Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

20 decembra 2020

Ako zlepšiť obranyschopnosť tela a podporiť imunitný systém

bioekologika

Uprostred pandémie, ktorá už niekoľko mesiacov ovplyvňuje naše každodenné životy, možno dobre fungujúcu imunitu prirovnať k esu v rukáve, ktoré má silný potenciál vyhrať hru. A hoci budovanie imunity by malo byť procesom systematickým a dlhodobým, nikdy nie je neskoro obranyschopnosti nášho tela venovať pozornosť a niekoľkými cielenými krokmi jej pomôcť a podporiť imunitu. Dobre fungujúci imunitný systém je nevyhnutným predpokladom prežitia. Bez imunitného systému by sme boli neustále vystavený početným atakom najrôznejších vírusov, baktérií a iných patogénov z vonkajšieho prostredia. 

Pri ochrane pred najrozličnejšími mikroorganizmami spôsobujúci ochorenie je to práve náš imunitný systém, ktorý neustále odvádza pozoruhodnú prácu pre naše celkové zdravie a udržuje nás zdravých napríklad aj počas náročných jesenných a zimných dní, ktoré každoročne bývajú spojené s nárastom ochorení najmä respiračného charakteru. Zrejme aj preto najneskôr počas neskorej jesene s príchodom sychravých zamračených dní už posilnenie imunity zvykne riešiť asi väčšina z nás. 

Zdravú a dobrú imunitu však potrebujeme neustále, a hoci ide o celkom komplikovaný systém v našom tele, existuje niekoľko účinných spôsobov ako môžeme svoju imunitu podporiť. Možno sa práve pýtate, čo môžem robiť, ak aj napriek podpore, systém imunity v súboji s infekčným mikroorganizmom prehráva a prestane fungovať natoľko, že nakoniec aj tak ochoriem? Môžem ešte stále zasiahnuť do tohto procesu a zlepšiť svoj imunitný systém? Môžem zmenou životného štýlu, stravovacích návykov alebo užívaním určitých doplnkov výživy či byliniek pomôcť vyvolať potrebnú odpoveď imunity? Najmä v súvislosti s vypuknutím pandémie, aj nám podobné otázky a úvahy vírili hlavou :) 

Pokiaľ vás baví “lúskanie“ ponuky internetových stránok a rovnako ako aj my v tomto období uprednostňujete najmä nakupovanie online, odporúčame vám BENU lekáreň, kde sme našli všetko potrebné na podporu imunity. Priamo v kategórii si môžete vybrať zo širokej ponuky značiek i produktov. V nasledujúcich riadkoch sa pokúsime zhrnúť to najdôležitejšie, čo pre svoju imunitu môžeme urobiť. 

Ako môžem zlepšiť imunitný systém?

Prvou líniou obrany, ktorú sami dokážeme priamo ovplyvniť, je zdravý životný štýl. Ten so sebou prináša niekoľko kľúčových faktorov, ktoré výrazne vplývajú na skvalitnenie imunitnej odpovede nášho organizmu. Aby náš imunitný systém mohol počas tzv. virotického obdobia lepšie odolávať infekčným ochoreniam, pomôže mu aj naša celoročná cielená podpora.  

Nevyhnutnou súčasťou zdravého životného štýlu a budovania dobrej imunity je zdravá strava bohatá na čerstvú zeleninu a ovocie, zároveň eliminovanie stresu, ktorý zbytočne organizmus oslabuje a zvyšuje pravdepodobnosť ochorieť. Nemálo dôležité je preto pohodové zvládanie náročných situácií, taktiež dostatočný spánok, ale aj hydratácia organizmu. A i keď tá samotná nás pred útokmi vírusov či baktérií neochráni, pre celkové zdravie je nemenej dôležitá, pretože dehydratácia organizmu v konečnom dôsledku môže ovplyvňovať nielen našu náladu či fyzický výkon, no tiež sa značne podieľa na spomalení trávenia, činnosti srdca alebo obličiek, čo môže mať za následok zvýšenú náchylnosť k ochoreniam. Ani počas chladných mesiacov preto nezabúdajme na pitný režim. Dôležitosť pravidelného pohybu je ďalším dôležitým faktorom pre správnu imunitu. Už aj ľahké cvičenie, prechádzky na čerstvom vzduchu pomáhajú, naviac dokonca môžu zmierniť zápalový proces a pomôcť imunitným bunkám pravidelne sa regenerovať.

Výživové doplnky na podporu imunity

vitamín C –  má pre imunitu nemálo výhod. Podporuje mnohé biochemické procesy v tele, zlepšuje absorpciu železa, metabolizmus tukov, tvorbu kolagénu a urýchľuje aj hojenie rán. Je zapojený do mnohých častí imunitného systému, podporuje tvorbu bielych krviniek tzv. lymfocytov a fagocytov, ktoré organizmus pomáhajú chrániť pred infekciou. Zároveň pomáha bielym krvinkám efektívnejšie fungovať, a keďže funguje aj ako známy antioxidant, zneškodňovaním voľných radikálov v tele ich chráni pred poškodením. Nízka hladina vitamínu C môže naviac súvisieť s niektorými nepriaznivými zdravotnými komplikáciami alebo ochoreniami, akým je napríklad aj zápal pľúc, pri ktorom chorí mávajú zvyčajne nižšiu hladinu vitamínu C a bolo preukázané, že doplnky vitamínu C čas na zotavenie sa z tohto ochorenia pomáhajú skrátiť. Podobne je to aj pri prechladnutí, hoci vitamín C na riziko prechladnutia nemá žiadny vplyv, ale pomáha znížiť jeho závažnosť a trvanie. Je to dôležitý vitamín, ktorý si organizmus sám nedokáže vyrábať a je odkázaný na jeho príjem z iných zdrojov.

vitamín D – organizmus si ho za ideálnych podmienok počas chladných sychravých dní jesene, zimy či skorej jari, čerpá z letných zásob, ktoré sú síce uložené v pečeni, ale ako sa pri mnohých výskumoch zistilo, málokedy zásoby tohto vitamínu bývajú v organizme dostatočné. Vitamín D pritom zohráva kľúčovú úlohu nielen pri dobre fungujúcej imunite voči infekčným chrípkovým ochoreniam, ale existuje aj viacero vedeckých štúdií poukazujúcich na vitamín D v súvislosti s lepšou možnou odolnosťou organizmu aj voči novému typu koronavírusu, nakoľko vitamín D, niektoré cesty, ktorými vírus môže preniknúť do bunky, dokáže aj blokovať. Zo skupiny vitamínov D, ktoré sa významne podieľajú na protizápalovej aktivite organizmu, sa za najdôležitejšie považujú vitamín D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol)

zinok – nielen udržiava zdravé nechty, vlasy a pokožku, ale významne podporuje aj správne fungovanie imunitného systému. Ide o stopový prvok, ktorý je nevyhnutný pre vývoj a funkciu imunitných buniek. Zinok zmierňuje oxidačný stres, znižuje riziko chorôb súvisiacich s vekom, urýchľuje hojenie rán a zlepšuje aj príznaky akné a taktiež znižuje hladiny niektorých zápalových proteínov, čím pomáha pri redukovaní zápalu v organizme.

selén – je ďalší významný stopový prvok, ktorý zohráva dôležitú úlohu v boji proti voľným radikálom a prispieva aj k správnemu fungovaniu imunitného systému. Okrem toho priaznivo ovplyvňuje fungovanie štítnej žľazy, ale i rast a udržiavanie zdravých nechtov a vlasov. Zvýšená potreba selénu v organizme nastáva aj počas infekčných ochorení alebo počas zvýšenej fyzickej záťaže.

probiotiká – sú živé mikroorganizmy zodpovedajúce za zdravú rovnováhu črevnej mikroflóry, ktorá tvorí celkovo až cca 70 – 80 % nášho imunitného systému. Môžu pomôcť posilniť imunitný systém a potlačiť rast škodlivých baktérií. Niektoré probiotiká podporujú tvorbu prirodzených protilátok v organizme a pomáhajú aj ako ochrana pred infekciami. Užívanie probiotík tiež môže napomôcť znížiť pravdepodobnosť alebo trvanie respiračných infekcií. 

beta-glukány – patria do skupiny polysacharidov zložených z viacerých molekúl glukózy vzájomne poprepájaných beta-glykozidovými väzbami. Ide o rozpustný typ vlákniny, ktorá je prirodzenou súčasťou bunkovej steny kvasiniek, baktérií, húb, rias a rastlín. Nachádzajú sa napr. v pekárenských alebo pivovarských kvasniciach, obilných zrnách alebo hubách (reishi, shitake, hliva ustricová). Imunitný systém posilňujú stimuláciou a aktiváciou imunitných buniek, taktiež môžu zvyšovať účinnosť antibiotickej liečby alebo pomôcť skrátiť trvanie infekcie a uľahčiť jej priebeh.

Podpora imunity z prírody

Popri vitamínoch a minerálnych doplnkoch výživy, zdravej strave a pohybe, je viac ako vhodné, obohatiť posilňovanie imunity aj prostredníctvom pitia bylinkových čajov. Je všeobecne známe, že niektoré druhy liečivých rastlín účinkujú efektívne aj na podporu imunity a pomáhajú odolávať infekciám. Jednozložkové i kombinované čajové zmesi byliniek majú viacero výhod, medzi ktoré patria antibakteriálne, antivírusové a protizápalové účinky. Výber takto účinných byliniek je naozaj rozmanitý – kapucínka, rakytník, baza, šípky, ale aj medovka, mäta, šalvia, nechtík, lipa alebo yzop. V súvislosti s podporou imunity ale medzi naše stálice určite patrí echinacea a odporúčame ju ako prvú voľbu hneď začiatkom jesene. Je to overená prevencia i podporná liečba pri nástupe nádchy a chrípky, takže v jesennom a zimnom období ju preto máme neustále po ruke. A hoci si ju pestujeme aj samé, zatiaľ jej množstvo nepokrýva celú našu spotrebu :) z tohto dôvodu si zásoby priebežne dopĺňame aj o čaje rôznych, najmä slovenských, značiek. 

Iným spôsobom podpory imunity, ktorý nám vyhovuje obzvlášť počas chladných dní, je aromaterapia. V podstate ďalšia pre nás nevyhnutná vec počas chrípkovej sezóny je, mať v zásobe eukalyptový éterický olej – silicu.  Dezinfikuje ovzdušie v miestnosti a pomáha tak ako prevencia a aj ako čistiaci prostriedok pri ochorení dýchacích ciest, pri kašli a prechladnutí. Má charakteristickú a výraznú arómu a je tiež známy ako horúčkový olej, ktorý sa môže kvapnúť do teplej vody a touto zmesou potom potrieť napríklad čelo, aby sa postupne jeho pôsobením znížila telesná teplota. Jednoducho, eukalyptová silica patrí k našej základnej výbave predovšetkým počas chrípkového obdobia. 

S blížiacimi sa vianočnými sviatkami, by sme sa mali snažiť pomôcť našej imunite aj s dôrazom na vyváženú stravu. K tomu samozrejme patrí úsilie nezaťažovať organizmus nevhodným stravovaním a vyhýbať sa nadmernej konzumácii mastného a sladkého a pravidelne zaradiť, nielen počas sviatočných dní, ingrediencie ako cesnak, pre jeho známe silné antimikrobiálne a antivirotické vlastnosti, podobne ako aj kyslú kapustu, cviklu, mrkvu, špenát, kivi, jogurt, fermentované potraviny, zázvor, škoricu, fenikel či kurkumu.

Možno sa vám môže zdať náročné neustále premýšľať nad tým, čo robiť, čo zjesť, prípadne, čo do výživy na posilnenie imunity doplniť. Zjednodušene možno povedať, že kombinácia zdravej stravy, pravidelnej fyzickej aktivity, dostatočný spánok, eliminovanie stresu a vhodné výživové doplnky povedú k dlhodobému udržaniu správne fungujúcej imunity. Myslíme si preto, že je lepšie osvojiť si aspoň základné pravidlá podpory imunity a následne tak pre svoje zdravie urobiť maximum toho, čo môžete. 

✍🏻 by Veve & Lulu

zdroj foto: pexels, bioekologika
(sponzorovaný článok/spolupráca)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates