Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

26 marca 2018

3 začiatočnícke omyly pri používaní prírodnej kozmetiky

bioekologika

Prírodná – bio kozmetika si nachádza viac a viac uvedomelých ľudí, ktorí v nej nevidia len aktuálny trend, ale chápu všetky jej výhody a zmysel. Nie je to len o tom, že umelo vyrobené chemické látky škodia nášmu zdraviu a životnému prostrediu, ale aj o tom, že celá ich výroba až po výrobu finálneho produktu a jeho cestu k spotrebiteľovi je enormne zaťažujúca pre ovzdušie, vodu, pôdu atď., nehovoriac o ekonomickej stránke, kedy sa lacné, umelé suroviny použijú na výrobu konvenčného kozmetického produktu a potom sa predávajú s niekoľko stopercentnými ziskami. Výsledok? Platíte za telové mlieko plné vedľajších produktov vyrobených z ropy a iných minerálnych olejov, vyhladzujúcich silikónov a konzervačných parabénov… Väčšinou v týchto produktoch nenájdete ani jednu látku, ktorá vašej pokožke má čo hodnotné odovzdať, a ak aj v zložení nájdete nejakú prírodnú látku, nemôžete mať žiadnu istotu o jej pôvode. 
A preto je prírodná kozmetika s certifikátmi o pôvode jej zložiek a o dodržiavaní prísnych noriem a princípov pri výrobe, tým najlepším, čo môžete urobiť pre svoju krásu a zdravie. 
Ak patríte, k tým ľuďom, ktorí nad jej používaním ešte len váhajú, prečítajte si náš článok, v ktorom sme zhrnuli 3 najčastejšie omyly, ktorých sa dopúšťajú začiatočníci pri používaní prírodnej kozmetiky. Možno sa v nich nájdete aj vy a možno na základe nich budete vedieť poradiť s výberom prírodnej kozmetiky napr. svojim priateľom. Pred začatím používania prírodnej kozmetiky niekto strávi hodiny a hodiny na internete, číta, nasáva informácie a spoznáva certifikáty, značky a ich sortiment. Toto by sme mohli nazvať aj skutočne serióznym prístupom, lebo je ľahké na internete alebo v tlači niečo označiť ako prírodné, ale rozoznať, či to tak aj je, to je už vyššia úroveň :) 

1. omyl

“všetko označené ako prírodné je pre mňa bezpečné“

Áno, všetko, čo pochádza z prírody, logicky neobsahuje tú toľko spomínanú škodlivú zmes chemických látok, ale nie každá čistá, prírodná látka je aj bezpečná. Ak ste sa teraz chytili za hlavu a srdce sa vám rozbúchalo, upokojte sa a poďme na to teraz pekne postupne, ale už bez zbytočnej paniky :) Nejde o nič zložité, v podstate ide najmä o alergické reakcie a prejavy, ktoré môžu vyvolať jednotlivé zložky v kozmetickom produkte. Napríklad častým alergénom býva extrakt z harmančeka či iných byliniek. Nad slnko jasnejší fakt je, že keď viete, že na konkrétnu bylinku máte alergiu, rovnako ako si z nej asi nevaríte čaj, nebudete ju používať ani v kozmetike. Tomu sa dá vyhnúť jedine dôkladným čítaním zloženia, teda INCI a v tomto prípade sa určite oplatí poznať aj latinský názov zložky, na ktorú ste alergický. Ďalším častým alergénom v kozmetike bývajú esenciálne oleje. Špeciálne, citrusové esenciálne oleje síce krásne a sviežo voňajú, ale sú aj fotosenzitívne a nemali by sa používať najmä v lete, kedy je pokožka vystavená priamemu slnku. Môžu spôsobiť precitlivenosť, začervenanie, svrbenie pokožky a fľaky, ktorých je veľmi ťažké sa zbaviť. Medzi tie najviac fototoxické patria bergamot, limetka a horký pomaranč, o niečo menej sú fototoxické citrón, grapefruit, mandarínka a sladký pomaranč. Opäť sa oplatí čítať zloženie produktov a v prípade precitlivenosti na niektorý esenciálny olej sa radšej vyvarovať jeho používaniu. Keď to zhrnieme, nie je vhodné ich používať na pokožku vystavenú priamemu slnku, ak sa tieto oleje nachádzajú v mydle na ruky alebo v šampóne na vlasy, vodou sa umyjú a už sú považované za bezpečné, čo sa týka fototoxicity.

2. omyl 

 “zameriam sa na produkty na pleť, ostatné nie sú tak dôležité“

Ani nevieme, prečo ľudia zvyknú uvažovať týmto spôsobom, no stretli sme sa s ním už neraz. A to asi aj vysvetľuje fakt, že pleťová kozmetika je v centre záujmu producentov i spotrebiteľov, pretože značky produkujú najmä tieto produkty. Ale čo potom vlasy, telo, ústna dutina, make-up a iné? Rovnako ako v pleťovej kozmetike aj v deodorantoch, telových mliekach, zubných pastách či farbách na vlasy záleží na ich zložení a voľba pre prírodnú kozmetiku nie je otázkou, na ktorú časť tela ju budem používať. Koža je náš najväčší orgán, cez vlasy a pokožku hlavy takisto prijímame všetky látky, rovnako aj cez sliznice. Údaje, koľko škodlivých chemických látok si žena denne nanesie pri používaní konvenčnej kozmetiky sa líšia, ale jasne sa pohybujeme nad číslom 120 až 150!!! A to už je dosť alarmujúce a zároveň by nás to malo správne motivovať a zaujímať sa ako a prečo to zmeniť. Používať prírodnú kozmetiku nie je otázka trendu a nadradenosti, je to spôsob, ktorým môžeme dať najavo, že nám záleží na tom, čo tu po nás zostane a v akom zdravotnom stave budeme my sami.

3. omyl

používaním pleťového oleja nič nepokazím

Dalo by sa povedať, že ak si vyberiete správny olej a budete ho správne používať, skutočne nič nepokazíte. Ale mali by ste dodržať niekoľko zásad. Ak ste sa rozhodli, že chcete vyskúšať práve organický pleťový olej ako jednu z prvých vecí prírodnej kozmetiky, dobre si prečítajte, na aký typ pleti sa odporúča a zvážte si, čo od neho očakávate vy sami. Máte akné, ekzém, extra citlivú pleť alebo nadmerne sa mastiacu? Nič nie je problém, keď vyberiete správne. Oleje totiž vôbec zbytočne nepremasťujú a neupchávajú póry, čo je v podstate ďalším zaužívaným omylom. Popisy pri týchto olejoch bývajú zväčša dosť obšírne, ale to je tým, že majú hneď niekoľko účinkov na pleť a veľa sa z nich dozviete. Z čoho vyplýva, že výber treba prispôsobiť typu a problémom pleti. No a potom je tu ešte problém s ich používaním. Je jedno či ich používate ráno alebo večer, ale mali by ste ich používať správne. Jeden z najčastejších omylov je, že si olej nanesiete len na vyčistenú pleť. Čistá pleť je samozrejme žiaduca, ale olej by sa nemal na ňu rozotrieť bez aplikovania kvetovej vody či tonika. To má niekoľko dôvodov...jeden je ten, že kvetová voda či tonikum uzavrú vyčistené póry a ďalší zase ten, že vďaka navlhčenej pleti sa olej do nej ľahšie vsiakne bez zanechania nadbytočnej mastnoty na pokožke.  A verte, že takto budete s olejom oveľa lepší kamaráti :)

Poznáte aj vy nejaký omyl alebo predsudok, ktorý vás napadá v súvislosti s používaním prírodnej kozmetiky? Alebo sa vám podarilo presvedčiť aj svoje okolie o tom, že by mali tiež používať túto kozmetiku? 

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

3 komentárov:

  1. Pekný článok. Ja používam prírodnú kozmetiku tiež hlavne v pleťovej kozmetike. Trochu v telovej starostlivosti. Make-up je problém nakoľko to zvykne horšie držať a odtieň make-upu by som asi hľadala mega dlho čiže v tomto smere veľmi neexperimentujem. Mala som pár kúskov dekoratívnej prírodnej kozmetiky a nebola som spokojná. To isté vlasová, mne sa z toho mastia vlasy viac ako z bežných šampónov bez silikónov. Silikónom sa vyhýbam, no inak musím zloženie vlasovej kozmetiky opomenúť. Ja viem, že to nie je ideálne, no mala som už rôzne šampóny z rôznych prírodnych značiek aj tie tuhé a nič mi nesedelo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A skúšala si aj tuhé šampóny značky Ponio? Mne vyhovujú vo všetkých smeroch a to mám fakt problém vybrať si dobrý šampón...

      Odstrániť
    2. Ďakujeme pekne za uznanie :) V podstate tak na pleť, telo, vlasy alebo v dekoratívnej kozmetike (aj keď ide o čisto prírodnú) sme tiež narazili aj na také produkty, ktoré nám viac či menej nevyhovovali. Ono je to často aj o dlhšom hľadaní a skúšaní toho ideálneho typu produktov, a platí to asi rovnako pre pleť, telo i vlasy... no po rokoch používania prírodnej kozmetiky sme si určite v každej oblasti, vrátane dekoratívky, každá našli svoje obľúbené produkty, ktoré perfektne sadli a ku ktorým sa opakovane vraciame. Čo sa týka šampónov, skús možno pohľadať ľahšie hydratačné alebo objemové pre jemné vlasy.

      Odstrániť

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates