Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

26 októbra 2020

Solárna energia - ako ju využiť vo svoj prospech

bioekologika

Slnečná energia je jednou z najdostupnejších a najčistejších foriem obnoviteľnej energie, ktorú môžeme dnes získať zo slnka.

Využívanie solárnej energie nemá žiadny negatívny vplyv na životné prostredie. Existuje mnoho princípov premeny slnečnej energie na inú formu energie, najčastejšie je to premena slnečnej energie na elektrickú alebo tepelnú energiu. Elektrická energia zo slnka môže byť vyrobená priamym alebo nepriamym spôsobom. Priama premena slnečnej energie na elektrickú energiu sa odohráva vo fotovoltaických článkoch pomocou fotovoltaického javu. Premena na tepelnú energiu prebieha najčastejšie v solárnych paneloch.

Napriek tomu, že slnko patrí medzi najľahšie dostupný obnoviteľný zdroj energie, je solárna energia na Slovensku menej využívaná. Domácnosti si kladú otázku, či je pre nich ekonomicky výhodné investovať do fotovoltaických panelov, či solárnych kolektorov, alebo radšej ostať pri bežnom využívaní plynu a elektrickej energie zo siete.

Energia získaná z fotovoltaiky je výhodná pri okamžitej spotrebe, na ohrev vody, alebo pri uložení do batérie. Na Slovensku nie je možné predávať prebytočnú energiu vyrobenú v domácnosti do siete, preto je dôležitá otázka, aká je spotreba vo vašej domácnosti.

Fotovoltaika sa oplatí vtedy, ak máte väčšiu spotrebu energie počas dňa, napríklad viac spotrebičov, a na ohrev vody využívate elektrinu. Taktiež to závisí od členov domácnosti, pretože viac ľudí spotrebuje viac teplej vody a elektriny, čiže návratnosť bude tiež väčšia. Keďže solárna výroba elektrickej energie je najefektívnejšia okolo obeda, je výhodné využívať elektrickú energiu z fotovoltaických panelov práve v tomto čase, a to aj posunutím štartu spotrebičov ako je práčka alebo umývačka riadu. Je potrebné zvážiť, či sa domácnosť vie prispôsobiť času výroby, a či vie v lete využiť energiu vo väčšej miere, napríklad ohrevom vody v bazéne alebo pomocou klimatizácie. Akumulácia umožní odklad tejto energie, avšak je finančne náročnejšia, čím sa predlžuje doba návratnosti.


Slnečné kolektory sa oplatia pre domácnosti s vyššou spotrebou teplej vody, keďže kolektory vyrábajú teplo na jej ohrev. Najúčinnejšie sú od jari do jesene, v zime nezabezpečia celkový ohrev vody. Je potrebné mať na pamäti, že kolektory dopĺňajú zdroj tepla, ale nevedia ho nahradiť úplne, preto by mali len dopĺňať zdroj tepla v domácnosti, nie ho úplne odstaviť. Výroba tepla z kolektorov je závislá od ročného obdobia, počasia, ale aj ich  postavenia. Ak by sme chceli využívať kolektory nie len na ohrev vody, ale aj na vykurovanie, potrebovali by sme  viac kolektorov a väčší akumulátor, čím by sa aj náklady na inštaláciu zvýšili. 

Ak uvažujete nad fotovoltaickými panelmi, či solárnymi kolektormi, firmy dnes poskytujú konzultácie, kde vám vysvetlia, kedy sa to oplatí, a či sa to oplatí práve vám.


(sponzorovaný článok/spolupráca)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates