Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

31 augusta 2021

ZDRAVIE Z BYLINIEK (Anna Kopáčová)

bioekologika

Náš vzťah ku knihám pravidelní blogoví čitatelia už asi dobre poznajú a špeciálne pokiaľ ide o knihy bylinkové alebo tie s prírodnou tematikou. Realita je taká, že automaticky nesiahame po každej novo vydanej, práve naopak, dôkladne si medzi nimi vyberáme. Prečo vám teda chceme predstaviť práve knihu Zdravie z byliniek, keď ich o bylinkách už vzniklo tak veľa a určite pribudnú aj ďalšie? Čítajte ďalej a dozviete sa odpovede :)

Súčasná slovenská bylinkárka

Predpokladáme, že pani Annu Kopáčovú ste už zaregistrovali buď v televízii alebo v časopisoch, kde odovzdáva svoje 40 - ročné bylinkárske rady a skúsenosti. Ak je vám predsa len neznáma, hneď v úvode knihy nájdete kapitolu s názvom "Niečo o mne" a tam sa s určitosťou dozviete všetko podstatné o jej práci i štúdiu. Nás zaujala hneď prvá veta knihy "Zdravie je to najcennejšie, čím mohol byť človek obdarovaný" s.7 Dnes toto tvrdenie nadobúda ešte väčší význam a preto niet divu, že sa so stále väčšou dôverou ľudia obracajú na tradičné bylinkárske recepty. Práve o ne v tejto knihe rozhodne nie je núdza a ak vás fascinuje svet bylinkárov a chcete vedieť viac, v knihe nájdete množstvo informácií a postupov. Pozitívom je, že sú to rady, ktoré môžete aplikovať doma, sú dostupné a ich príprava je nenáročná. Na konci knihy nájdete aj mini kapitolu o liečebných metódach našich predkov spolu s niekoľkými radami, napríklad aj takou, ako sa s kúskom pijavého papiera liečilo čkanie :)

Už sme spomenuli 40 - ročnú prax Anny Kopáčovej a preto je celkom logické, že za toto obdobie si vytvorila množstvo vlastných receptúr a liečebných metód. Ide najmä o čaje, odvary, maste, tinktúry alebo recepty na obklady a kúpele. Tie nájdete pri každej bylinke, ktorej je venovaná dvojstrana s obrázkom, alebo aj v záverečnej časti knihy, ktorá je zasa venovaná rozličným ochoreniam (cukrovka, epilepsia, chrípka, kašeľ, kĺby, pečeň, štítna žľaza...). Svojimi radami pani Kopáčová ovplyvnila životy už mnohých ľudí, ktorí sa na ňu s dôverou obrátili v tých horších zdravotných etapách svojho života. Samozrejme, nie je to len tak, má absolvovaných niekoľko rôznych štúdií a skúšok.



Obľúbené liečivé rastliny a ich využitie

Čo sa týka výberu byliniek, ide najmä o najznámejšie z nich ako alchemilka, bazalka, kapucínka, levanduľa, lipa, mäta, medovka, podbeľ, rebríček... čo je super, pretože sú dostupné a dajú sa jednoducho pestovať aj v domácich podmienkach. Ďalšia skupina byliniek je, dalo by sa povedať, o niečo menej bežná, ale stále dostupná ako napríklad bakopa drobnolistá, balota čierna, huľavník lekársky alebo železník lekársky. Pri každej z nich nájdete stručný botanický opis, využitie v ľudovom liečiteľstve v minulosti i v súčasnosti, zdraviu prospešné látky aj liečivé účinky, zopár overených receptov a orientačný čas zberu. Jednoducho, v tejto knihe získate zhrnuté všetky najdôležitejšie a základné informácie, plus peknú ilustráciu, ktorá bylinku priblíži a pomôže pri jej spoznávaní.

Asi najčastejší a najbežnejší spôsob využitia byliniek je príprava čaju alebo čajového nálevu/odvaru. Kniha Zdravie z byliniek však ponúka oveľa viac. Samozrejme je v nej veľa receptov na rôzne čajové zmesi, ale aj na tinktúry, oleje, octy, obklady, zábaly alebo maste a tiež stručné zhrnutie o zbere a spracovaní byliniek. Využijete ich od hlavy po päty, pre deti aj pre starších. Ak žijete v spojení s prírodou alebo si uvedomujete, že v tejto oblasti máte, čo doháňať, určite vám má kniha čo ponúknuť. Možno aj zistíte, že viaceré rastliny, ktoré roky pestujete na záhrade majú liečivé účinky, o ktorých ste ani netušili alebo že niektoré z nich potrebujú presadiť z pôvodného stanoviska, aby sa im darilo oveľa lepšie.

Originálny názov: Zdravie z byliniek
Autor: Anna Kopáčová
Vydavateľstvo: Fortuna Libri 
Rok vydania: 2018
Počet strán: 248
Bežná predajná cena: 17,90 €
Žáner/doba: náučná/voľnočasová literatúra

Záverečné zhrnutie:

Doba, v ktorej žijeme sa zvykne nazývať ako doba jedová alebo stresová a čoraz viac ľudí vyhľadáva alternatívne spôsoby, ako si fyzické aj psychické zdravie udržať alebo zlepšiť. Aj preto sa knihy o liečivých rastlinách a tradičných bylinkárskych postupoch udomácňujú u tak veľkého počtu ľudí a čo je najdôležitejšie, informácie z nich aj aktívne využívajú. Knihu Zdravie z byliniek môžeme právom zaradiť medzi tituly plné užitočných informácií, ktoré sú okamžite po ruke a ponúkajú zrozumiteľný prehľad o využití liečiviek.

✍🏻 by Veve & Lulu

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates