pomerne ťažko, pretože pleť si čistím denne a teda sa snažím, aby to bolo na jej stave aj vidieť a zmatňujúci minerálny make-up je už skôr čerešnička na torte v tomto smere. Ideálny je pre mladšiu pleť, staršej, aj keď stále mastnejšej či zmiešanej, môže vyhovovať, ale asi nie dlhodobo, respektíve by ho podľa mňa mala vystriedať aj s nejakým hutnejším a hydratačnejším zložením make-upu alebo krému. 


Balenie je klasické, plastové, make-up sa vytláča, ale ide to v pohode, bez problémov ho používam už cca 4 mesiace a ako som spomínala, viem si ho pohodlne naniesť na prsty ako aj na hubku či štetec. Má 30 ml a dostupné sú 3 odtiene. Veľmi sa mi páči jeho vôňa, najmä ráno pôsobí na mňa výrazne povzbudzujúco, na prvé ovoňanie cítiť citrusy a v pozadí nich trochu sladšie tóny. Postupne vyprchá, ale nerozkladá sa na nejakú nevoňavú záležitosť. Najväčšou zaujímavosťou, čo sa týka zloženia, je patentovaná látka EVERMAT™, ktorá je vyrobená z kôry afrického stromu (Enantia Chlorantha) a vyznačuje sa výraznými protizápalovými účinkami. Podľa informácií na oficiálnej stránke výrobcu táto látka preukázateľne čistí kožné póry a zaisťuje matný vzhľad pleti. Okrem nej  sa v zložení nájde aj bio mandľový olej, kaolín, vitamín E alebo aj minerály a svetlo odrážajúce pigmenty. Make-up je certifikovaný NaTrue, VEGAN, je bez karmínu a jeho cena je 9,30 €. 

Na záver by to asi chcelo malé zhrnutie, pretože nie som z neho očarená, ale zase ani sklamaná. Zmatňujúci minerálny make-up od Sante má svoje muchy, ale dá sa s ním plnohodnotne žiť :)) len to chce trošku praxe. A čo vy, našli ste už svoj ideálny prírodný make-up?

pozdravuje vás Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

6 komentárov:

  1. Pekná recenzia :). Pozerala som po ňom, ale hneď ako som došla k zloženiu a uvidela na popredných miestach mastenec (talc), bolo po dileme. Veľká škoda.
    Mne momentálne vyhovuje najviac práve minerálny (práškový) make-up, ale tiež sa s blížiacou zimou ohliadam za niečím tekutejším, krémovejším, takže som v aktívnej fáze hľadania ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To hľadanie poznám :) verím, že sa Ti podarí nájsť ten ideálny, ktorý nie len bude bez mastenca, ale najmä perfektne sadne :) Zloženia inak aj ja poctivo študujem, a "talc" a biokozmetika to je aj pre mňa taká nie je celkom jasná záležitosť. Na základe dostupných info na webe som si k nemu osvojila asi taký postoj, že pokiaľ nie je súčasťou zloženia kozmetiky, pri ktorej by mohlo prísť ku kontaktu so sliznicami, ako v prípade napr. kozmetiky na intímnu hygienu, tak dôverujem bio certifikátom a čistote tohto minerálu.

      Odstrániť
  2. Dakujem pekne za tuto recenziu, dlhsie som presne tento make up obkukavala a lakal ma, ale kvoli Talcu v zlozeni som odolavala. A teraz ked na fotke vidim ten farebny odtien tak si myslim, ze som asi aj dobre urobila. Tiez mam svetlu plet a neviem si ho na sebe predstavit. Ja rada pouzivam make upy od Zao, tekuty aj mineralny a tiez som velmi spokojna s bb kremom od Sobio etic. Ten ma paradoxne asi najvacsiu kryciu schopnost ako akykolvek prirodny make up, s akym som sa zatial stretla.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie je za čo :) žiaľ problémy s odtienom veľmi dobre poznám, ale ten bb krem SOBio etic ma láka, myslím že práve v zime by mi bol odtieňom ideálnejší a asi aj zložením. Predsa len je tento zmatňujúci skôr na teplejšie dni a v zime potrebujem viac hydratovať.

      Odstrániť
  3. ako ten sobio je tiez troska do oranzova ale na pleti sa prisposobi, ja som svetla a nosim ho teraz a vyhovuje mi. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je super, lebo ja som tiež svetlá a ešte mám aj nejaké pehy, nie výrazne veľa, ale mám a snažím sa ich trošku prekryť, tak hádam by bol vyhovujúci :)

      Odstrániť

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates