Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

16 novembra 2020

Vysnívaný HYGGE kútik

bioekologika

Máte svoje vysnívané kreslo alebo kútik, v ktorom sa vám dobre relaxuje, iba tak príjemne sa v ňom sedí, nostalgicky spomína alebo naopak milosrdne zabúda? Útulné miesto, kde čaj chutí lepšie a káva nabíja neuveriteľnou energiou? Miesto, kde ticho lieči, ale hudba znie až do hĺbky duše? Príjemný kútik, ktorý pozdvihuje dušu, poskytuje útočisko, je neoddeliteľnou súčasťou pohodlia domova a plný pocitu bezpečia... Nie je to obývačka, spálňa, kúpeľňa ani kuchyňa, ale je to malý priestor, ktorý patrí len vám, dokonale rezonuje s vaším vnútorným životom a vždy, keď to potrebujete, vás privíta svojim teplom a naplní pocitom pokoja. Práve na tomto mieste neopísateľne cítite, že ste doma, pretože toto miesto je pre vás jedinečné a presne odzrkadľuje vaše predstavy, prináša pôžitok, úzko súvisí s atmosférou, bez špeciálneho očakávania jednoducho aktivuje pocit vnímania pohodlia a každučký jeho centimeter dokonale napĺňa princípy hygge

„Hygge je pocit, že patríme na miesto, ktoré sme si vytvorili, že je naše a že máme právo sa v ňom na chvíľu usadiť. Toto hniezdenie nám prináša pocit útulnosti, ktorý sa s hygge spomína najčastejšie.“ (Louisa Thomsen Brits)

Ešte počas minulej zimy, len tak niekedy počas kávičkových stretnutí, sme spolu s Lulu túto tému nahryzli a diskutovali sme o potrebách a prínosoch takéhoto vysoko privátneho priestoru uprostred inak útulných domácností, ktorý ako už sme vtedy zistili, vlastne ani jedna doma tak celkom nemáme, ale veľmi by sme chceli a presne vieme, ako by mal ideálne vyzerať. Nemusí bezvýhradne spĺňať nejaký dizajn či štýl, ale ak by bol škandinávsky ladený, tak by lahodil :) Tiež nemusí byť úplne minimalistický, i keď taký sa nám páči, ale mal by byť zariadený funkčným a nadčasovým nábytkom s citlivo doladenými detailami v podobe doplnkov a určite by mal byť dostatočne hyggelig, pretože „...Hygge naopak vzniká vďaka úprimnosti vo veciach, ktorými sa človek obklopuje...“ (Christina B. Kjeldens).

Každý rok, asi tak od druhej polovice októbra alebo najneskôr začiatkom novembra, sa väčšina našich voľných chvíľ a aktivít, často aj vďaka ukončeniu záhradných prác a prirodzene s príchodom sivých, zahmlených dní či skorého stmievania, presúva najmä do interiéru. I keď pravidelnejší čitateľ nášho blogu už určite vie, že obe toto obdobie milujeme úplne najviac, napriek tomu tento rok sme sa práve počas takýchto dní cítili o niečo viac unavenejšie, zľahka apatickejšie a akosi mrzutejšie pravdepodobne najmä vďaka častým výkyvom počasia a nedostatku jasných slnečných dní.  A tak pod vplyvom takýchto okolností a možno aj vďaka aktuálnej pandemickej situácii sme sa k tejto téme  vrátili a pokúsili sa posunúť o možno malý kúsok bližšie k zhmotneniu takto vysnívaného kútika pre oddych, dobytie „bateriek“ a načerpanie energie alebo ako správne knihomoľky, aj na pravidelné ulietavania fantázie cez nespočetné knižné príbehy...

Niekoľko kľúčových slov a preklikov vo vyhľadávačoch ako biano.sk nás zaviedlo na miesto, kde sme našli asi všetko, čo sme dovtedy mali uložené vo svojich predstavách a takáto je nami vytvorená snová inšpirácia s bonami.sk :) Základom je pohodlné kreslo, príručné stolíky a minimálne dva typy osvetlenia využiteľné podľa nálady a potreby, nástenná polica na knihy, sviečky, suveníry a spomienky a nevyhnutné doplnky ako vankúše, deky, váza na dekorácie prinesené z potuliek prírodou.


sivé kreslo Scandic Garda, stolíky Actona Ortiz Nest, stolové svietidlo Honeybee, svietnik Kähler Design Nobili, váza Vox Hola, žltý vankúš Apolena Barsa a modrý DecoKing Constellation, hrejivý pléd Euromant Sirk
stojacia lampa Laitmotiv Mingle, obraz Triangulos, príručná knižnica Actona Seaford, nástenná dekorácia Bird on Wire 

Myslíme si, že ak ešte takéto privátne miesto doma nemáte, tak práve teraz intuitívne pochopíte príťažlivosť konceptu hygge a útulnosti, pre ktorú je dôležité. A možno tak ako my, aj vy si to svoje útočisko vysnívate, zvizualizujete a čoskoro aj vytvoríte :)

✍🏻 by Veve & Lulu

zdroj foto: pexels, bonami

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates