Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

30 apríla 2018

Ako používať esenciálne oleje na peľové alergické prejavy

bioekologika

Mnohí z nás to poznajú. Najmä v jarnom období bojujeme so svrbením, slzením, kýchaním, opuchnutím, kašľaním alebo až hnisavým výtokom z očí. Ak ste alergikom, pravdepodobne ste sa našli hneď v niekoľkých prejavoch a zažívate ich denne. Pre niekoho alergická sezóna trvá 3-4 týždne, pre iného takmer 9 mesiacov či po celý rok, ale pre každého z nás z alergikov je to obdobie, ktoré nám, mierne povedané, znepríjemňuje život. 
U každého sú alergické prejavy iné. Slnečné lúče ešte nebývajú ani tak intenzívne, keď sa už v ovzduší hlásia prvé peľové zrniečka, čo spozorujeme takmer hneď. Kvapky, spreje či tabletky sa stávajú nevyhnutnou súčasťou prežitia, lenže všetci dobre vieme, že sú plné chémie. A my sme si chceli pomôcť bez nich, respektíve ich trošku obmedziť. A tak sme okrem svojej bežnej liečby, vyskúšali aj čisto prírodnú pomoc v podobe esenciálnych olejov. Neznamená to, že sme lieky úplne vysadili, ale oleje používame pri akútnych problémoch. 

Ktoré esenciálne oleje sú vhodné pri peľových alergických prejavoch?

BAZALKOVÝ esenciálny olej 

Podľa výskumov dokáže znížiť prejavy alergických reakcií, keď je organizmus vystavený pôsobeniu alergénov. Okrem toho môže stimulovať nadobličky, ktoré pomôžu prekonať rôzne príznaky alergickej reakcie, ako sú dýchacie ťažkosti alebo zápal slizníc. 

AKO POUŽIŤ: 2-3 kvapky bazalkového esenciálneho oleja primiešame do maličkého množstva kokosového oleja a potrieme hruď, zadnú stranu krku alebo oblasť spánkov. 

BERGAMOTOVÝ esenciálny olej

Má výrazné protizápalové, antibakteriálne a proti astmatické účinky, ktoré pomáhajú posilniť respiračný systém a podporiť imunitný systém, aby sa ľahšie vysporiadal pôsobeniu alergénov. 

AKO POUŽIŤ: 3-5 kvapiek bergamotového esenciálneho oleja pridáme do hrnca s horúcou vodou a inhalujeme výpary, čím pomáha upokojiť respiračné ťažkosti. 

CITRÓNOVÝ esenciálny olej

Pomáha pri alergických prejavoch rôznymi spôsobmi. Detoxikuje organizmus, posilňuje imunitný systém alebo aj pomáha odstrániť hlieny. 

AKO POUŽIŤ: malé množstvo kvapnuté do teplej vody sa môže použiť ako akútne kvapky do nosa. Používa sa aj pri praní, kde zlikviduje baktérie a alergény. 

ČAJOVNÍKOVÝ esenciálny olej

Je známy svojimi protizápalovými vlastnosťami, je plný antioxidantov, podporuje imunitný systém a pôsobí ako antihistaminikum. 

AKO POUŽIŤ: 1-2 kvapky primiešame do šampónu alebo sprchového gélu a upokojí svrbenie alebo podráždenie pokožky. 

LEVANDUĽOVÝ esenciálny olej

Je prirodzeným antihistaminikom z prírody a dobre známy je aj svojimi protizápalovými účinkami. Okrem toho dokáže upokojiť pokožku i pri bodnutí hmyzom. 

AKO POUŽIŤ: nakvapkaný v difuzéri alebo aromalampe dokáže pôsobiť niekoľko hodín alebo môžeme 1 kvapku rozotrieť na pokožku pod nosom a zhlboka vdychovať. 

MÄTOVÝ esenciálny olej

Z mäty piepornej má chladivé a upokojujúce účinky na zapálené hrdlo alebo na nepríjemný kašeľ. Eliminuje príznaky bronchitídy a astmy, je protizápalový a čistí vzduch. 

AKO POUŽIŤ: môžeme ho inhalovať z difuzéra alebo aromalampy, prípadne sa dá použiť aj kvapka pod jazyk pre rýchlejšie a účinnejšie výsledky alebo ho zmiešame s kokosovým olejom a rozotrieme na hruď, zadnú stranu krku a oblasť spánkov. 

Ako si vyrobiť prvú pomoc na alergické prejavy

Budeme potrebovať:
15 kvapiek esenciálneho oleja citrón
15 kvapiek esenciálneho oleja levanduľa
15 kvapiek esenciálneho oleja z mäty piepornej
jojobový alebo mandľový olej
roll-on fľaštička z hnedého skla s rolovacou guľôčkou

Esenciálne oleje nakvapkáme do fľaštičky a doplníme olejom. Dobre pretrasieme, aby sa zmes premiešala a uzavrieme. Môžeme jemne natrieť na oblasť za ušami, na zadnú stranu krku, na hruď alebo na spodnú stranu chodidiel. Pomáha otvoriť dýchacie cesty a zmierniť opuch v nosových dierkach. Obrovská výhoda je v tom, že túto fľaštičku môžete mať kedykoľvek pri sebe a použiť ju v prípade akútnej potreby :) Nám pomohla už neraz a ešte k tomu aj pekne vonia. Pozor však na to, že obsahuje aj citrónový esenciálny olej, takže sa snažte vyhýbať priamemu slnečnému žiareniu. 

Upozornenie: Používanie esenciálnych olejov môže byť veľmi efektívne aj pri použití malého množstva, treba však postupovať opatrne. Napriek tomu, že tieto oleje pomáhajú, môžu sa u niektorých ľudí vyskytnúť reakcie ako svrbenie, podráždenie alebo pálenie ako nežiaduce vedľajšie efekty. Preto je dôležité poznať svoj zdravotný stav a dôkladne zvážiť či a ako použiť, ten ktorý esenciálny olej. Prípadne svoj stav a vhodnosť použitia týchto olejov prekonzultujte so svojim ošetrujúcim lekárom. 

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)


zdroj foto: pexels.com

20 apríla 2018

Jarná detoxikačná kúra s čajom

bioekologika

Zdá sa, že jarné očistné kúry sa stali prirodzenou súčasťou života mnohých ľudí. V posledných dňoch a týždňoch sme si totiž vypočuli toľko rozhovorov o tom, ako začať s detoxikačnou kúrou alebo aj o tom, ako sa tým, ktorí už s ňou začali, darí a či vôbec vidia nejaké výsledky. Pre nás je po zimnom období prechod na ľahšiu stravu, detoxikačné čaje a vody celkom prirodzený. Niežeby sme v zime do seba napchali čokoľvek a s nádejou čakali na jar, že potom všetky škodliviny z tela vyplavíme :) len v jarnom období to už prirodzene cítime, že je správny čas i dôvod na očistu organizmu. Hlavný dôvod je ten, že sa po tejto očiste cítime skutočne výborne a nie preto, lebo sa to očakáva. Výsledky vidíme na lepšom trávení a na krajšej pokožke i pevnejších vlasoch, čo je hneď niekoľko potešujúcich dôvodov. 
A keďže patríme k neúnavným čajomilom, denne si okrem množstva iných doprajeme aj čaj podporujúci detoxikáciu, ktorý skvele dopĺňa odľahčenú stravu i pohyb na čerstvom vzduchu :) 
V posledných týždňoch sme si obľúbili konkrétny recept, ktorý patrí k receptom z Freiburskej školy liečivých rastlín a jeho autorkou je Michaela Girschová.

Na detoxikačnú čajovú zmes potrebujeme: 
po 25 g vňate žihľavy a koreňa a vňate púpavy
po 15 g listov brezy a vňate zemedymu lekárskeho
po 10 g lístkov mäty a kvetov nechtíka

Na prípravu 1 šálky čaju potrebujeme 1 ČL tejto zmesi, ktorú zalejeme horúcou, nie však vriacou vodou. Necháme 10 minút prikryté vylúhovať, pričom skondenzované kvapky z veka necháme odkvapkať do šálky a čaj potom precedíme cez sitko. 
Čaj by sa mal piť 4 až 6 týždňov každý deň po 3 šálky. 

Okrem toho, že dokáže organizmus očistiť a naštartovať, je vhodný aj pre reume a problémoch s pokožkou. Žihľava, breza a púpava povzbudzujú činnosť obličiek a pečene a vďaka nim sa produkty látkovej premeny, tzv. metabolity, lepšie vylúčia z tela. Kĺby, väzivá a pokožka sa pritom zbavia záťaže. 

Ak ste niekedy už podobne účinkujúce čaje pili, viete si predstaviť asi ako chutia. Chuťovo je tento čaj lahodnejší ako mnohé iné prečisťovacie a detoxikačné čaje, ktoré väčšinou chutia minimálne povedané horkasto. Samozrejme horčiny majú veľký význam práve pri zvyšovaní sekrécie žalúdočných a žlčníkových štiav, pomáhajú tráveniu a dodávajú energiu, ale tá chuť nie je vždy najpríjemnejšia. Tomuto čaju dodáva výbornú chuť najmä mäta a žihľava a spolu s nimi je oveľa prijateľnejší. Inak, ak by ste všetky bylinky nemali doma alebo také ani vo svojom okolí nezbierate, nie je problém ich zohnať v obchodoch alebo v lekárni.

Ale ako sme spomínali už na úvod, samotný čaj na očistu nebude stačiť. Treba k nemu zvoliť aj vhodnú stravu bez zbytočných sacharidov, tukov, množstva obilnín a aj dostatok pohybu. Nie je to však o hladovaní, ale o odľahčení a nastavení rovnováhy tela aj duše.  A práve jar je na toto ako stvorená :) 

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

zdroj foto: pexels.com

15 apríla 2018

RECENZIA: Prírodná kozmetika CALTHA

bioekologika

Na našom blogu ste sa už mohli zoznámiť s dvomi produktami z českej dielne prírodnej kozmetiky CALTHA. Zaujímavosťou je, že slovo caltha pochádza z latinčiny a znamená záružlie, takže kto má rád výrazne žlté a lesklé kvety, môže si túto kozmetiku pomyselne spojiť aj s týmto jarným kvietkom :) Inak značka pochádza z Moravy a vo svojom produktovom portfóliu má pleťové, telové, ale aj vlasové produkty a môžete si vyberať z bohatej ponuky druhov, vôní a účinkov. V balíčku od Calthy sme okrem pleťového medovkového krému – recenzia tu a mandarínkového šampónu – recenzia tu našli aj niekoľko vzoriek a malé mätové mydielko. Skúšaniu sa nevyhli ani oni a tu je naša menšia recenzia ku každému z nich. 

Mydlo Škorica - Med

Je dôkazom toho, že aj malý kúsok mydielka dokáže veľké veci :) Určené na hydratáciu a výživu, pre všetky typy pleti, no podľa nás najmä suchšia pleť si ho veľmi obľúbi. Veľmi dobre pení a prečistí pokožku, až tak, že vám po jeho použití zostane taký ten vŕzgavý pocit ako dôkaz absolútnej čistoty. Pleť ostáva jemná, vyhladená, čomu pomáhajú aj maličké čiastočky škorice. Inak, keď sme pri vôni, my škoricu môžeme a toto mydlo vonia skutočne veľmi intenzívne ale príjemne škoricovo. Pokojne ho môžete používať na tvár aj na telo, ale predsa len na tvári sme si všimli, že dokáže s vyrážkami a drobnými zápalmi zatočiť celkom rýchlo, takže používanie na pleť určite odporúčame ešte o kúsok viac :) Upokojí svrbenie, podráždenie a pleť ostáva vyrovnanejšia. Ale zase na telo je podľa nás vhodné napríklad pri celulitíde, lebo celkom výrazný prehrievajúci pocit sme veru na pokožke cítili. Mydlo okrem škorice a medu obsahuje aj kakaové maslo a včelí vosk, pokožku zbytočne nevysúša, zato hydratuje a chráni, ale pleťový krém by ste po jeho použití nemali vynechať :)

Tuhý šampón ORECH

Je určený na tmavé vlasy a pomáha pri vypadávaní vlasov a ekzéme. Tento šampón je vyrobený z orechového výluhu, ktorý sa už roky používa práve pri problémoch s vypadávaním vlasov. Keďže orech zvykne vlasy jemne zafarbiť, určite je vhodnejší pre brunetky, lebo už po pár použitiach sme si všimli, že vlasy jemne tmavnú. Vonia ako svieža kombinácia citrónu a medovky, dobre pení a jednoducho sa nanáša na mokré vlasy. Ostávajú čisté, hydratované, pôsobí až ako balzam, pretože po jeho použití ide rozčesávanie ozaj ľahko a vlasy sú uhladené a nie rozlietané. Teraz po zime vlasy pekne oživil. Podľa popisu je vhodný najmä pre kratšie vlasy, obsahuje zmydelnený olivový, kokosový, jojobový a ricínový olej, a preto opatrne treba narábať s jeho množstvom. Ak použijete zbytočne veľa, vlasy ostanú zaťažené, ale keď sa naučíte, koľko ho použiť, určite si všimnete pekný lesk a celkové posilnenie. Keďže neobsahuje vodu, jeho pH je zásadité a v kombinácii s tvrdou vodou asi bude lepšie použiť aj kyslý oplach na vlasy, ktorý pH vráti k prirodzene kyslému a vlasy neostanú na pocit aj dotyk trochu zaťažené. Keď ho vyskúšate, uvidíte, čo vám bude najviac vyhovovať. Pre nás to nie je šampón na denné použitie, ale ako extra starostlivosť pre vlasy tak 1-2 x za týždeň vyhovuje bez výhrad.

Pleťový krém Ryžový s Q10

Vhodný pre suchú a zrelú pleť, pomáha bojovať proti vráskam. Má veľmi jemnú konzistenciu, je o niečo tekutejší ako medovkový krém, a napriek tomu dokáže pleť viac ako dostatočne hydratovať dlhý čas. Rýchlo sa vstrebáva, takže nanášanie make-upu nie je žiaden problém, pleť zjemní, vyhladí a takto hebká ostáva i niekoľko hodín po nanesení. Žiaden mastný či lepivý pocit nečakajte, je to ľahký krém, ale dostatočne výživný. Jeho zloženie je plné zaujímavých a cenných prírodných látok. Ryžový olej, ktorý hydratuje, regeneruje, okrem toho obsahuje skvalén a dokáže zabrániť procesu pigmentácie. Ďalej pupalkový olej so schopnosťami pomôcť vyhladiť vrásky a efektívne podporiť hojenie ekzémových procesov na pokožke. Alebo koenzým Q10, ktorý bojuje proti voľným radikálom a zvyšuje obranyschopnosť pokožky. Čo je pre nás trošku ťažším orieškom na rozlúsknutie, tak to je jeho vôňa :) Je o niečo intenzívnejšia a sladšia, ako tie, na ktoré sme zvyknuté, ale napriek tomu, nemôžeme povedať, že sa nám nepáči. Keď sme uvažovali ako ju popísať, padali od nás tieto slová: taká výrazne sladká, niekde tam cítim aj pomaranč, ale akoby tam bolo aj niečo korenené, také vianočné :) V každom prípade je sladšia a intenzívnejšia, ale v konečnom dôsledku nám to pri kréme neprekáža. 

Bylinné mydlo BIO MÄTA

mätová vôňa vás jednoducho dostane :) V kúpeľni, na poličke alebo v skrini, kdekoľvek si ho necháte položené, budete o ňom vedieť, lebo rozvoniava do diaľky. Vôňa je svieža, výrazná a pre mätových nadšencov môže byť toto mydlo vítaným darčekom. Rozhodne skvele pení, vytvorí príjemnú krémovú konzistenciu, ktorá sa ľahko rozotiera po navlhčenej tvári. Nevysúša pokožku a zanecháva ju znateľne jemnú na dotyk. Povedali by sme, že aj mierne chladí, ale nie je to nejako výrazné. Celkovo pleť osvieži a dostatočne vyčistí aj zanesené kožné póry. Je určené najmä pre mastnejšiu pleť s akné, ale nie je problém ho používať ani ak máte suchšiu a citlivú pleť, vyskúšali sme to za vás :) Mydlo je vyrobené metódou za studena a na vrchnej strane je ozdobené jazmínovým kvetom. Fakt príjemné spestrenie kozmetickej výbavy alebo pekný, dizajnový darček pre blízkeho človeka. 


Ktorý z výrobkov prírodnej kozmetiky CALTHA vás zaujal najviac alebo ktorý už používate a odporúčali by ste ho aj nám? Napíšte nám do komentu, budeme sa tešiť.

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

02 apríla 2018

Kúzelné vône HYGGE jari

bioekologika

Príchod jari zvyknú signalizovať mnohé neklamné znaky. Napríklad aj o poznanie radostnejšie čvirikanie a vyspevovanie vtáčikov, prvé vykúkajúce kvietky či prenikavá vôňa prebúdzajúcej sa zeme. Jarné obdobie hygge je plné radosti, pretože život sa pomalými krokmi presúva do prírody, kde všetko ožíva a rozkvitá. Nesmelé a krehké náznaky jarného kolobehu prírody majú množstvo podôb a vôní, a kým si ich budeme môcť naplno vychutnať aj z pohodlia slnkom zaliatej záhrady alebo balkóna, dokonalú jarnú hygge pohodu si môžeme zatiaľ užiť v obývačke v obľúbenom kresle s knihou v ruke. Skúste to urobiť tak, ako to robíme my - je to celkom jednoduché, no účinné. Stačí zmiešať zopár kvapiek tých správnych esenciálnych olejov, použiť difuzér alebo aromalampu a ovzduším bude prúdiť pravá jarná energia na všedné i výnimočné dni :)
Aké by to bolo pocítiť svieži jarný dážď, kyticu jarných kvetov alebo jarný západ slnka? Pre niekoho osviežujúce, pre iného inšpiratívne či upokojujúce. Každá jedna z týchto kombinácií vôní je iná a každá jedna z nich prináša kúsok jarného optimizmu. 

Zmena ročného obdobia

2 kvapky esenciálneho oleja levanduľa
2 kvapky esenciálneho oleja citrón
2 kvapky esenciálneho oleja mäta kučeravá

Svieži dážď

3 kvapky esenciálneho oleja vetiver
3 kvapky esenciálneho oleja citrón

Jarný vánok

2 kvapky esenciálneho oleja rozmarín
2 kvapky esenciálneho oleja eukalyptus
4 kvapky esenciálneho oleja grapefruit

Jar v kvete

3 kvapky esenciálneho oleja levanduľa
1 kvapka esenciálneho oleja pomaranč
1 kvapka esenciálneho oleja ruža

Jarná kytica

2 kvapky esenciálneho oleja levanduľa
2 kvapky esenciálneho oleja ylang ylang
1 kvapka esenciálneho oleja geranium
1 kvapka esenciálneho oleja ruža

Jarná záhrada

1 kvapka esenciálneho oleja bazalka
2 kvapky esenciálneho oleja mäta kučeravá
2 kvapky esenciálneho oleja limetka

Lupienky kvetov

2 kvapky esenciálneho oleja ylang ylang
2 kvapky esenciálneho oleja mäta kučeravá
1 kvapka esenciálneho oleja citrón

Jarný západ slnka

3 kvapky esenciálneho oleja levanduľa
2 kvapky esenciálneho oleja šalvia muškátová
2 kvapky esenciálneho oleja pomaranč

Jarný čas

2 kvapky esenciálneho oleja mandarínka
2 kvapky esenciálneho oleja mäta kučeravá
2 kvapky esenciálneho oleja citrónová tráva

Jarné upratovanie

2 kvapky esenciálneho oleja levanduľa
3 kvapky esenciálneho oleja limetka
3 kvapky esenciálneho oleja citrón

Tak, ktorú z voňavých „hyggelig“ kombinácií vyskúšate ako prvú? 

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

zdroj foto: pexels.com

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates