Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

25 júla 2022

RECENZIA: Letná kozmetika HERBÁRIUM PROJEKT

bioekologika

Vábeniu slnečných lúčov počas horúcich letných dní my dve dokážeme odolávať s prehľadom. Leto sa nám už dávno nespája s potrebou opaľovania sa a "chytania bronzu". A ďalšia vec, s ktorou sa nevieme stotožniť, keďže v prírode trávime podstatnú časť našich voľných chvíľ, sú nebezpečné kliešte a otravný hmyz. Tie sa netýkajú ani tak leta samotného, stačí prvé otepľovanie po zime a už si ich prítomnosť všimneme asi všetci. Prečo teda recenzia s opaľovacou a letnou témou? Ak ste zvedaví, čítajte ďalej :)

Napriek tomu a aj práve vďaka tomu, v lete nám nesmie chýbať opaľovacia kozmetika ani repelentné prípravky. Na výbere kozmetiky si preto dávame obzvlášť záležať a rovnako dôležité je pre nás zloženie ako aj účinky. Pretože hoci sa vedomému opaľovaniu vyhýbame, slnečným lúčom ako takým nie (práca v záhrade, prechádzky v prírode, cesta mestom...). V tejto súvislosti by sme vám radi na blogu priblížili dve letné kozmetické nevyhnutnosti, ktoré po týždňoch používania môžeme bez mihnutia oka odporúčať.

Obe pochádzajú z HERBÁRIUM PROJEKT a konkrétne ide o slnečný repelentný olej s betakaroténom a BIO repelentný oviežovač. Budú sa vám hodiť počas celého leta, nech už dni trávite prácou alebo oddychom v záhrade.

Slnečný repelentný olej s betakaroténom

Zámerne sme nespomínali, že sa bude olej hodiť, ak dni trávite opaľovaním a dlho trvajúcim vystavovaním svojej pokožky slnečným lúčom. Slnečný olej nie je opaľovací olej!!! hoci, vďaka zloženiu a súčinnosti jednotlivých rastlinných olejov sa môže porovnať s hodnotou SPF 10. Má sa používať pred vystavením sa účinku slnečných lúčov, ale aj po tom, ako už pokožka chytila nádych opálenia. Originálne zloženie je zmesou olejov bohatých na karotény – sezamový, mrkvový, marhuľový, rakytníkový olej, olej z malinových semien a pšeničných klíčkov a naviac je obohatený o extrakty z amazónskych achiote a karanja semien. O repelentnú stránku slnečného oleja sa stará zmes esenciálnych olejov VONIAVA spolu s nimbovým olejom.

Kompletné zloženie nájdete na stránke a samozrejme na produkte, ale je naozaj prepracované a bude vás určite zaujímať. Takže ho pre prehľad uvádzame aj tu:

  • INCI: Sesamum indicum Seed oil*, Rubus idaeus seed oil, Prunus armeniaca kernel oil*, Daucus Carota Sativa Root Extract, Triticum vulgare Germ Oil*, Azadirachta indica Seed Oil*, Hippohae rhamnoides Pulp Oil*, Pongamia glabra seed oil, Bixa Orellana Seed Extract, Lavandula angustifoila Oil*, Daucus carota seed Oil*, Tocopherol, Cymbopogon winterianus Oil*, Foeniculum vulgare Oil*, Myristica fragrans Oil*, Pogostemon cablin Oil*, Cedrus atlantica Oil*, Eugenia caryophyllus Oil*, Rosmarinus Officinalis leaf extract

Na čo je teda olej vhodný, keď nie je opaľovací? Najprv by sme chceli podotknúť, že už z názvu je jasné, že betakarotény v tejto zmesi olejov zohrávajú dôležitú úlohu. Dobre známe sú ich antioxidačné účinky. Tie redukujú oxidačný stres a neutralizujú voľné radikály spôsobujúce poškodzovanie buniek pokožky a urýchľovanie starnutiu, ale zároveň výrazne chránia pred pôsobením slnečných lúčov. Pomáhajú pokožke spracovať žiarenie UVA a UVB lúčov a pripraviť ju na ich pôsobenie. Používaním slnečného oleja tak pokožke dopraje ochranu, regeneráciu a ako bonus aj repelentný účinok na 3 až 5 hodín. Nemala by vás prekvapiť oranžová farba oleja, za ktorú zodpovedajú práve betakarotény :) V tomto smere máme jediné odporúčanie, buď nechajte olej dobre vsiaknuť do pokožky alebo pre istotu, buďte opatrní pri nanášaní v prípade svetlejšieho oblečenia. Nám sa však nehoda so zafarbeným oblečením nestala, takže nepredpokladáme, že je to veľmi pravdepodobné.

Betakarotény v oleji chránia pred pôsobením slnečných lúčov

Čiže, ideálne je použiť olej pred tým ako pokožku vystavujeme slnečným lúčom, ale zároveň aj potom, aby sa podporila jej regenerácia. Pretože, čo si budeme hovoriť, nadmerné vystavovanie sa slnečným lúčom ju nezvratne poškodzuje a môže spôsobiť aj vážne zdravotné problémy. Slnečný repelentný olej už po prvom natretí pokožku krásne vyhladí a zmäkčí. Nie je ani riedky a ani hustý, jednoducho tak akurát, aby sa pohodlne rozotieral a aj rýchlo vsiakol. Zároveň po ňom ostane pocit ochranného filmu, ktorý vydrží niekoľko hodín na pokožke.

My dve máme svetlú pokožku, možno by sa dalo povedať až veľmi svetlú. Pehy a sklon k začervenaniu vidno aj po pár minútach strávených „na slnku“, čiže sme skutočne opatrné pokiaľ ide o jej ochranu a zdravie. Počas používania slnečného oleja sme si všimli, že pokožka je na pohľad aj dotyk zdravšia, mäkšia, pružnejšia, nevysychá, nepraská a dokonca, olej výrazne tlmí a hojí zápaly a drobné rany. Používali sme ho aj na tvár, krk a dekolt a tam sme si vyhladenie všimli ešte výraznejšie. A to najpodstatnejšie, absolútne žiadne spálenie sa, začervenaná pokožka alebo pigmentové škvrny ako reakcia na slnečné lúče. Postupne pokožku pripravoval na pôsobenie slnečného žiarenia a zabezpečil ochranu, ktorú sme potrebovali počas doby strávenej vystavovaním sa týmto lúčom. Pokojne by sme ho odporúčali naozaj každému, podľa odporúčania výrobcu aj deťom alebo tehotným ženám.

Obrovským plusom je repelentný účinok, ktorý naozaj spoľahlivo odpudzuje hmyz, čo sa nám potvrdilo najmä po čase strávenom podvečer pri jazere. V hnedej fľaštičke zo skla s plastovým vrchnákom sa ukrýva 50 ml (7,90 €) alebo 100 ml (15,90 €) oleja voňajúceho drevito – korenenými podtónmi a za nás jedinečným zložením.

BIO Repelentný osviežovač

Za nás repelent určite patrí k základnej letnej výbave. Jedine, že by vám dotieravý hmyz neprekážal a že vôbec nevnímate hrozbu kliešťovej encefalitídy alebo boreliózy. Potom vám asi takýto produkt nechýba. Vzhľadom k oblasti kde žijeme a výskytu kliešťov, ho máme po ruke prakticky celý rok a využívame ho najmä počas leta.

Na prechádzku, na prácu v záhrade, na piknik alebo k vode všade tam si repelent berieme a poctivo aj používame. Účinok tohto repelentného osviežovača by mal trvať 2 až 3 hodiny a približne po uplynutí tejto doby sme ho vždy aj opätovne použili. Úprimne, boli sme prekvapené, že tak spoľahlivo fungoval napríklad aj pri grilovaní, kedy na útok neodbytného hmyzu stačí odrátavať sekundy hneď ako zacíti prvé pripravené jedlo.

Prírodný odpudzovač komárov a zbraň na kliešte

Možno ste si pri čítaní tejto recenzie všimli, že pri slnečnom oleji sa uvádza repelentný účinok 3 až 5 hodín a že repelentný osviežovač udáva 2 až 3 hodiny. Prečo je to tak? Logicky, slnečný olej má olejový základ a dlhšie vydrží na pokožke, na rozdiel od osviežovača, ktorý je na vodnej báze. Nás ale potešilo, že rozprašovač strieka jemne a nerobí mokré fľaky, takže sa dobre aplikuje na pokožku, ale aj na textílie (napríklad na závesy, záclony, oblečenie). Vyskúšali sme ho nastriekať aj na sieťkovaný košík chrániaci ovocie alebo hotové jedlo a pri stolovaní vonku sa mu veru hmyz vyhýbal oblúkom :)

Základ zloženia tvorí zmes hydrolátov (rozmarínový a levanduľový) v kombinácii s alkoholom, olejmi a esenciálnymi olejmi Voniava. Rozmarín, eukalyptus a citronela ako odpudzovače komárov a fenikel alebo muškátový oriešok ako “zbraň“ na kliešte. Môžeme povedať, že jeho vôňa sa nám už teraz neodmysliteľne spája s letnými dňami, tak veľmi sa nám páči. Samozrejme, všetky dôležité a podrobné informácie o zložení a použití sa dozviete na stránke herbariumprojekt.sk

  • INCI: Rosmarinus Officinalis Water*, Lavandula angustifolia Water*, Alcohol (Ethanol), Lavandula angustifolia Oil*, Cymbopogon winterianus Oil*, Foeniculum vulgare Oil*, Myristica fragrans Oil*, Pogostemom cablin Oil*, Eugenia caryophyllus Oil*, Cedrus atlantica Oil*, Rosmarinus officinalis Oil* (*organic ingredients 99%)

V zelenej fľaštičke zo skla s rozprašovačom sa ukrýva 50 ml (6,90 €) alebo 100 ml (12,90 €) repelentného osviežovača s príjemnou bylinkovo – sviežou vôňou. Len ho pred použitím nezabudnite potriasť, aby sa zložky premiešali a dosiahli ste optimálny výsledok.


Oba tieto produkty si od nás zaslúžili palec hore. Sú kvalitné, organické, ekologické, prepracované a skvele fungujú. Ak netrpezlivo odpočítavate dni do dovolenky alebo sa všetky letné dni chystáte prežiť na záhrade, mali by ste ich vyskúšať. Rozhodne stoja za investíciu! Čo vy a opaľovanie respektíve slnenie? Dávate si záležať na ochrane pokožky?

✍🏻 by Veve & Lulu

07 júla 2022

10 tipov na jedlé kvety zo záhrady

bioekologika

Pravdepodobne sa zhodneme, že jedlé kvety vyzerajú skvele ako dekorácia hotového pokrmu, ale v mnohých prípadoch sú tiež neoddeliteľnou súčasťou už samotnej prípravy jedla. Napríklad pesto z púpavových lístkov či žihľavová polievka sú pokrmom samy o sebe a nielen jeho dekoráciou.

Máme rady, keď sa záhrady prezentujú množstvom farieb, vôní, tvarov a veľkostí kvetov. Podľa nás, bez kvetov nevyzerajú záhrady tak lákavo a skôr na nás pôsobia akoby im niečo chýbalo. Kvety však neslúžia iba estetickému zámeru, rovnako dôležitá je aj ich funkčnosť, čo sa týka lákania opeľovačov a podporenia biodiverzity alebo významu ich nutričnej hodnoty. Preto si ich sadíme všade, kde nájdeme voľné a vhodné miesto :)

Existuje viacero druhov jedlých kvetov, ktoré obsahujú vitamíny a minerály, tak ako aj ovocie či zelenina. A dokážu skvele ochutiť a ozvláštniť tak šalát ako aj dezert a premeniť ich na majstrovské diela. Väčšina z druhov jedlých kvetov, ktoré vám chceme priblížiť, má výraznú chuť a uplatnenie nájde v studenej aj v teplej kuchyni. Skvelé tiež je, že tieto kvety sú dostupné, dajú sa v našich klimatických podmienkach pestovať bez problémov a niektoré z nich vydržia v záhrade celé roky.

Viaceré z týchto druhov nie sú náročné a niektoré sa dajú označiť, že rastú ako burina, pretože ich môžete bežne nájsť aj v trávniku alebo na lúke. V tom prípade, dbajte na to, aby boli pestované ekologicky a boli bezpečné na konzumáciu. Pred ich konzumáciou však zohľadnite svoje prípadné alergické intolerancie.

1. Nechtík

Na vhodnom mieste v záhrade sa mu bude dariť doslova tak dobre ako burine. Dokáže sa pekne rozrásť a spravidla stačí, keď sa v jeseni vysemení a na jar zasa vyklíči sám. O jeho zásobu sa teda báť nemusíte. Prednosťou je korenená, intenzívna chuť a výrazná vôňa, ktorá sa hodí do šalátov alebo do polievok. Konzumujte okvetné lístky, ktoré sa zvyknú používať aj ako náhrada šafránu, nie však jeho listy.

2. Kapucínka

Je síce jednoročná rastlina, ale na zeleninovom záhone určite oceníte to, že dokáže odpudzovať vošky. Má výraznú pikantnú, štipľavú a korenenú chuť, pripomína reďkovku a jej púčiky sa dajú pripravovať ako kapary. Využitie má skôr v slaných jedlách, pričom konzumovať sa môžu listy aj kvety, ktoré majú žltú, oranžovú až červenú farbu a sú vítanou ozdobou šalátov, sendvičov alebo dipov.

3. Fialka

Nájde využitie najmä pri výrobe sirupov, džemov, octov, pri kandizovaní, čiže celkovo skôr na sladké tipy jedál a dezertov. Jej vôňa a chuť je výrazná a sladká a konzumujú sa plne rozkvitnuté kvety. Za nás odporúčame nasekané kvety primiešať do masla, do tvarohu alebo ich vegánskej náhrady, spolu s kúskami jahôd a natrieť na sladké pečivo. Gurmánsky zážitok!!! 

4. Borák

Modré, hviezdicové kvety s exotickým výzorom a chuťou pripomínajúcou uhorku, tak to je borák. Jedlé sú nielen kvety, ale aj listy a dajú sa použiť do šalátu, do polievok alebo do nápojov s plátkami uhorky, citrónovou šťavou a zopár borákovými kvietkami a mätovými lístkami. Neodporúča sa nadmerná a dlhodobá konzumácia, trochu nepríjemné sú v ústach chĺpky, ktoré pokrývajú listy.

Ruža - kráľovná jedlých kvetov

5. Ruža

V orientálnom svete má ruža už storočia špeciálne postavenie. Využíva sa v kozmetike, ale rovnako aj v kulinárskom odvetví. Ružové želé, zmrzliny, koláče sa vyrábajú z plodov alebo z okvetných lístkov, pričom plody obsahujú významné množstvo vitamínu C. Čerstvé okvetné lístky zasa môžete využiť ako ozdobu šalátu, na prípravu čajových zmesí alebo do studených nápojov. V podstate všetky odrody ruží sú jedlé, ale ich chuť sa výrazne líši podľa jednotlivých druhov.

Ak máte radi vôňu levandule, je pravdepodobné, že jej chuť si zamilujete

6. Levanduľa

Trvalka, ktorá si získala miesto v našich záhradách a postupne už aj v kuchyniach. Výrazná farba i vôňa je dobre známym znakom stoviek druhov tejto rastliny, a tak ako sú niektoré pestované špeciálne na výrobu esenciálneho oleja, iné sú vhodnejšie na použitie do kuchyne. Výborné levanduľové variety vhodné pri príprave pokrmov sú napríklad HIDCOTE, LADY, MUNSTEAD. Dajú sa použiť na sladko aj na slano, ak s ich používaním ešte len začínate radšej pridávajte menšie množstvo a prípadne zväčšite dávku. Vynikajúco sa hodia na prípravu zmrzliny, sirupu alebo do bylinkovej omáčky alebo marinády.

Tymián je jednou z najobľúbenejších kulinárskych rastlín

7. Mäta, Medovka, Tymián

Všetky tieto bylinky si ceníme najmä pre ich liečivé účinky a využívame ich pri rôznych respiračných alebo tráviacich ťažkostiach. Majú mnoho odrôd, sú výrazne aromatické a dajú sa pestovať aj len v nádobách, takže nevyžadujú priveľa priestoru. Ich využitie je skutočne pestré, do nápojov, do marinád, do šalátov, do omáčok alebo aj na sladko do dezertov. Môžu byť vždy po ruke a dodať jedlu sviežu chuť a vôňu.

8. Pažítka

V bohatejšej výsadbe sa kvetinové hlavičky pažítky rozvinú a zaplavia priestor explóziou fialovej farby. Kvety majú jemnejšiu chuť ako listy pažítky, ale ich efekt sa dá využiť v studenej aj teplej kuchyni. Všade, kde sa dá použiť pažítka, tam všade sa dajú použiť aj jej kvety. Nátierka, dip, marináda, maslo, cestoviny alebo obilniny, polievka alebo omáčka atď.  Malá rada od nás, pri použití kvetov pažítky je vhodnejšie jednotlivo ich oddeliť z hlavičky ako ich nechávať zoskupené v celku.

9. Koriander

Biele, jemné až nenápadné, také sú kvety koriandra, ktoré pravidelným odstraňovaním predchádzajú tomu, aby začala rastlina tvoriť semená. Chuť kvetov je jemnejšia ako listov, ale využite je rovnaké tak do šalátov, cestovín, obilnín, dipov a marinád, ako aj polievok a omáčok. Pestovanie je jednoduché, nevyžaduje žiadne špeciálne podmienky, akurát vhodnejšie je slnečné stanovisko, no ani tieň nie je prekážkou.

10. Tekvica, cuketa

Krehké a chuťovo jemné kvety tekvice a cukety majú žltú alebo oranžovú farbu a kvitnú od neskorej jari až do skorej jesene. Nedajú sa dlhodobo skladovať v chladničke a preto sú vhodné na rýchlu prípravu do šalátov alebo sa namočia v cestíčku a vysmážajú na oleji. Za zmienku tiež stojí príprava polievky z plodov tekvice alebo cukety, ich kvetov a napríklad s pridaním kukurice alebo akejkoľvek inej zeleniny podľa vlastnej chuti.

Je takmer nemožné zhrnúť všetky druhy jedlých kvetov do jedného článku. Ale čo je isté, vždy je dobré, keď môžu byť jedlé kvety po ruke a dá sa z nich pripraviť pestré jedlo nielen po estetickej, ale aj nutričnej stránke. Takže, aj keď viaceré majú status ozdobných kvetov,  netrhajte si ich len do vázy, ale šup s nimi do kuchyne a výsledok poteší oko aj žalúdok :)

Ktoré jedlé kvety používate v kuchyni najčastejšie? U nás vedie určite kapucínka.

✍🏻 by Veve & Lulu

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates