Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

31 júla 2018

Ako si vyrobiť domácu kvetovú vodu alebo hydrolát

bioekologika

Pamätáme si akoby to bolo len včera, ale bolo to už minulý rok, kedy sme sa spoločne prvý krát odvážili časť z bohatej úrody byliniek využiť na výrobu domácej kvetovej vody alebo ak chcete hydrolátu. Kvetové vody používame na pleť rady a často a teda sa nám aj celkom rýchlo míňajú, takže definitívne rozhodnutie o jej výrobe bolo jasné. Naše bylinkárske umenie vyťažiť z byliniek nielen čaje, tinktúry a rôzne mastičky, sme preto chceli obohatiť a povýšiť aj o inú úroveň :) a tak sme si načítali niekoľko rád a postupov a pustili sa do toho. 
Na rovinu, nebolo nám všetko jedno, niežeby postup bol tak zložitý, ale predsa len do variaceho a pariaceho hrnca až tak dobre nevidíte a teda, čo sa v ňom deje skôr počúvate. Občas ho však počas destilovania treba prekontrolovať aj vizuálne, lebo voda sa môže odpariť a na sucho nevydestilujete ozaj nič. Akurát si tak zničíte hrniec, lebo prihorí. 

Čo všetko budeme potrebovať na domácu kvetovú vodu?

  • hrniec aj s pokrievkou (ideálna je zo skla, pretože cez ňu aspoň čosi uvidíte)
  • menšiu misku ako podstavec (musí vydržať varenie v hrnci v horúcej vode)
  • misku, ktorá sa dá umiestniť na podstavcovú misku (do nej sa bude zachytávať kvetová voda)
  • čistú vodu alebo destilovanú vodu
  • bylinky (najlepšie fungujú čerstvé, ale dajú sa použiť aj sušené)
  • ľad, respektíve veľa ľadu vo vreckách





  1. Do hrnca dáme podstavcovú misku do stredu a nalejeme vodu, aby bola asi 1-2 cm pod podstavcom. 
  2. Do vody nasypeme bylinky alebo lupienky kvetov, ťažko zmerať konkrétne množstvo, skôr ide o to, aby bo hrniec plný, ale nie preplnený. 
  3. Na podstavcovú misku položíme misku, do ktorej bude stekať hotová kvetová voda
  4. Prikryjeme pokrievkou otočenou naopak, mala by dobre priliehať, aby para zbytočne neunikala. 
  5. Na pokrievku umiestníme vrecká s ľadom
  6. Privedieme k varu, ale potom znížime teplotu, aby voda príliš nevrela, ale zase znížime len tak, aby sa stále destilovalo.
  7. Po približne 20 minútach bude destilovanie ukončené, necháme pár minút vychladnúť a opatrne zoberieme pokrievku. 
  8. V miske pod pokrievkou už bude hotová kvetová voda, ktorú môžeme preliať do fľaštičky a uchovávať v chladničke. 
  9. Spotrebujeme ju do 6 mesiacov, dlhšie nám aj tak ešte nevydržala :)

V tomto konkrétnom prípade sme zvolili skutočne mix byliniek a naša kvetová voda by sa skôr dala nazvať “duch záhrady“, pretože okrem lupienkov ruží sme do hrnca prihodili aj mätu, šalviu, tymián, levanduľu, slamihu a pamajorán. Vo výsledku v nej vonia najvýraznejšie mäta a tymián a niekde v pozadí vôňu dotvára levanduľa. Naše očakávania splnila a je denným spoločníkom, najmä v horúcich letných dňoch. Pleť krásne osvieži, jemne chladí a hydratuje

Ak máte dostatok byliniek, určite si vyskúšajte takúto kvetovú vodu vyrobiť doma. Perfektne si prevoniate interiér, ak použijete levanduľu aj sa upokojíte a aj bude v týchto horúcich dňoch aspoň chvíľu počas destilovania pôsobiť ako prirodzený repelent. A určite nám dajte vedieť, či ste sa odvážili na destiláciu v domácich podmienkach a ako sa podarila. Budeme sa tešiť :)

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

24 júla 2018

RECENZIA: 100% Raw Bio Arganový olej PURITY VISION

bioekologika

Každý, kto má vo svojej kozmetickej zbierke organické, rastlinné oleje, vie, aké sú multifunkčné. Môžete ich použiť na tvár, na telo, na vlasy, pridať do pleťového krému či do masky a určite by ste našli ešte niekoľko iných možností. A napriek tomu, ste sa už možno viacerí, tak ako aj my, stretli s názorom pochybovačov, že veď olej na tvári mi bude príliš mastný a upchá mi póry a pleť nebude vôbec dýchať, vlasy budú zaťažené a to dokedy budem čakať, kým sa olej vstrebe na tele atď... Niekoho sa podarí presvedčiť, že sú to zbytočné obavy, niekoho však ani za svet :), ale hlavné je, aby ste vy sami boli spokojní a našli pre seba olej, ktorý bude vyhovovať vašim požiadavkám. My sme aktuálne testovali 100% Raw Bio Arganový olej od Purity Vision a o výsledkoch si môžete prečítať. Pretože on nielen, že vyhovoval našim požiadavkám, bol ešte o kus lepší aj v tom, čo sme ani nečakali. 
Poďme pekne postupne :) Arganový olej sa zvykne nazývať aj tekuté marocké zlato alebo marocký elixír krásy a mladosti. Obsahuje totiž vysoké množstvo vitamínu E (tocopherol), esenciálnych mastných kyselín (vitamín F), karoténov, vitamínu A a všetky spolu majú priaznivé účinky na pokožku. Chránia ju, podporujú jej regeneráciu, spomaľujú starnutie, zlepšujú hydratáciu, pôsobia protizápalovo a antioxidačne. S týmto výpočtom vlastností sa naozaj ťažko hľadá iné pomenovanie ako elixír krásy a zdravia :)
Pred časom sme sa dočítali zaujímavý údaj, a to že výroba 1 litra arganového oleja trvá viac ako 20 hodín ručnej práce a aj to je jeden z dôvodov, prečo je taký cenený. Konkrétne bio Arganový olej od PURITY VISION je lisovaný za studena z orechov stromu Argania Spinosa a vyrába sa v manufaktúrach, ktoré zamestnávajú prevažne ženy, čím získavajú lepšie postavenie v spoločnosti, pravidelný príjem a zabezpečujú vzdelanie svojim potomkom. Tieto manufaktúry sú ukážkovým príkladom Fair Trade podnikov. 

Keď sme sklenú fľašku arganového oleja držali v rukách po prvýkrát, uvedomili sme si, že má iný systém dávkovania, ako ten, na ktorý sme boli zvyknuté. Doteraz sme vyskúšali oleje, ktoré sa nalievajú priamo z fľašky alebo majú vo vrchnej časti taký kvapkací uzáver alebo majú vo vrchnáku priamo zabudované kvapátko. Prisahali by sme, že to kvapátko bolo pre nás favoritom, čo sa týka aplikácie, až kým neprišiel tento arganový olej a jeho systém dávkovania, ktorý býva pri niektorých pleťových krémoch alebo fluidoch. Jednoducho stlačíte a pumpička vám nadávkuje taký objem, aký potrebujete. A funguje skvele, pretože nestrieka do strán a nemáte tak všade okolo olejnaté bodky, ide ľahko a najmä, nemusíte sa strachovať, či kvapátko trafíte naspäť do fľašky a či ju náhodou pri tomto manévri neprevrátite, čo sa nám už neraz takmer stalo s inými olejmi (najmä krátkozrakí nositelia dioptrických okuliarov budú vedieť o čom je reč). Takže tu, vďaka pumpovaciemu systému, získal arganový olej PURITY VISION prvé objavené extra body spokojnosti :) A keby ste si chceli odliať alebo ho primiešať do masky (čo inak ide aj pumpovaním), vrch sa dá odskrutkovať a hotovo. Má ešte aj takú ochrannú čiapku – poistku, aby ste si z neho nechtiac nevytlačili hocikedy, keď práve nepotrebujete, takže pokojne sa s ním dá aj cestovať. 



Ďalšie plusové body prišli hneď s jeho účinkami na pleti. Arganový olej sa považuje za multifunkčný zázrak aj čo sa týka typológie pleti. Normálna, mastná, aknózna, suchá, zrelá, poškodená...nech vás trápi akýkoľvek z týchto problémov, určite vyskúšajte a už po pár použitiach budete spokojní. Na pribalenom letáku alebo na stránke Purity Vision nájdete viacero podrobne rozpísaných tipov a postupov ako použiť tento olej a nielen na pleť, ale aj na telo, vlasy alebo aj na lámavé nechty. Naša blogová dvojica teda otestovala olej najmä na problémy zmiešanej a suchej pleti. Nedá sa povedať, že jednej z nás vyhovoval viac ako druhej, pretože jeho multifunkčnosť je až zarážajúca. 

Výsledky by sa dali zhrnúť aj takto... pre suchú pleť je to miláčik, dostatočne pleť hydratoval, zjemnil a akýkoľvek náznaku ekzému alebo bolestivých a svrbivých zápalových ložísk dokázal upokojiť, zmierniť napätie a citlivosť pokožky. Doslova blahodárny balzam, ktorý účinkuje aj v prípade, že suchosť vašej pokožky je v takých medziach, že po umytí tváre sa nemôžete ani zasmiať, pretože máte pocit, že sa vám tvár roztrhne. Na zmiešanú pleť treba oceniť najmä jeho nemastnú konzistenciu, ako aj to, že jeho komedogénny faktor je 0. Pleť vôbec nezaťažuje, krásne hydratuje práve tie miesta, kde to treba a zase v lesklejšej T-zóne dokáže vyrovnať produkciu kožného mazu a celkovo pokožka na tvári vyzerá tak jednotne. Akékoľvek vyrážky sa tiež darilo hojiť rýchlejšie s jeho pomocou, najmä keď sme si kvapku oleja aspoň 2-3 minútky jemne masírovali na konkrétnom mieste a potom ho rozotreli po celej tvári. 


Toto nie je prvý arganový olej, s ktorým sme sa doposiaľ stretli, no obidve sme sa zhodli - a veľmi premýšľame ako to slušne povedať a pomenovať, ale niektoré predchádzajúce, čo sme mali, doslovne smrdeli. A tým smradom myslíme niečo na spôsob prenikavého, štipľavého, kyslého zápachu, ktorý sa dá prirovnať ku kôpke, ktorú nechá psík po venčení. PURITY VISION arganový olej môžete ovoniavať do nemoty a nič, len príjemná, jemne oriešková vôňa, ako keď si oriešky chcete nasekať do koláča a tým sa jemne pomliaždia. No a to je ďalší plusový bod v jeho prospech, a s týmto voňavým sme hádam ani nerátali po predchádzajúcich skúsenostiach s inými značkami.

Arganový olej je svetlejšej farby, rýchlo sa vstrebáva do pleti (najmä keď použijete ružovú vodu alebo iný hydrolát) a zanecháva ju hebkú a rozžiarenú. A všimli sme si ešte jednu vec, keď si pri rozotieraní po tvári prejdete aj po perách, zostanú hebké, nevysušujú sa a nepraskajú. Takže ďalšia možnosť ako ho využiť. Okrem toho, určite ho skúste aj na končeky vlasov, odporúčame vmasírovať do ešte navlhčených vlasov a nechať pôsobiť, koľko len chcete. Môžete ho potom umyť alebo nechať vo vlasoch voľne uschnúť. Arganový olej si môžete kúpiť v 2 veľkostiach, 30 ml a 100 ml balenie, stojí približne 9 €  a obsahuje len 100% Bio Arganový olej/Argania Spinosa Kernel Oil. 

Táto recenzia je z tých dlhších, ale keď existuje toľko výhod a možností, ako arganový olej použiť, inak sa ani nedalo. Takže ďakujeme všetkým, ktorí ju dočítali až do konca :)

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

17 júla 2018

ALOJZIA CITRÓNOVÁ je voňavejšia ako citrón

bioekologika

Alojzia citrónová (aloysia citriodora) je možno niekomu známejšia pod pomenovaním lípia, citrónová verbena alebo aztécky cukor, možno aj preto, že pochádza z Južnej Ameriky. Dá sa však povedať, že je už u nás celkom udomácnená a že táto bylinka sa dá zohnať celkom bez problémov. Každý rok v jarnom období hľadáme nejakú novú a zaujímavú bylinku do záhradky, ktorú sme ešte ani jedna z nás nepestovali, ale radi by sme sa s ňou zoznámili a obohatili tak aj naše kuchynské a čajové kúzlenie :) Minulý rok sme takto natrafili aj na alojziu, žiaľ kvôli nepriaznivému počasiu sa jej akosi nedarilo. To, čo sa však nepodarili minulý rok, sa v tomto roku ujalo na 100% a alojzia si zvesela rastie do výšky a teší nás svojou prenikavou vôňou už niekoľko mesiacov.
Ak je na tejto rastlinke niečo, čoho sa nebudete vedieť nabažiť, tak je to jednoznačne vôňa. Aj samotný citrón sa môže “ísť schovať“, pretože vôňa alojzie resp. lípie ho jednoducho tromfne. Naša spoločná záľuba vo všetkom citrusovom a osviežujúcom, nás doviedla práve k tejto bylinke a neoľutovali sme to ani na chvíľku. 
Stačí jemne pošúchať, či pohladiť čerstvé lístky a hneď vám do nosa udrie výrazná citrónová aróma, niečo na spôsob sicílskej citrónovej zmrzliny, a sušením sa jej intenzita ešte viac zvýrazňuje. Takže, čím viac si v lete nasušíte, tým výraznejšiu a energickejšiu čajovú zmes si môžete vychutnať v chladných zimných dňoch. 

Pestovanie lípie

Rez, respektíve strihanie lístkov, jej vôbec neprekáža. Z našich skúseností už do niekoľkých dní na rastlinke opäť uvidíte maličké lístky a tie sa rýchlo rozrastú. Ideálne je asi mať 2 rastlinky a striedavo ich zrezávať, čím sa krásne rozvetvia. Inak jej nevenujeme žiadnu špeciálnu starostlivosť. Približne raz za 2 týždne použijeme hnojivo na bylinky a v podstate len pravidelne zbierame lístky.

Čo už vieme teraz, je fakt, že je teplomilná. Najlepšie sa jej darí na slnku alebo v polotieni a treba dbať na pravidelnú zálievku. Ak ju náhodou zabudnete poliať, dosť rýchlo sa to odrazí na jej vzhľade. Jej lístky sú tenké a rýchlo schnú, preto treba polievať často a s menším množstvom vody. Prezimuje teda len vo vnútri a na zimu zhodí takmer všetky listy. V podstate prezimuje prázdny kvetináč, iba korene, ale opäť by mala začať pučať až na neskorú jar. Do interiéru ju treba premiestniť pri vonkajšej teplote 5-10ºC a vnútri potom udržiavať teplotu vyššiu ako 15ºC počas zimy. Žiaden špeciálny substrát sme nepoužili pri jej výsadbe, dobré je aby bol priepustný a na spodok kvetináča sme ešte dali drenážnu vrstvu

Použitie lípie

Lístky lípie sa dajú použiť tak do čaju a chladených nápojov, ako aj do šalátu, dresingu, omáčky alebo ako ozdoba na dezert. Najviac sme sa tešili (okrem pre nás dokonalej vône) aj na jej účinky na organizmus. V tradičnej medicíne Južnej Ameriky sa používala aj na zníženie horúčky a podporu potenia. Okrem toho, dnes už vieme, že má viaceré pozitívne účinky na metabolizmus, podporuje chudnutie, reguluje apetít a odstraňuje nafukovanie. A takisto má nezanedbateľné účinky na dýchací systém, podporuje vykašliavanie, je prospešná pri astme a posilňuje imunitný systém. Jedno upozornenie by sme s jej používaním predsa spomenuli, a to platí pre prípad zdravotných problémov s obličkami. Vtedy sa neodporúča jej konzumácia, ale to si vždy radšej prekonzultujte so svojím lekárom. A rovnako tak pri tehotenstve, kedy sa vlastne väčšina byliniek aj tak uvádza ako nevhodná na konzumáciu.  

Úplne a absolútne najradšej máme z alojzie či lípie čaj. Pôsobí upokojujúco, odstraňuje napätie a skutočne pri šálke tohto voňavého čaju nemáte šancu sa hnevať alebo stresovať. A vôbec ho netreba sladiť, pretože sama o sebe je alojzia sladidlom, ktoré je dokonca sladšie ako stévia a neobsahuje žiadne kalórie

Čo myslíte, zaradíte aj vy čaj z lístkov alojzie do svojho pitného režimu? Dajte nám vedieť :)

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

13 júla 2018

RECENZIA: Bio pleťová opaľovacia kozmetika ALGA MARIS

bioekologika

ALGA MARIS je značka bio kozmetiky na opaľovanie, ktorú sme na blogu prezentovali už minulý rok. Vtedy sme používali sprej a telové mlieko na opaľovanie SPF50 a boli sme veľmi spokojné, čo napokon môžete zistiť aj z recenzie tu. Tento rok sme bez váhania lovili opäť vo vodách rovnakej značky a vyskúšali sme aj pleťový krém SPF50 a balzam na pery SPF30
Ochranný faktor 50 sa väčšinou ľuďom zdá až príliš vysoký a zbytočný. No ale predsa každý vie najlepšie sám, aký má typ pleti, farbu pokožky a či sa mu už po krátkom pobyte na slniečku nevytvárajú pigmentové škvrny a podobne. Pre nás je faktor 50-tka ideálny, pretože stále platí, že sme bledule najbledšie s citlivou pleťou, kde tu ekzém a kde tu aj tie nešťastné pigmentové škvrny, a na tomto sa nezmenilo nič od minulého roka :) no ak je vám privysoký, je tu ešte variant SPF30. 
Nič sa však od našej predchádzajúcej skúsenosti nezmenilo ani na kozmetike ALGA MARIS. Všetky jej produkty sú spoľahlivou ochranou pred UVA aj UVB lúčmi, obsahujú čisté minerálne filtre a nie sú vyrábané nanotechnológiou. Takže sme im dôverovali aj v otázke pleťových produktov. Hľadanie ideálneho krému na pleť je náročnejšie práve v prípade, keď ide o opaľovaciu kozmetiku. Totiž v porovnaní s ostatnou pleťovou starostlivosťou, je krémov s SPF faktorom stále o poznanie menej a pretože takýto krém chceme použiť pod make-up alebo BB krém, potrebujeme najmä nelepivú a rýchlo sa absorbujúcu konzistenciu. Okrem týchto dvoch výhod, má ALGA MARIS aj niekoľko iných. Napríklad výborne hydratuje pleť, je dostatočný aj pre výrazne suchší typ a zase vôbec neprekáža tomu mastnejšiemu. Neupcháva póry a pekne pleť zjemní a pripraví ju na spomínaný make-up alebo BB. Vďaka jeho konzistencii a zloženiu by sme ho vedeli v pohode odporúčať tak v lete ako aj na zimnú dovolenku na hory. Netreba ho dlho a namáhavo rozotierať, dokonca veľmi rýchlo sa vytratí aj belosť typická pre organické, minerálne opaľovacie prípravky. 


Súhrnne by sa dalo povedať, že ALGA MARIS pleťový krém SPF50 je vhodný pre rôzne typy pleti, je ľahučký, na pleti neprekáža a nelepí. Konkrétne krém s faktorom 50 nie je parfemovaný a je vodoodolný. Pleťový krém je v praktickom balení s airless dávkovačom, ktorý by mal vydolovať aj poslednú kvapku, čo s trochou nadsázky môžeme potvrdiť, pretože to tak fungovalo aj pri telovom mlieku z tejto značky. Okrem Alga-gorria® patentovanému komplexu antioxidantov a minerálnych filtrov, ktorý pochádza z červenej morskej riasy (Gelidium sesquipedale) a chráni pokožku pred slnečným žiarením a negatívnymi vonkajšími vplyvmi na ňu, obsahuje tento krém aj mix minerálnych filtrov, organického aloe vera, slivkového a slnečnicového oleja a aj vitamín E. Krém má 50 ml, je certifikovaný ECOCERT a má vegánske zloženie

ALGA MARIS Balzam na pery SPF30 je malá, milá a užitočná drobnosť, ktorú ocení hádam ktokoľvek. Je vhodný pre dieťa, ženu či muža, nemá nejakú špecifickú chuť alebo vôňu, takže vyhovovať by mohol naozaj každému. Balzam je dostatočne hutný až krémový a na perách vytvára skutočne účinnú ochrannú bariéru pred UV lúčmi. Pre pery je doslova zázrakom, pretože ich na dlhú dobu zanecháva jemné a zvlhčené. A čo je hlavné, vôbec nelepí a odoláva aj pôsobeniu vody (napríklad pri plávaní). Ideálny určite najmä pre suché a popraskané pery, ktoré po pár použitiach doslova zahojí. Nemožno pri ňom hovoriť o bielom efekte, lebo má skôr krémovú farbu, ale na perách to neprekáža. 



Balzam15 ml a ECOCERT certifikát. Okrem Alga-gorria® komplexu, obsahuje aj minerálne filtre, jojobový a ricínový olej, včelí vosk, esenciálne mastné kyseliny a aj vitamín E. 

Oba výrobky nás rozhodne nesklamali a určite by sme si ich kúpili aj opakovane. Celkovo je pre nás značka ALGA MARIS veľmi pozitívna aj oranžovými obalmi, minimalistickým dizajnom a najmä účinkami. Majú vydarene skombinované zloženie produktov, ktoré sa oplatí vyskúšať. Pozdávajú sa aj vám, alebo ste niečo z ich ponuky už aj vyskúšali? 

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates