Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

12 februára 2018

Smoothie na podporu imunity

bioekologika

Pre istotu je lepšie to ani nevysloviť či nenapísať, lenže nič sa nedá robiť, chrípková epidémia sa opakuje pravidelne každý rok v zimnom období. Už len správy o nej znejú dosť odstrašujúco a asi nikto z nás nechce dobrovoľne prežiť chrípkové besnenie na vlastnej koži, čo vlastne znamená byť zopár dní totálne vyradený zo života a s poslednými zvyškami síl bojovať za zlepšenie zdravotného stavu...pretože chrípka nie je prechladnutie a teda ten rozdiel sa dá spoznať veľmi jednoducho. Keď sa nevládzete prevaliť na posteli na druhý bok, hoci viete, že tak by to pre vás bolo pohodlnejšie, keď ani neviete či vám zvonil telefón alebo zvonček pri dverách a keď absolútne netušíte, čo sa okolo vás deje (plus milión iných príznakov ako teplota okolo 40ºC), je to nad slnko jasnejšie. Chrípka sa už pri vás usadila a len tak ľahko sa nevzdá. Samotné slovo chrípka je pre nás celkom dobrým strašiakom, aby sme si počas zimy dávali extra pozor na to, či sa vhodne obliekame, akú pohybovú aktivitu zvolíme a aj na to, čo konzumujeme. Ale to neznamená, že budeme jesť kilá cesnaku, cibule, kvasenej kapusty, zázvoru či citrónov – aj keď proti nim naozaj nemôžeme mať nič, ale dá sa to poňať aj trošku farebnejšie a chutnejšie a možno aj modernejšie :)
Smoothie sa už stali bežnou súčasťou našich dní a mnohí si ráno bez tohto nápoja nevieme predstaviť. Najdôležitejšie na celej príprave je, akú zmes ovocia, zeleniny, orieškov a semienok si nachystáme do mixéra, lebo iba pri správnom zložení, je smoothie naozaj aj prospešné a nevznikne nám iba niečo ako ovocno-zeleninový kokteil :)

Len takto si môžeme dopriať bohatú zmes vitamínov a minerálov, ktoré sa nášmu organizmu hodia v náročnom chrípkovom období. My sme sa pozreli na zúbok niekoľkým receptom na smoothie, ktoré vďaka svojmu zloženiu dokážu podporiť imunitu. 

Banánovo – kokosové smoothie

2 šálky špenátových lístkov
2 šálky nesladeného kokosového mlieka
3 banány
1 – 2 cm nastrúhaného zázvoru
½  ČL mletej škorice
štipka mletého kardamómu

Najprv rozmixujeme špenát a kokosové mlieko na jemno a potom pridáme banány, zázvor, škoricu a kardamóm a mixujeme do hladka. Vystačí na 2 porcie. 
S pridaním zázvoru sa toto smoothie mení na protizápalovú bombu, podporuje trávenie, pomáha organizmu prirodzene sa detoxikovať, ale aj bojovať s bolesťou (od artritídy až po menštruačnú bolesť). 

Tropické mango smoothie

2 šálky špenátových lístkov
1 šálka nesladenej kokosovej vody
1 ošúpaný a nakrájaný pomaranč
2 šálky nakrájaného manga
1 šálka nakrájaného ananásu
šťava z ½ limetky

Rozmixujeme špenát, kokosovú vodu a pomaranč na jemnú konzistenciu. Pridáme mango, ananás, šťavu z limetky a mixujeme ďalej. Vystačí na 2 porcie. 
V ananáse sa okrem iného skrýva aj potrebný vitamín B6, ktorý zohráva dôležitú úlohu v efektívnom fungovaní nervového a imunitného systému a zasa kokosová voda zabezpečí doplnenie elektrolytov a úroveň hydratácie. 

Oranžové smoothie

1 ošúpaný pomaranč
¼ šálky gréckeho jogurtu
1 šálka nesladenej ananásovej šťavy
½ šálky vody
kocky ľadu

Všetko spolu vymixujeme na jemnú hmotu aj s pridaním zopár kociek z ľadu. Vystačí na 1 porciu. 
Toto smoothie je plné vitamínu C, ktorý je potrebný pre podporu imunity, je to silný antioxidant a stimuluje tvorbu bielych krviniek. 

Čučoriedkovo – avokádové smoothie

½ šálky mrazených čučoriedok
1 PL raw kakaového prášku
½ zrelého avokáda
½ malého banánu
1 hrsť špenátových lístkov
štipka kajenského korenia
1 PL raw medu
2 šálky vody

Suroviny spolu zmiešame a vymixujeme v mixéri. Vystačí na 2 porcie. 
Čučoriedky sú silnou podporou imunitného systému, okrem toho detoxikujú organizmus a majú antiseptické účinky, takže sa skvele hodia v čase chrípok a prechladnutí. 

Naše najobľúbenejšie smoothie je to s mangom, ale pokojne vyskúšajte hociktoré z nich. Určite si aj vy nájdete svojho favorita a potom nám môžete napísať, ktoré smoothie je to vaše naj :)

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

zdroj foto: pexels.com

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates