Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

25 marca 2020

ZMRZLINOVÁ KRÁĽOVNÁ (Susan Jane Gilman)

bioekologika


Koľkokrát v živote ste sa pristihli pri tom, že ste nejaký podnikateľský úspech označili známou frázou "tak toto je americký sen". Akosi automaticky ju používame najmä vtedy, keď niekto z ničoho vytvorí niečo. A v tomto príbehu sa to podarí doslova do bodky a do písmena :) 
Tvrdiť, že dejová línia je postavenú len na podnikateľskej tematike vôbec nezodpovedá skutočnosti. Hlavná hrdinka Lilian Dunklová (zmrzlinová kráľovná) sa síce stane verejnou osobou, miláčikom amerického národa a úspešnou podnikateľkou, až sa nakoniec staneme svedkami jej pádu. Príbeh nás sprevádza jej životom od detstva až k súdnemu procesu, v ktorom je obvinená z neplatenia daní. 
Na začiatku však bola len obyčajným židovským dievčatkom (menom Malka Trejnovská Bialystokerová), ktoré prišlo s celou svojou rodinou parníkom z Ruska do Ameriky v roku 1913. Jej život nebol ľahký a to aký ťažký skutočne bol, si dnes ani nevieme predstaviť. Prišli chudobní a po vylodení boli ešte chudobnejší. Začiatok 20. storočia sa niesol na vlne prisťahovalectva a podmienky na život boli pre nových “amerických“ občanov skutočne kruté. Autorke sa v tomto prípade podarili detailné opisy geta, ktoré sa stali domovom židovských prisťahovalcov a denne v ňom bojovali s neľudskými podmienkami a všade dýchajúcou hrozbou smrti. 

„Pamätám sa, ako pod nami na dlážke špliechala zmes morskej vody a vývratkov, ako som sa zobúdzala uprostred noci, stisnutá medzi Bellou a Florou, vystrašená tmou a prudkým zmietaním lode.“ s.42

Osud sa s Lilian nemaznal a aj to je asi jeden z dôvodov, prečo sa z nej stala tak úspešná žena. Napriek tomu, že ju nemožno označiť sa milú a sympatickú osôbku, po prečítaní knihy som k nej nepociťovala žiadne negatívne emócie. Keď napíšem, že je panovačná, tvrdohlavá manipulátorka, ktorá v obchodných záležitostiach ide na doraz bez ohľadu na druhých, ešte stále to nie je to najhoršie. Rodinné záležitosti tiež nerieši zrovna s citom a diplomaciou. To, čo vidíme na prvý pohľad, však väčšinou starostlivo skrýva to, po čom musíme hlbšie pátrať srdcom. A tak to bolo aj v tomto prípade. 

Mama malej Malke/Lilian totiž neustále prízvukovala, že je škaredá a má podrezaný jazyk. Čo väčšinou vyústilo do tvrdení Kto si ťa len vezme? Ty sa nikdy nevydáš. Aby toho nebolo málo, v detstve príde k úrazu, kedy ju zmrzlinový voz ťahaný koňom zrazí a natrvalo jej zmrzačí nohu. Rodina ju opustí, pretože ju už nedokáže živiť a prichýlia ju majitelia talianskej zmrzlinárne Dinello, ktorých kôň navždy zmenil jej osud.

„Gelato, tak to volal. Dželato. Už to slovo bolo ako hudba.“ s.105

Osud je týmto spečatený a z Malky sa stane Lilian Dinellová. Svet zmrzliny sa jej deň po dni odkrýva so všetkými tajomstvami a začne sa neuveriteľná cesta z chudoby do najvyšších podnikateľských kruhov v Amerike




V tomto príbehu má až tri priezviská, najprv sa jej meno zmení zo židovského na talianske a nakoniec sa po svadbe, so synom viedenského obchodníka, Albertom stane slávnou Lilian Dunklovou. 

„Keby ma tak teraz videli Dinellovci. A mama, dodala som v duchu. Vydatú. Za krásneho a vynachádzavého muža! Ako spolumajiteľku zmrzlinárskej firmy! S dvoma podanými žiadosťami o patent! Áno, to som ja, neschopná miskit s chromou nohou.“ s.254

V nasledujúcich rokoch založia s manželom jeden z najúspešnejších zmrzlinárskych podnikov. Stanú sa inovátormi vo výrobe, príchutiach, strojoch, marketingu a začnú zakladať prvé franšízy. Všetko krok po kroku a bez peňazí. Po rokoch odriekania a úsilia vybudujú značku, ktorá ale k svojmu úspechu využije všetky dostupné prostriedky, nevynímajúc zradu a klamstvá. Nevyhnú sa im neuskutočnené alebo nevydarené obchody, napríklad ako keď Albert so synom odmietnu spoluprácu s 321 pobočkami McDonald´s, alebo keď Häagen – Dazs predstaví exkluzívne smotanové príchute, ktoré časopis New York označí za transcendentné. Lilian odmieta vytvoriť nový skúšobný rad zmrzlín a výrobky Häagen – Dazs zhodnotí svojsky: 

„Jasné, sedemnásť percent masla spraví aj zo psieho hovna nebeský zážitok.“ s.403

Možno je v živote najspravodlivejšie práve to, že sa v ňom striedajú úspechy a neúspechy, pády a vzostupy a že sa nevyhýbajú ani tým najbohatším. V tomto príbehu však do úplného konca vôbec netušíte, ako to dopadne. A to je len dobré, s každou stránkou budete viac a viac zvedaví.

Originálny názov: The Ice Cream Queen of Orchard Street
Autor: Susan Jane Gilman
Vydavateľstvo: Fortuna Libri
Rok vydania: 2015
Počet strán: 512
Bežná predajná cena: 13,90 €
Žáner/doba: román, fikcia, začiatok 20. storočia až po 80. roky

Záverečné zhrnutie:

Zmrzlinová kráľovná je inšpiratívny príbeh pretkaný sladkými chuťami zmrzliny a horko – trpkým osudom. Je vhodný pre každého, kto má rád veľké životné príbehy, aj keď v tomto prípade ide o fikciu. Obsahuje všetko, čo očakávate od dobrej knihy, pútavý dej, autentickosť, nečakané zvraty, kontrasty i trochu sarkazmu. Jediné, čo ma rušilo pri čítaní boli hebrejské výrazy, pretože ich význam sa síce veľakrát dá domyslieť, ale pri mnohých by som ocenila preklad. 

 ✍🏻 by Lulu

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates