Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

25 marca 2019

Eukalyptový esenciálny olej SALUS

bioekologika

Esenciálne oleje majú spravidla viacero účinkov. Jedna malá fľaštička sa väčšinou dá použiť aj na pokožku a vlasy, na podporu hojenia a liečenia rôznych chorôb, ako aj pri upratovaní na čistenie a dezinfekciu v domácnosti. A to ani zďaleka nie je všetko. Baví ma objavovať nové druhy olejov a zároveň mám v zásobe aj niekoľko rokmi overených kúskov, ktoré s obľubou používam celoročne. No a jedným z tých overených je aj eukalyptový esenciálny olej. Zložením ide konkrétne o eucalyptus globulus, ktorý má vyšší obsah cineolu ako eucalyptus radiata a má aj výraznejšiu arómu. 
Intenzívna, svieža až gáfrová vôňa eukalyptu sa asi aj tak nedá ľahko pomýliť alebo zameniť s iným olejom. Eukalyptový je asi jedným z najpoužívanejších, ktoré pomáhajú zvládnuť rozličné respiračné ťažkosti. Má široké spektrum antimikrobiálnych, protizápalovýchantioxidačných účinkov a používa sa na boj s rôznymi typmi infekcií. 

Použitie eukalyptového esenciálneho oleja

Úplne najjednoduchšie sa olej používa tak, že sa nakvapká do vody v aromalampe alebo do difuzéra. Stačí 5 kvapiek a o chvíľu je vzduch v miestnosti prevoňaný a doslova dezinfikovaný. 

Pre ľahšie dýchanie a boj s alergickými prejavmi

Pri tomto spôsobe použitia dokáže likvidovať baktérie a prostredníctvom inhalácie uľahčovať dýchanie pri prechladnutí. Inhalovať zvyknem aj naparovaním, používam 2 kvapky rozmiešané v horúcej vode a hlavu vtedy prekrývam uterákom. Rovnako by mal eukalyptový olej pomáhať aj pri symptómoch sezónnych alergií. Dočítala som sa, že vdychovanie výparov má imuno-regulačné účinky a pomáha zmeniť imunitnú odpoveď v prípade, keď sa organizmus dostane do kontaktu s alergénom. 

Mini tip na zmes do aromalampy alebo difuzéra, ktorá čistí vzduch:
po 2 kvapky eukalyptového, levanduľového a pomarančového esenciálneho oleja, 1 kvapka rozmarínového oleja a kvalita vzduchu pôjde určite nahor :)

Na zmiernenie bolesti hlavy

Na bolesť hlavy sa odporúča použiť niekoľko rôznych druhov olejov, ale eukalyptový je jeden z najlepších. Možno trošku prekvapivá informácia, ale dozvedela som sa, že podstata spočíva v tom, že je tak účinný, že dokáže zmierniť tlak v dutinách. A to je dôležité aj pri prechladnutí a zároveň tým vlastne pomáha aj pri bolestiach hlavy. Najlepšie je kombinovať ho aj s pepermintovým olejom pre uvoľnenie napätia a relaxáciu tvárových svalov. 

Povzbudzuje a zlepšuje mentálnu silu

Pri eukalyptovom oleji boli dokonca zaznamenané povzbudzujúce a “čistiace“ schopnosti, čo sa myslí na mentálnej úrovni. Zvyšuje koncentráciu, uvoľňuje myseľ, zbavuje ju napätia a do organizmu prináša viac kyslíka, čo okrem iného pomáha zvýšiť kognitívnu aktivitu. Pre študentov alebo do práce ako stvorené. 

Eukalyptový olej má viacero využití aj v domácnosti. 

Má viacero využití, napríklad ho používam tak, že do fľašky s rozprašovačom nakvapkám 20 kvapiek eukalyptového oleja, doplním vodou, premiešam a s týmto roztokom dezinfikujem povrchy v kuchyni alebo v kúpeľni. Alebo zvyknem 5 kvapiek nakvapkať na filter vysávača a tak prečistiť vzduch a aj samotný filter. Úplne bežne kvapkám esenciálne oleje, a aj ten eukalyptový, do vody s ekologickým prípravkom na umývanie podláh, opäť najmä pre ich čistiace a dezinfekčné účinky. Čo je skvelé v období prechladnutí a chrípok :)



Mimochodom, pri študovaní ako a prečo používať eukalyptový esenciálny olej som zistila aj to, že koncom 19. storočia ho chirurgovia používali na vyčistenie a dezinfekciu používaných nástrojov. Dokonca v Anglicku bol približne v tomto čase používaný aj na čistenie močových katétrov. Zaujímavé, však?

Nakoniec som si nechala 2 tipy, ako využiť eukalyptový esenciálny olej aj na pokožku hlavy a vlasy. Dôležitá informácia – olej nikdy nepoužívam neriedený!
Na svrbiacu pokožku hlavy (ale nie popraskanú alebo až krvavú) používam tak, že do dávky šampónu, ktorú bežne potrebujem na umytie vlasov, prikvapnem 1 kvapku a dobre pomasírujem. Stačí opláchnuť vodou. Alebo si z mandľového a kokosového oleja vymiešam polohustú pastu, do nej ešte kvapnem 3 kvapky eukalyptového oleja a nechám pôsobiť na pokožke hlavy ako masku aspoň 15 minút a umyjem. Táto maska dokonca pomáha aj bojovať s vypadávaním vlasov. 

Samozrejme, použití je obrovské množstvo a rovnako aj receptov, podľa ktorých si môžete doma vyrobiť od dezinfekčného mydla na ruky až po sprej proti hmyzu. Môžete si dopriať kúpeľ, ktorý vám uľahčí dýchanie a aj zrelaxuje svaly alebo pár kvapiek pridáte do prania a bielizeň bude prevoňaná a tiež aj dezinfikovaná. Pozor by si mali dávať tehotné ženy, deti a samozrejme každý musí zvážiť svoj zdravotný stav a prípadné ochorenia. Eukalyptový esenciálny olej od českej značky Salus som kúpila v naureus.sk, fľaštička zo skla má 10ml a stojí približne 2,50 €.

Máte svoj obľúbený spôsob ako používate eukalyptový esenciálny olej? Dajte vedieť do komentára :)

 ✍🏻 by Lulu

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

2 komentárov:

  1. Doteraz som eukalyptový olej mala spojený len s prechladnutím, pretože doma ho vtedy používame do aromalampy na uvoľnenie dýchania a ľahšie vykašliavanie. O využití v domácnosti som nevedela ale určite ho teraz vyskúšam aj pri jarnom upratovaní :) a ďakujem za skvelý článok, Julka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na to upratovanie jednoznačne odporúčam vyskúšať. Výsledkom je nielen bezpečná hygiena domácnosti, ale napríklad v lete takéto upratovanie s eukalyptovým olejom aj skvele pocitovo ochladzuje prehriaty vzduch v miestnostiach ;-)

      Odstrániť

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates