Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

25 februára 2024

Aké benefity prináša rakytníková šťava pre našich najmenších?

bioekologika

 

Bývajú vaše deti často choré? Jednou z príčin môže byť aj ich nevyvážená strava. Silný zdravý detský organizmus potrebuje veľa vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré len ťažko nájdete v dnešných ,,rýchlo-pokrmoch“. Dokonca aj napriek maximálnemu úsiliu rodičov môže byť denný prísun potrebných živín nedostačujúci. Prečo a v akej forme ,,dávkovať“ túto bobuľu našim ratolestiam?

Obohaťte pitný režim o rakytníkovú šťavu

Hľadáte nápoj, ktorý by slúžil ako prevencia zdravia, ale zároveň by aj chutil najnáročnejším konzumentom, ktorými sú práve deti? Rakytník obsahuje vitamíny A, E, D, K, stopové prvky vrátane železa, zinku, vápnika, medi, mangánu, selénu a jódu, ktoré sa ľahko vstrebávajú. Rakytníková šťavakyslastú ovocnú osviežujúcu chuť. Vaše ratolesti vám za ňu poďakujú lebo:

1. Obsahuje veľa dôležitých vitamínov

Vitamín C posilní ich imunitu, ktorú hlavne malé deti majú neustále vystavenú nebezpečenstvu vírusov či infekcií v škôlkarskom kolektíve. Vďaka vitamínu A nebudú musieť nosiť okuliare v príliš skorom veku, vitamín E vyživuje zdravú pokožku.

2. Podporuje zdravie ich malých srdiečok a mozgu

Nenasýtené omega-3 a 6 mastné kyseliny si telo nevie vyprodukovať samé. Zabezpečte si ich konzumáciou rakytníka. Napomáhajú k správnemu fungovaniu kardiovaskulárneho systému a mozgu.

3. Podporujú trávenie

Ak vašich najmenších často trápi zápcha alebo sa sťažujú na bolesť brucha, rakytník obsahuje vlákninu, ktorá všeobecne podporuje zdravú črevnú mikroflóru.

4. Obsahujú veľa antioxidantov

Deti nám síce „starnú“ z roka na rok, avšak tento proces môže prebehnúť bez poškodenia mladých buniek voľnými radikálmi. Antioxidanty z rakytníka sa naviažu a neutralizujú tieto nestabilné molekuly, čím zabránia poškodeniu DNA a prispejú k celkovému zdraviu bunky. Výsledok? Menej chorôbzlepšenie imunitného systému.

5. Podporujú správny vývoj a rast

Nedostatok stopových prvkov ako mangán, selén a jód môže mať za príčinu osteoporózu, poruchy štítnej žľazy či rastu, zvýšiť riziko srdcových ochorení atď. Navyše železo, vápnik, či vitamíny skupiny B prispievajú k správnemu vývinu kostí, zubov, nervovej sústavy. S tou súvisí aj psychická pohoda, ktorá je rovnako dôležitou súčasťou detskej osobnosti.

Kvalitná šťava je vyrobená lisovaním za studena. Vyhnite sa riedeným koncentrátom s vysokým podielom cukru a čo je dôležité pre detský organizmus – šťava by mala byť pasterizovaná, kde nenájdete patogény a iné mikróby. Ak hľadáte iné alternatívy ako zakomponovať toto zdravé ovocie do stravy bez ,,frflania“ – skúste sa poobzerať po potravinách ako rakytníkový džem či rakytníkové vločky. Deti milujú nápadité a pestrofarebné recepty a vy zase budete milovať rakytník, pretože ich udrží vo skvelej zdravotnej kondícii.


(PR článok/sponzorovaný článok), Zdroj foto: Shutterstock.com


bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates