Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

20 júna 2018

Chia kávový puding a farmársky kokosový olej PURITY VISION

bioekologika

Kokosová palma sa v ázijsko – pacifickom regióne zvykne nazývať aj stromom života. A že to vôbec nie je náhoda, pretože tento strom, respektíve palma, sa dá použiť a využiť na množstvo spôsobov v každodennom živote. Každá jedna časť (od plodov, listov až po koreň) má svoje využitie. V našich končinách sa však z tejto rastliny v kuchyni alebo v kúpeľni udomácnil najmä kokosový olej a možností jeho využitia existujú snáď stovky :) 
Ak patríte k tým, ktorí s ním radi kuchtia, určite by ste mali vyskúšať novinku z dielne českej značky PURITY VISION, a to Farmársky kokosový olej. Tento kokosový olej totiž pochádza z produkcie malých farmárov z Filipín, ktorí dodržiavajú prísne podmienky ekologického pestovania i spracovania. Je lisovaný za studena, je vysoko stabilný i pri vysokých teplotách a môže sa tak použiť na varenie, pečenie, vyprážanie alebo grilovanie 
Pre maškrtníkov sme pripravili nenáročný recept na chia kávový puding, s ktorým si môžete osladiť bežný pracovný deň a zobrať si ho do práce, môžete s ním potešiť rodinu a priateľov a servírovať ho ako sladkú bodku na záver po chutnom obede alebo si ho môžete zobrať na piknik a aj vďaka nemu načerpať ďalšiu energiu, napríklad na túru v lese. Stačí ho dať do uzatvárateľných pohárikov a mňam zero waste riešenie dezertu na cesty je na svete :) 



Na prípravu dezertu s kokosovým olejom budeme potrebovať:

Chia kávový puding s kokosovým olejom

(3-4 porcie)
1 dl chia semienok
3 dl vychladnutej kávy
2,5 dl sójového jogurtu (môže byť aj ochutený – kokosový, vanilkový...)
1 PL tekutého kokosového oleja
štipka mletého kardamómu
štipka mletej škorice
1 – 2 PL sirupu z agáve alebo javorového sirupu

Najprv si pripravíme kávu a necháme ju vychladnúť. Potom ju prilejeme k chia semienkam a jogurtu, dobre premiešame. Pridáme 1 PL tekutého kokosového oleja, štipku kardamómu a škorice, osladíme sirupom a celú zmes dáme do uzatvárateľnej nádoby do chladničky na aspoň 4 hodiny. Potom už len naplníme misky alebo poháriky a ozdobíme podľa fantázie – kávové zrnká, kokosová šľahačka, ovocie, mäta alebo medovka. 



Určite si skúste tento recept pripraviť. Kávový chia puding s kokosovým olejom vás prekvapí výraznou chuťou, sýtosťou a zároveň studeným osviežením a všetky suroviny spolu vytvárajú chutnú a zároveň zdravú kombináciu pre maškrtné chvíľky :)  A dajte nám vedieť, ako vám chutil alebo či ste si ho nejako upravili. 

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates