Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

30 septembra 2020

Jesenné slow living aktivity

bioekologika

Je to len pár dní dozadu, čo oficiálne začala jeseň ...naše najobľúbenejšie ročné obdobie. Každý rok nás nanovo fascinujú jesenné zmeny farieb a rytmu života a stále sa na ne tešíme ako malé deti. Akoby v sebe jeseň skrývala 2 protiklady, kedy je začiatkom novej dynamickej etapy plnej zmien a zároveň nesie v sebe istú dávku spomalenia a ponorenia sa do seba. 

Tento rok je plný neistoty a ťažko odhadovať, čo bude o pár dní či týždňov. Jedno je však stále isté. Pokoj, relax, ale aj rozptýlenie sa dá nájsť v prírode po celý rok. Obzvlášť počas slnečných jesenných dní dobre padne prechádza v parku či lese, kedy sa dá nielen "prečistiť hlavu plnú myšlienok", ale aj nazbierať dekoračný materiál na jesennú výzdobu. 

Máme rady svetielka, vlastne veľmi veľa svetielok :) a už nám v hlavách bežia plány na menšie a väčšie svietniky oblepené vysušeným lístím alebo ozdobené jesennými vetvičkami obsypanými plodmi šípok a jarabiny. V interiéri aj exteriéry, využívame ich na na balkónoch, pred vchodom, na schodoch, jednoducho hocikde, kde zútulnia tmavú večernú atmosféru

Ďalší náš plán na jesenné dni sa týka výroby girlandy zo sušeného lístia. Ostáva nám len veriť, že nájdeme dostatok pekného a farebného lístia, pretože čím viac farieb, tým krajší efekt

Pomaly sme sa už počas leta zásobovali a nakúpili niekoľko druhov cibuľovín. Na jar tak očakávame v našich záhradách farebnú záplavu druhov a tvarov tulipánov, krokusov a ozdobných cesnakov. Záhradných prác nás ešte čaká viac než dosť, ale už teraz sa nevieme dočkať hrabania lístia alebo chystania "domčekov" pre ježkov. Zmena farby lístia je totiž hotový proces. Doslova chemický proces, ktorý ovplyvňujú kratšie dni, nižšie teploty a aj prvé mrazíky. Od nich záleží ako sa jeseň vyfarbí. Najlepšie je, ak sú dni chladné a slnečné, pretože s príchodom mrazov sa červené farbivo rýchlejšie rozkladá a listy nebudú také výrazne ohnivé. Ešte pár dní a budeme vidieť ako bude táto jeseň sfarbená.  

„Všetky knihy zožltnú, ale kniha prírody má každý rok nové, nádherné vydanie.“

HANS CHRISTIAN ANDERSEN

A keď bude upršaných a sychravých dní pribúdať, budeme oddychovať pri šálke kávy, svetle sviečok a knižných dobrodružstvách. Dobehneme všetky príbehy, ktoré sme si už pripravili počas leta, len sme na ne nemali dostatok času. Tešíme sa, ako vyskúšame niekoľko nových receptov z jesenných ingrediencií, pretože celkom nedávno sme objavili čaro pumpkin spice latte a pokrm, v ktorom skombinujeme tekvicu a koreniny sa nám počíta na sladko i na slano :)

A čo vaše jesenné aktivity? Máte svoje každoročne overené, bez ktorých si jeseň neviete predstaviť alebo plánujete vyskúšať niečo nové? Dajte nám vedieť, rady sa inšpirujeme... 

✍🏻 by Veve & Lulu

zdroj foto: pexels

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates