Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

15 januára 2020

RECENZIA: Eko prací gél Levanduľa SODASAN

bioekologika

Vôňa vypranej bielizne je jednou z najobľúbenejších vôní vôbec. S jej arómou sa vyrábajú osviežovače vzduchu, vonné sviečky, vône do auta a mnoho iných všakovakých voňavých produktov. Možno je to trošku zavádzajúce, pretože vypraná bielizeň určite vonia v každej domácnosti inak, napriek tomu, mnohí vôňu vypranej bielizne s prehľadom zaradia medzi svoje naj. 
Napríklad, odkedy používam eko tekutý prací gél levanduľa značky Sodasan, vypraná bielizeň mi vonia ako vzduch počas horúceho letného večera, kedy jemný vánok ohýba rozkvitnuté levanduľové stonky a známu arómu rozvieva po okolí. Levanduľa v Sodasan-e totiž vonia naozaj príjemne, jemne korenisto a ostáva nezmenená aj na bielizni. 
Bežne pri praní používam prací gél aj prací prášok a striedam ich podľa typu a zloženia oblečenia, ktorým sa chystám naplniť bubon práčky. Ak potrebujem väčšiu praciu silu, zvyčajne zvolím prášok, ak jemnejšie opranie, tak použijem prací gél. Čo sa týka teploty prania, nie je to žiaden problém, pretože aj prací gél Sodasan umožňuje pranie farebnej bielizne pri 30ºC až 95ºC. Tých 95ºC s farebným oblečením asi nebudete testovať, ale pre info uvádzam rozsah teploty, ak vás to zaujíma.


Už som spomínala, že prací gél je určený na farebnú bielizeň, na takmer všetky typy materiálov s výnimkou vlny a hodvábu. No na tie sa bežne používajú iné špeciálne pracie prostriedky. Základ zloženia eko pracieho gélu s levanduľovou vôňou tvorí voda a mydlo, rastlinný tenzid a vôňu mu dodávajú esenciálne oleje. Dočítala som sa, že použitá levanduľová silica sa získava zo slnečného juhu Španielska z ekologického poľnohospodárstva. Väčšinou máme levanduľové lány v predstavách francúzskeho Provance, ale aj na pyrenejskom polostrove má levanduľa široké zastúpenie, keďže dobre znáša sucho a piesčité pôdy. 

Čo sa týka mydla, je vyrobené zmydelnením za studena a je to v prírode rýchlo a úplne biologicky odbúrateľný materiál, tak sa píše v oficiálnej informácii a popise tohto produktu. Zložením ide o ekologický produkt, ktorý neobsahuje žiadne syntetické zložky, je teda aj bez enzýmov, bez farbív a konzervačných látok. Neškodí životnému prostrediu, neohrozuje kvalitu pôdy a spodných vôd a organizmov v nich. Prací gél je dermatologicky testovaný, tak ako aj iné kozmetické a čistiace produkty. Počas používania som nezaznamenala žiadne podráždenie alebo svrbenie pokožky. Konzistenciou je gél primerane tekutý a primerane tuhý. To vlastne znamená, že sa dobre leje, ale nie je tekutý ako voda. Jednoducho, tak akurát :)


Je prirodzené, že vás asi najviac zaujíma, ako vlastne SODASAN prací gél perie. Tak poďme na to pekne postupne. Dávkovanie je rozpísané na obale a prerátané približne na 4 – 5 kg bielizne. Čiže to si musíte prispôsobiť svojim práčkam, pretože mnohé dnes majú aj väčšiu kapacitu bubnov. 1 vrchnák má približne 40 ml a podľa stupňa znečistenia oblečenia a tvrdosti vody podľa návodu pridávate na použitom objeme gélu. Logicky, čím špinavšie oblečenie a tvrdšia voda, tým viac prostriedku použijete. Toto 1,5 l balenie je určené na približne 20 praní s priemernou tvrdosťou vody a priemerným znečistením oblečenia, čo činí asi 90 kg oblečenia. 



Bežne znečistená bielizeň nie je pre gél žiadnym tvrdým orieškom, to zvláda bez problémov. Tričká, mikiny, pyžamá, tepláky, rifle, nohavice, košele... a aj niektoré bundy (podľa materiálov) vyperie super. V prípade odolnejších fľakov od kávy alebo čokolády je vhodné ich predprať buď mydlom alebo prostriedkom na to určeným. Momentálne už mám prací gél takmer spotrebovaný a môžem povedať, že sa dobre stará o vlákna oblečenia aj farby. Neblednú a oblečenie je po vypratí mäkké, pružné a príjemné. Dokonca, keď periem s levanduľovým gélom, nepoužívam ani aviváž, pretože gél vonia celkom intenzívne a podľa mňa už nepotrebuje pridanú arómu ani mäkkosť. 

Aby som vás nenaťahovala, zhrniem to tak, že s ním k spokojnosti vyperiete rôzne farby aj materiály oblečenia, posteľnej bielizne či bytového textilu a tiež môžete prať na rôznych teplotách, ak vám to materiály dovolia. Počas leta napríklad nádherne prevoňal závesy a teraz v zimnejšom období vďaka nemu zbožňujem chvíľu, keď sa zabalím do teplučkej deky s levanduľovou arómou a v pokoji si prečítam knihu. 

Eko prací gél SODASAN má objem 1,5 l, stojí 7,35 €, kúpite ho v e-shope idunnashop.sk, zloženie je vegánske, je certifikovaný ECOCERT a ECOGARANTIE a je vyrábaný v prevádzke, ktorá je CO2 neutrálna. Využíva výhradne elektrinu zo zdrojov Greenpeace s nulovým podielom jadrovej energie.  
Máte radi vôňu levandule? Ak áno, tento prací gél je niečo pre vás. A viete, že SODASAN má aj levanduľovú aviváž? :)

 ✍🏻 by Lulu

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates