Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

23 októbra 2019

RECENZIA: Nechtíková masť s peruánskym balzamom DR. POPOV

bioekologika

Domáca nechtíková masť vyrobená podľa starého, overeného receptu nesmela chýbať v mnohých rodinách roky rokúce. Nechtík je jednou z najtradičnejších a bežne sa vyskytujúcich byliniek v našich podmienkach a aj preto je dosť možné, že aj vy si takúto mastičku pripravujete rok čo rok podľa overených babičkiných inštrukcií ešte aj dnes :) 
Aj my sme si ju už tú svoju „nechtíkovú“ neraz vyrobili, rovnako ako aj macerovaný nechtíkový olej, ale najviac aj tak dôverujeme skúsenostiam profesionálnych výrobcov a vďaka ich výrobkom, tak aspoň môžeme porovnávať viacero značiek a typov nechtíkových mastí/krémov/gélov... 
Česká značka Dr. Popov už na našom blogu zastúpenie mala. Ak by vás zaujímalo, ako sme hodnotili rebríčkovú masť, v tomto článku nájdete našu recenziu a skúsenosti. Už v nej sme sľubovali, že svojho testovacieho zhrnutia sa dočká aj iný druh mastičky, a konkrétne tou je nechtíková masť s peruánskym balzamom

Nechtíková masť s peruánskym balzamom Dr. Popov

Pokiaľ hľadáte univerzálnu mastičku, ktorá vám pomôže zvládnuť rôzne poškodenia na pokožke, toto je jedna z tých, ktoré zaberú:
  • na mozole
  • na otlaky
  • na rezné ranky
  • na jazvy
  • na strie
  • na zhrubnutú pokožku
  • na masáž unavených nôh

Okrem vyššie spomenutého, sa masť hrdí vynikajúcimi ochrannými a regeneračnými účinkami. Dezinfekčné, protizápalové a hojivé účinky môžeme pripísať nechtíku a antibakteriálne účinky a obnovu kožného tkaniva zas peruánskemu balzamu, čo je vlastne rastlina pochádzajúca z Južnej Ameriky. Myroxylon Pereirae Resin - živica peruánskeho balzamu vraj vonia ako mix klinčeka, škorice a vanilky a spája sladké a korenisté tóny. 

Aj keď sme čistý peruánsky balzam alebo éterický olej z neho nemali možnosť ovoňať, tento popis podľa nás celkom dobre sedí, pretože aj krém vonia skôr sladkasto s jemne orientálnym nádychom. Hoci oveľa radšej si v kozmetike vyberáme sviežejšie a citrusové vône, v tomto prípade je to pre nás ešte prijateľná vonná kompozícia :)  



Zloženie tvorí čistené bravčové sadlo/masť, včelí vosk, propylenglykol, peruánsky balzam a extrakty z byliniek - nechtík, tymián, kostihoj, zlatobyľ, čierna baza, sofora japonská, pohánka. Tento mix byliniek navzájom podporuje svoje priaznivé účinky a ošetruje pokožku.  

Najlepšie sa nechtíková masť osvedčila na hojenie suchej, popraskanej pokožky rúk, na zhrubnutú a tvrdú pokožku na lakťoch, na poškodenú pokožku, na výrazne suché a šupinkaté miesta v okolí nosa po nádche atď... Vlastne všetko, čo vás obťažuje, ale zas nie je to žiaden vážny kožný problém, sa dá pravidelnou starostlivosťou s nechtíkovou mastičkou odstrániť za pár dní. Vynikajúco funguje tiež na zapálené a bolestivé miesta okolo nechtového lôžka, suché kútiky úst a aj na vyrážky, ktoré sú bolestivo zapálené a opuchnuté. 



Konzistenciou je to tuhšia masť, ktorá sa výrazne netopí ani pri vyšších teplotách, ale pri kontakte s pokožkou sa dá dobre rozotrieť. Logicky, táto nechtíková masť je mastná, takže aplikovať ju treba najmä lokálne a pár minút je dobré ju vtierať a masírovať tak postihnuté miesto. Necháva síce zvyškovú mastnotu, ale to záleží aj od typu pokožky, pretože suchá pleť masť "vcucne" jedna radosť. Koniec-koncov, nie je to denný pleťový krém a takto ho asi ani využívať nebudete :)  

Okrem všetkého už spomenutého, mastička má ešte jednu výhodu, pretože je finančne dostupná. 50 ml balenie stojí okolo 2,50 € a ubúda z nej naozaj pomaly. Poznáte ju alebo už ste ju niekedy používali?

✍🏻 by Veve & Lulu

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates