Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

25 júla 2022

RECENZIA: Letná kozmetika HERBÁRIUM PROJEKT

bioekologika

Vábeniu slnečných lúčov počas horúcich letných dní my dve dokážeme odolávať s prehľadom. Leto sa nám už dávno nespája s potrebou opaľovania sa a "chytania bronzu". A ďalšia vec, s ktorou sa nevieme stotožniť, keďže v prírode trávime podstatnú časť našich voľných chvíľ, sú nebezpečné kliešte a otravný hmyz. Tie sa netýkajú ani tak leta samotného, stačí prvé otepľovanie po zime a už si ich prítomnosť všimneme asi všetci. Prečo teda recenzia s opaľovacou a letnou témou? Ak ste zvedaví, čítajte ďalej :)

Napriek tomu a aj práve vďaka tomu, v lete nám nesmie chýbať opaľovacia kozmetika ani repelentné prípravky. Na výbere kozmetiky si preto dávame obzvlášť záležať a rovnako dôležité je pre nás zloženie ako aj účinky. Pretože hoci sa vedomému opaľovaniu vyhýbame, slnečným lúčom ako takým nie (práca v záhrade, prechádzky v prírode, cesta mestom...). V tejto súvislosti by sme vám radi na blogu priblížili dve letné kozmetické nevyhnutnosti, ktoré po týždňoch používania môžeme bez mihnutia oka odporúčať.

Obe pochádzajú z HERBÁRIUM PROJEKT a konkrétne ide o slnečný repelentný olej s betakaroténom a BIO repelentný oviežovač. Budú sa vám hodiť počas celého leta, nech už dni trávite prácou alebo oddychom v záhrade.

Slnečný repelentný olej s betakaroténom

Zámerne sme nespomínali, že sa bude olej hodiť, ak dni trávite opaľovaním a dlho trvajúcim vystavovaním svojej pokožky slnečným lúčom. Slnečný olej nie je opaľovací olej!!! hoci, vďaka zloženiu a súčinnosti jednotlivých rastlinných olejov sa môže porovnať s hodnotou SPF 10. Má sa používať pred vystavením sa účinku slnečných lúčov, ale aj po tom, ako už pokožka chytila nádych opálenia. Originálne zloženie je zmesou olejov bohatých na karotény – sezamový, mrkvový, marhuľový, rakytníkový olej, olej z malinových semien a pšeničných klíčkov a naviac je obohatený o extrakty z amazónskych achiote a karanja semien. O repelentnú stránku slnečného oleja sa stará zmes esenciálnych olejov VONIAVA spolu s nimbovým olejom.

Kompletné zloženie nájdete na stránke a samozrejme na produkte, ale je naozaj prepracované a bude vás určite zaujímať. Takže ho pre prehľad uvádzame aj tu:

  • INCI: Sesamum indicum Seed oil*, Rubus idaeus seed oil, Prunus armeniaca kernel oil*, Daucus Carota Sativa Root Extract, Triticum vulgare Germ Oil*, Azadirachta indica Seed Oil*, Hippohae rhamnoides Pulp Oil*, Pongamia glabra seed oil, Bixa Orellana Seed Extract, Lavandula angustifoila Oil*, Daucus carota seed Oil*, Tocopherol, Cymbopogon winterianus Oil*, Foeniculum vulgare Oil*, Myristica fragrans Oil*, Pogostemon cablin Oil*, Cedrus atlantica Oil*, Eugenia caryophyllus Oil*, Rosmarinus Officinalis leaf extract

Na čo je teda olej vhodný, keď nie je opaľovací? Najprv by sme chceli podotknúť, že už z názvu je jasné, že betakarotény v tejto zmesi olejov zohrávajú dôležitú úlohu. Dobre známe sú ich antioxidačné účinky. Tie redukujú oxidačný stres a neutralizujú voľné radikály spôsobujúce poškodzovanie buniek pokožky a urýchľovanie starnutiu, ale zároveň výrazne chránia pred pôsobením slnečných lúčov. Pomáhajú pokožke spracovať žiarenie UVA a UVB lúčov a pripraviť ju na ich pôsobenie. Používaním slnečného oleja tak pokožke dopraje ochranu, regeneráciu a ako bonus aj repelentný účinok na 3 až 5 hodín. Nemala by vás prekvapiť oranžová farba oleja, za ktorú zodpovedajú práve betakarotény :) V tomto smere máme jediné odporúčanie, buď nechajte olej dobre vsiaknuť do pokožky alebo pre istotu, buďte opatrní pri nanášaní v prípade svetlejšieho oblečenia. Nám sa však nehoda so zafarbeným oblečením nestala, takže nepredpokladáme, že je to veľmi pravdepodobné.

Betakarotény v oleji chránia pred pôsobením slnečných lúčov

Čiže, ideálne je použiť olej pred tým ako pokožku vystavujeme slnečným lúčom, ale zároveň aj potom, aby sa podporila jej regenerácia. Pretože, čo si budeme hovoriť, nadmerné vystavovanie sa slnečným lúčom ju nezvratne poškodzuje a môže spôsobiť aj vážne zdravotné problémy. Slnečný repelentný olej už po prvom natretí pokožku krásne vyhladí a zmäkčí. Nie je ani riedky a ani hustý, jednoducho tak akurát, aby sa pohodlne rozotieral a aj rýchlo vsiakol. Zároveň po ňom ostane pocit ochranného filmu, ktorý vydrží niekoľko hodín na pokožke.

My dve máme svetlú pokožku, možno by sa dalo povedať až veľmi svetlú. Pehy a sklon k začervenaniu vidno aj po pár minútach strávených „na slnku“, čiže sme skutočne opatrné pokiaľ ide o jej ochranu a zdravie. Počas používania slnečného oleja sme si všimli, že pokožka je na pohľad aj dotyk zdravšia, mäkšia, pružnejšia, nevysychá, nepraská a dokonca, olej výrazne tlmí a hojí zápaly a drobné rany. Používali sme ho aj na tvár, krk a dekolt a tam sme si vyhladenie všimli ešte výraznejšie. A to najpodstatnejšie, absolútne žiadne spálenie sa, začervenaná pokožka alebo pigmentové škvrny ako reakcia na slnečné lúče. Postupne pokožku pripravoval na pôsobenie slnečného žiarenia a zabezpečil ochranu, ktorú sme potrebovali počas doby strávenej vystavovaním sa týmto lúčom. Pokojne by sme ho odporúčali naozaj každému, podľa odporúčania výrobcu aj deťom alebo tehotným ženám.

Obrovským plusom je repelentný účinok, ktorý naozaj spoľahlivo odpudzuje hmyz, čo sa nám potvrdilo najmä po čase strávenom podvečer pri jazere. V hnedej fľaštičke zo skla s plastovým vrchnákom sa ukrýva 50 ml (7,90 €) alebo 100 ml (15,90 €) oleja voňajúceho drevito – korenenými podtónmi a za nás jedinečným zložením.

BIO Repelentný osviežovač

Za nás repelent určite patrí k základnej letnej výbave. Jedine, že by vám dotieravý hmyz neprekážal a že vôbec nevnímate hrozbu kliešťovej encefalitídy alebo boreliózy. Potom vám asi takýto produkt nechýba. Vzhľadom k oblasti kde žijeme a výskytu kliešťov, ho máme po ruke prakticky celý rok a využívame ho najmä počas leta.

Na prechádzku, na prácu v záhrade, na piknik alebo k vode všade tam si repelent berieme a poctivo aj používame. Účinok tohto repelentného osviežovača by mal trvať 2 až 3 hodiny a približne po uplynutí tejto doby sme ho vždy aj opätovne použili. Úprimne, boli sme prekvapené, že tak spoľahlivo fungoval napríklad aj pri grilovaní, kedy na útok neodbytného hmyzu stačí odrátavať sekundy hneď ako zacíti prvé pripravené jedlo.

Prírodný odpudzovač komárov a zbraň na kliešte

Možno ste si pri čítaní tejto recenzie všimli, že pri slnečnom oleji sa uvádza repelentný účinok 3 až 5 hodín a že repelentný osviežovač udáva 2 až 3 hodiny. Prečo je to tak? Logicky, slnečný olej má olejový základ a dlhšie vydrží na pokožke, na rozdiel od osviežovača, ktorý je na vodnej báze. Nás ale potešilo, že rozprašovač strieka jemne a nerobí mokré fľaky, takže sa dobre aplikuje na pokožku, ale aj na textílie (napríklad na závesy, záclony, oblečenie). Vyskúšali sme ho nastriekať aj na sieťkovaný košík chrániaci ovocie alebo hotové jedlo a pri stolovaní vonku sa mu veru hmyz vyhýbal oblúkom :)

Základ zloženia tvorí zmes hydrolátov (rozmarínový a levanduľový) v kombinácii s alkoholom, olejmi a esenciálnymi olejmi Voniava. Rozmarín, eukalyptus a citronela ako odpudzovače komárov a fenikel alebo muškátový oriešok ako “zbraň“ na kliešte. Môžeme povedať, že jeho vôňa sa nám už teraz neodmysliteľne spája s letnými dňami, tak veľmi sa nám páči. Samozrejme, všetky dôležité a podrobné informácie o zložení a použití sa dozviete na stránke herbariumprojekt.sk

  • INCI: Rosmarinus Officinalis Water*, Lavandula angustifolia Water*, Alcohol (Ethanol), Lavandula angustifolia Oil*, Cymbopogon winterianus Oil*, Foeniculum vulgare Oil*, Myristica fragrans Oil*, Pogostemom cablin Oil*, Eugenia caryophyllus Oil*, Cedrus atlantica Oil*, Rosmarinus officinalis Oil* (*organic ingredients 99%)

V zelenej fľaštičke zo skla s rozprašovačom sa ukrýva 50 ml (6,90 €) alebo 100 ml (12,90 €) repelentného osviežovača s príjemnou bylinkovo – sviežou vôňou. Len ho pred použitím nezabudnite potriasť, aby sa zložky premiešali a dosiahli ste optimálny výsledok.


Oba tieto produkty si od nás zaslúžili palec hore. Sú kvalitné, organické, ekologické, prepracované a skvele fungujú. Ak netrpezlivo odpočítavate dni do dovolenky alebo sa všetky letné dni chystáte prežiť na záhrade, mali by ste ich vyskúšať. Rozhodne stoja za investíciu! Čo vy a opaľovanie respektíve slnenie? Dávate si záležať na ochrane pokožky?

✍🏻 by Veve & Lulu

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates