Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

31 mája 2020

HERBÁR (Jaroslava Bednářová) ...od alchemilky po žindavu

bioekologika

Od detstva si rada listujem v knihách, a preto v mojich knihomoľských začiatkoch, celkom pochopiteľne, išlo o knihy s množstvom obrázkov. Dodnes si detailne pamätám zaujímavé knihy, ktoré som si prelistovávala ešte u svojej starej mamy. Ale nech rozmýšľam akokoľvek dlho, nepamätám si, že by som v tom množstve našla nejaký herbár
OK, možno som ho len nenašla alebo mu vtedy nevenovala dostatočnú pozornosť. Radšej si to dnes už ani nepripomínam, pretože ak tam nejaký bol, určite to bolo poriadne staré vydanie a dnes by som ho hrdo vystavila do svojej knižnice ako rodinný poklad :)
Záujem o bylinky a rastliny rokmi u mňa silnel a dnes už teda v mojej knižnej zbierke nejde len o jeden jediný herbár, ale rada by som vám priblížila jeden pozoruhodný herbár, ktorý má podľa mňa niekoľko zaujímavostí.



Obrázky

Každý herbár by mal obsahovať obrázky. To je praktické z dôvodu, ak bylinku vôbec nepoznáte alebo ak si potrebujte overiť nejaký maličký detail, aby ste vedeli, či ide jednoznačne o ten druh, ktorý ste našli na lúke. Jednoducho, obrázky sú veľkými pomocníkmi a preto výraznou mierou prispievajú k určeniu druhu

V tejto knihe je ku každej bylinke priradený jeden obrázok, na ktorom je zobrazená v kvete a potom menšie detailnejšie obrázky jej kvetu, koreňa, stonky, plodov... a ich prierezov (podľa potreby). Grafika pripomína staré kresby a dýcha históriou. Pre mňa navodzuje autentickejší dojem, že ide o vzácny herbár plný zaujímavých vedomostí s majstrovskými umeleckými dielami. 

Recept

Každá bylinka má priradený aj jeden zaujímavý recept. Či už ide o čaj, tinktúru, odvar, kúpeľ alebo masť, recept nie je dlhý a častokrát ide o postup z dávnych dôb. Viaceré sú bežne dostupné s rýchlou prípravou, ale napríklad tu nájdete aj postup na historický leknový olej podľa Mattioliho, ktorý bol talianskym lekárom v Prahe v 16. storočí. 

Zo starého herbára

Je časť, ktorá obsahuje postup, radu alebo inú informáciu o bylinke a pochádza z minulých storočí. Nie je výnimkou nájsť poznatky zo Zelinkára (1793) od Juraja Fándlyho alebo z Herbáře neboli bylináře od Pietra Andreu Gregoria Mattioliho (1562). K čomu neodmysliteľne patrí aj jazyk tej doby, čiže sa môžete dozvedieť aj to, že: "ak sa priloží na sluchy, napomáha spánok, ak sa priviaže na podošvy, vyťahuje opuch. Ak sa ňou okiadzajú uši, posilňuje sluch a mierni hučanie v ušiach". s.208




Názov od alchemilky po žindavu

Alchemilka je pomerne dobre známa bylinka, ale poznáte žindavu? Konkrétne žindava európska je v podstate dosť rozšírená v zmiešaných lesoch a pravdepodobne vám jej vizuál bude známy, ale názov patrí skôr do kategórie "to si musím vyhľadať". Veď povedzte / priznajte sa, kto má doma nasušenú žindavu? Názov byliniek od A (alchemilka) po Ž (žindava) je výborným nápadom, pretože zaujme a hneď vás donúti hľadať, čo je to vlastne tá žindava. A vďaka tomu si knihu už určite zapamätáte :) 

Originálny názov: Herbář aneb od anděliky k žindavě
Autor: Jaroslava Bednářová
Vydavateľstvo: Fortuna Libri
Rok vydania: 2017
Počet strán: 352
Bežná predajná cena: 14,90 €
Žáner/doba: náučná/voľnočasová literatúra

Záverečné zhrnutie:

Herbár je potešením oka i duše a obrazovo aj informačne je radosť v ňom listovať. Obsahuje bežné i menej bežné bylinky, konkrétne je ich až 161. Plusom sú prehľadné tabuľky, čo a kedy zbierať, ako aj slovensko - česko - latinský slovník. Samozrejmosťou je množstvo cenných informácií a perličkou zasa staré texty z pôvodných herbárov. Oceňujem tiež, že bylinky sú zoradené abecedne podľa slovenských názvov, lebo tie sú nám predsa len najbližšie a tiež známejšie.

 ✍🏻 by Lulu

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates