Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

30 júna 2017

RECENZIA: Šípkový olej SOAPHORIA

bioekologika

Šípkový olej má v bio kozmetike výnimočné a nenahraditeľné miesto. V organickej podobe sa najčastejšie možno stretnúť so šípkovým olejom lisovaným za studena zo semien divokej ruže. V južných Andách, konkrétne v Čile alebo v Brazílii, sa šípkový olej získava zo semien ruže mošusovej (Rosa moschata) alebo ruže hrdzavej (Rosa rubiginosa). Ďalším zdrojom šípkového oleja bývajú semená ruže šípovej (Rosa canina), ktorá rastie v mnohých regiónoch sveta a je veľmi dobre známa a rozšírená aj v rámci Európy. Šípkový olej je plný vitamínov, antioxidantov a esenciálnych mastných kyselín. Považuje sa za jeden z najúčinnejších anti-age olejov, ktorý pôsobí nielen preventívne proti vzniku vrások, ale aj účinne bojuje s vráskami a pri pravidelnom používaní ich zjemňuje a vyhladzuje. Koriguje tiež tmavé a pigmentové škvrny na pleti, podporuje hojenie drobných ale aj výraznejších jaziev, hydratuje suchú a svrbivú pokožku. Jednoducho pre krásu má tento olej mnoho prínosov a má veľký potenciál, aby sa stal ďalším „kokosovým olejom“, ak vezmeme do úvahy všetky jeho benefity.   
V mojich kozmetických návykoch je šípkový olej jeden z TOP olejov a vyskúšala som už niekoľko značiek šípkového oleja, pričom nedám dopustiť najmä na jeho skvelé účinky pre moju suchú a citlivú pleť. 
Tento „soaphoriový“ šípkový olej sa mi pred časom dostal do rúk ako milý darček, nakoľko darca moju záľubu v šípkovom oleji veľmi dobre pozná. Že moje pôvodné nadšenie vyprchalo veľmi rýchlo, tak to po prečítaní tejto recenzie bude zjavné. Zostala mi len vďačnosť, pretože viem, že pri výbere tohto darčeka ten niekto na mňa skutočne myslel a  dokonale pozná moje záujmy :)

Ak by som si tento olej kupovala sama, musím priznať, že vlastne by som ho nikdy zrejme nekúpila, pretože už  hneď na prvý vizuálny dojem ma jednoducho nepresvedčí jeho veľmi svetlo-žltá farba. Kvalitný šípkový olej by mal mať jemne oranžovú až oranžovú farbu a preto si nemyslím, že takýto svetlo žltý odtieň o kvalite nejako hovorí. Žiaľ, tento soaphoriový olej ma nepresvedčil ani farbou ani vôňou. Vôňa (alebo skôr zápach) oleja nie je veľmi príjemná skúsenosť, kedykoľvek po otvorení stále bojujem so zmiešanými čuchovými pocitmi, keďže tento olej mi arómou pripomína niečo zvláštne – podobné skôr rybiemu oleju v plastovej nádobe a zmiešanému s kvapkou terpentínu :( Rozhodne ani náznakom ten olej nepripomína šípky, ani žiadnu odrodu ruže. Podľa info na stránke výrobcu by pritom malo ísť o olej lisovaný zo semien ruže mošusovej resp. pižmovej známej ako Rosa moschata, s krajinou pôvodu priamo z Čile. Čo ma ale okrem farby po niekoľkých pokusoch používania v rámci pleťovej starostlivosti na oleji prekvapilo je, že hoci ide o suchý typ oleja, ktoré sa do pleti veľmi dobre vstrebávajú, v tomto prípade sa olej vstrebával pomerne ťažko a aj to nie úplne, nakoľko časť z aplikovaného množstva na pleti zostávala aj po dlhšom čase. Ak som olej aplikovala večer aj v očnom okolí, ráno som mala oči vždy podráždené a začervenané. Pritom šípkové oleje iných značiek som v minulosti mala veľmi dobre overené aj na korigovanie tmavých „únavových“ kruhov pod očami. Po niekoľkých takýchto neúspešných pokusoch som to s týmto olejom na pleťové používanie nakoniec vzdala. Rozhodne zrejme moje negatívne pocity a ani zvláštny zápach neprekonám :( Keďže ale nemám vo zvyku len tak niečo vyhodiť, zvyčajne takýmto veciam nájdem ešte inú alternatívu, a tak aj tento olej dostal u mňa ešte druhú šancu. Postupne ho spotrebovávam pri príprave do domácich telových pílingov, kde sa s pridaním ostatných ingrediencií a pár kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja negatívne dojmy tohto šípkového oleja strácajú.

Mrzí ma, že tentokrát moje skúsenosti nie sú veľmi lichotivé. V produktoch Soaphorie mám pritom niekoľko svojich obľúbencov, ktorým plne dôverujem, a ktoré ma o svojich kvalitách presvedčili už neraz aj opakovane. Aj spomedzi olejov napríklad makový alebo ricínový olej, alebo „všetkohojivý“ univerzálny nechtíkový balzam sú u mňa už takou stálicou, rovnako tuhý šampón ShinyShamp. Viem, že šípkový olej môže byť pomerne nestabilný a pri zlom skladovaní ľahko môže podliehať oxidácii. Mám ho však odložený na tmavom mieste v skrinke s ostatnými prírodnými pokladmi a jeho odporúčaná doba spotreby je až o niekoľko mesiacov. Ako som už v článku písala, šípkový olej používam viac menej pravidelne a mám skúsenosti s kvalitou iných značiek, preto si dovolím tvrdiť, že to porovnávanie kvality je tak skutočne objektívne. 
Používate šípkový olej od Soaphorie? Aké sú vaše skúsenosti?

pozdravuje vás Veve ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

8 komentárov:

  1. Ja si nemuzu pomoct,ale takhle na me pusobi vic produktu Soaphorie a bihuzel neduveruju slozeni ani jednoho z nich. Pokud sipkovy olej takto zapacha, nemusi jit o cisty olej, muze byt nekvalitni, nebo muze byt jednoduse zlukly - zoxidovany.. Byla jsem nedavno na honu kvalitnimu sipkovemu oleji a nakonec jsme nasla ten pro me nejlepsi u Nobilis tilia, ktery je zarive syte oranzovy, krasne tonuje plet, voni verne po cerstvych sipcich a hlavne funguje. Je ziskavan metodou pomoci CO2 a prijde mi, ze je to u nas ten nejlepsi na trhu (momentalne mam doma asi 5 verzi ruznych sipkacu a i v porovnani s predchozimi zkousenymi jinymi verzemi tento naprosto vyhral

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako som pisala aj v clanku, o tom zoxidovani som aj premyslala, len v tom pripade som ho taky blby uz dostala, lebo neprijemna aroma z neho isla uplne stale. S Nobilisom musim s Tebou iba suhlasit, patri k tym kvalitnym, ktore som v minulosti uz pouzivala a velmi rada sa k nemu opat vratim.

      Odstrániť
  2. To je skoda, fakt by ma zaujimalo, ci naozaj je vseobecne nekvalitny alebo si proste chytila zly kus. Ja som bola spokojna so sipkovym od Tvoja kozmetika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež by ma to zaujímalo, aspoň čo sa tej "nevône" týka tak som nad tým premýšľala, že ak budem mať možnosť niekde v kamennej predajni, že by som sa na to spýtala a skúsila privoňať. Šípkový od Tvoja kozmetika som ešte nemala, ale vyzerá nádejne a rada by som ho vyskúšala

      Odstrániť
  3. Fúha, aj nedávno som čítala inú, nie práve lichotivú recenziu na túto značku. Možno ide len o aktuálne použité suroviny a skúšajú, ktovie. Viem, že viaceré produkty sa podľa šarže výrazné líšia ako farbou, tak aj vôňou. Ja som bola so Soaphoria vždy spokojná, skúšala som kvetové vody, čistiace produkty na tvár aj telové suflé. Čisté oleje zatiaľ nie.

    Škoda, že na tom obrázku vidno len málinko toho oleja, zdá sa mi dosť svetlý... Ja mám inak tiež od Nobilis a som spokojná :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Farbou je naozaj veľmi svetlý, pričom šípkový by mal farebne byť skôr do oranžova... či je to len nejaká nepodarená plniaca či výrobná šarža, neviem, na nové balenie by som odvahu nenabrala. S Nobilisovým šípkovým som bola aj ja veľmi spokojná, a v porovnaní napr. s ním tento soaphoriový skutočne výrazne zaostával :(

      Odstrániť
  4. Mne sa osvedcil sipkovy olej od Biopurus.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za tip. Možno v budúcnosti vyskúšam aj tento. Značku síce poznám, ale ich šípkový olej mi zatiaľ akosi unikol.

      Odstrániť

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates