Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

05 októbra 2017

Interiérové rastliny, ktoré čistia vzduch

bioekologika

Mať čistý domov je snom každého z nás. Aby sa každučký kút ligotal, môžeme síce upratovať koľko chceme, so všetkým znečistením, ktoré je napríklad aj v ovzduší, si vieme poradiť len čiastočne. Jedným z riešení na tento problém môžu byť čističky vzduchu, ktoré sú síce funkčné, ale nesú so sebou finančnú záťaž a tiež menšie obmedzenia, pretože v podstate by sme už asi nikdy nevetrali, respektíve len veľmi obmedzene s tým, že hneď po vyvetraní by sme čističku zapli opäť, aby efekt vyčisteného vzduchu pretrval. 
Je jedno, či človek býva v mestskom alebo dedinskom prostredí, obe možnosti prinášajú špecifické znečistenie ovzdušia z dopravy, z poľnohospodárskej činnosti alebo zo spaľovania odpadu. Ako potom kontrolovať a udržiavať čistý vzduch vo svojom domove? Napríklad aj tým, že do neho prinesieme kúsok prírody :) 

ČO NA NÁS DOMA ČÍHA A KDE TO NÁJDEME?

Isto nebude prekvapivé, že je to množstvo a množstvo chemikálií v našich domovoch, ktoré dokážu spôsobiť bolesť hlavy, závrate, podráždiť oči alebo aj vážnejšie zdravotné problémy, ktoré závisia na množstve a dobe pôsobenia chemikálií. Trichlóretylén, xylén, amoniak, formaldehyd alebo benzén - to je len menší výber toho, čo sa bežne nachádza v našich domácnostiach. 

TRICHLÓRETYLÉN

… jeho krátkodobé vystavenie organizmu môže spôsobiť závraty, nevoľnosť, bolesť hlavy, zvracanie alebo ospalosť. Dýchaním sa dostáva do krvného obehu, ale zo vzduchu ho absorbuje dokonca aj pokožka. Môžeme ho nájsť v tlačiarenskej farbe, lakoch alebo lepidlách. 

FORMALDEHYD

… jeho krátkodobé vystavenie organizmu môže spôsobiť podráždenie nosa, hrdla, ústnej dutiny, pokožky, v závažnejších prípadoch až opuch hrtana a pľúc. Obzvlášť opatrní by mali byť najmä ľudia s astmou a dýchacími problémami. Môžeme ho nájsť vo voskovanom papieri, obrúskoch, papierových taškách, či obrúskoch na tvár. 

XYLÉN

… jeho krátkodobé vystavenie organizmu môže spôsobiť bolesť hlavy, podráždenie úst a nosa, nevoľnosť, problémy so srdcom, pečeňou a obličkami. Môžeme ho nájsť v gume, koži, tlačovinách, tabakovom dyme alebo vo výfukových plynoch. 

BENZÉN

… jeho krátkodobé vystavenie organizmu môže spôsobiť podráždenie očí, závraty, ospalosť, bolesť hlavy a v niektorých prípadoch až straty vedomia. Môžeme ho nájsť v umelých vláknach, gume, hnojivách, farbách na vlasy, lepidlách, výfukových plynoch alebo vo vosku na nábytok. 

AMONIAK

… jeho krátkodobé vystavenie organizmu môže spôsobiť bolesť hrdla, kašeľ a podráždenie očí. Môžeme ho nájsť v čistiacich prostriedkoch na okná, voskoch na podlahu, vonných soliach a hnojivách. 

To, že rastliny v exteriéri dokážu absorbovať niektoré chemikálie zo vzduchu je známy fakt, ale presne to isté dokážu aj tie, ktoré máme v interiéri. Podľa výskumu NASA by sme mali mať aspoň jednu takúto rastlinu na ploche 10m². Poďme sa spolu pozrieť na tie, ktoré sú v tomto smere doslova majstri. 

KTORÉ RASTLINY ČISTIA VZDUCH?

Ficus Benjamina – Fikus malolistý
Nephrolepis Exaltata – Nefrolepka vznešená
Phoenix Roebelenii – Ďatlovník laoský
Chlorophytum Comosum – Zelenec chochlatý
Chamaedorea Seifrizii – Bambusová palma
Anthurium Andraeanum – Antúrium Andreanovo
Hedera Helix – Brečtan popínavý
Gerbera Jamesonii - Gerbera Jamesonii
Dracaena Marginata – Dracéna lemovaná
Sansevieria Trifasciata – Sansevieria trojpása

Treba si však dobre naštudovať, aké podmienky zvládnu v interiéri a hlavne, či sú vhodné aj k malým deťom či domácim miláčikom. Niektoré z nich sú totiž jedovaté a narobili by vám v tomto prípade doma väčšiu škodu ako úžitok. Nejde ani tak o to, že by množstvá škodlivých chemických látok boli vo vzduchu domácnostiach obrovské, ale skôr o to, že aj pomocou týchto rastlín si môžeme vzduch prečistiť, ak nemáme iné riešenie. Takže kupovať rastlinu ako darček nemusí byť až taký zlý nápad, možno len vtedy, keď vieme, že obdarovaný nie je široko-ďaleko vyhlásený pestovateľ :) ale inak okrem toho, že zútulní priestor, poslúži aj ako prirodzená čistička vzduchu. 

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates