Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

20 marca 2018

Ranné HYGGE s pomarančovou kašou

bioekologika

Raňajkovať kašu nie je nič neobvyklé. Najmä počas zimných mesiacov na „kašové“ raňajky ani ja nedám dopustiť. A hoci zimné dni sa vo veľkom štýle pripravujú už na odchod a aj ranné svetlo za slnečných dní už až tak zimne nepôsobí, marcové rána ešte stále bývajú sem-tam mrazivo chladné či pochmúrne upršané. Nie je nad to, začať takéto ráno pozitívne a začiatok dňa si spríjemniť napríklad aj sladkými raňajkami. Sladké jedlo sa spája s dobrými a pozitívnymi pocitmi. Dopriať si ráno sladké raňajky pomáha naštartovať deň a prináša pocit odmeny. 
Taký ten pocit po prebudení, kedy viem, že toto ráno môže byť iné. Spomalené ráno, keď nič nemusím... a keď ísť niekam nie je nevyhnutné a robiť niečo je len môj plán nie povinnosť. Kedy všetok stres a obavy sveta ostali za dverami a domov je miesto, ktoré ma ochráni od všetkých nástrah vonkajšieho sveta, jednoduché miesto plné bezpečia.
Keby každé ráno mohlo byť také...Realita je však iná, a spomalené rána mám najčastejšie spojené s ránami víkendovými – najmä s tým nedeľným. Vtedy si môžem vychutnávať  prvé minúty nového dňa o niečo dlhšie a aj čas na raňajky, ktorý „ukradnem“ novému dňu , akoby nemal obmedzenie. Takéto ráno mám najmä počas chladných dní už takmer tradične a rituálne spojené s pomarančovou kašou. Kašou, ktorá sa nápadne podobá obľúbenej krupičnej kaši z detstva, len je trochu inak upravená a vylepšená. Bez nej by komfort pomalého rána nebol taký dokonalý. Jednoduchá radosť z detstva a vôňa domova. Dokonalé spojenie a dokonalá harmónia vône a chuti. A v hlavnej úlohe pomarančová kaša. Nie však hocijaká kaša, na ktorú len jednoducho pokrájate kúsky pomarančov, ale kaša, ktorá skutočne chutí aj vonia pomarančami. 

Príprava takejto kaše je celkom jednoduchá:

Pomarančová kaša

(2 porcie)
400 ml mlieka (živočíšne alebo rastlinné)
6 PL detskej pšeničnej krupice alebo na jemno rozomletých ovsených vločiek 
2 PL trstinového cukru
nastrúhaná kôra a šťava z 1-2 pomarančov 
celozrnné špaldové piškóty a plátky pomaranča na ozdobenie

Do mlieka vmiešame krupicu, cukor a pomarančovú kôru. Necháme postáť asi pol hodiny a občas premiešame. Krupica v mlieku naberie objem (to isté platí aj v prípade alternatívy ovsených vločiek, pohánkovej, špaldovej, ryžovej či akéjkoľvek inej krupice), pričom toto prepojenie ingrediencií garantuje dokonale uvarenú hladkú kašu bez neželaných hrudiek. Takto napučanú zmes krupice s mliekom varíme pomaly za stáleho miešania na miernom plameni až do požadovanej hustoty. Potom odstavíme a ešte do horúcej kaše vmiešame pomarančovú šťavu. Na dno misiek poukladáme zopár kúskov piškót, ktoré zalejeme uvarenou kašou. Povrch ozdobíme nakrájanými kúskami pomaranča. Hotovo. A máme raňajky, ktoré okrem osviežujúcej citrusovej vône a chuti naviac pomôžu zabezpečiť aj dávku vitamínu C, ktorú organizmus určite ocení ;)

Lákavá sladko citrusová vôňa ovanie všetky zmysly a možno už pri prvom hlte pocítite ako sa pocit eufórie rozlieva po celom tele. Áno aj raňajky môžu byť hygge a aj raňajky môžu priniesť šťastie. Toto nie je hocijaká instantná kaša z vrecúška zaliata horúcou vodou, ale sladká odmena, ktorá je naviac aj celkom zdravá. Dlhšie pripravované jedlo je hyggelig a funguje aj pri raňajkách.  
Vyskúšajte si z obľúbených raňajok vytvoriť týždenný rituál, určite si deň kedysi ich pripravujete a tešte sa naň, ako na pôžitok, ktorý si doprajete a na ktorý sa budete tešiť. Môže to byť tradícia jedného dňa alebo aj celého víkendu. Ide o tú radosť, ktorá sa s takýmto zvykom spája a o okamihy, ktoré prináša. 
Aké raňajky robia radosť vám?

pozdravuje vás Veve ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates