29 mája 2019

RECENZIA: Ekodrogéria YELLOW & BLUE


Jarná detoxikácia a jarné upratovanie sú asi 2 najfrekventovanejšie témy, s ktorými sme sa pred časom denne stretávali pri rôznych ženských pokecoch :) Fakt je, že jedno i druhé je celkom logickým vyústením pri nástupe jari po dlhej zime. Dnes, v druhej polovici mája, už máme úspešne za sebou detox i to upratovanie a s tým druhým sme si výrazne pomohli aj ekodrogériou YELLOW & BLUE
Pri výbere ekodrogérie máme, okrem iného, aj jednu podstatnú požiadavku. My a ocot, to je totiž vzťah, ktorý veľmi nefunguje. Akceptujeme a naplno si obe uvedomujeme, že je to efektívny čistiaci prostriedok, ale jeho pachová stopa nás máta ešte niekoľko dní po použití... v kuchyni, v kúpeľni, v opranej bielizni... a tak volíme výhradne produkty, ktoré nám octom nesmrdia. Môžu ho obsahovať v zložení, ale v tom prípade, si to pre istotu radšej čuchovo vopred overíme. 
Testovanie ekodrogérie YELLOW & BLUE z eshopu babickinazahrada.sk sme preto prijali s napätým očakávaním :) Ako vidíte, testovacích balení boli celkom 3 kúsky, a to prací gél z mydlových orechov, aviváž s levanduľovou silicou a gél na umývanie riadu s citrónovou silicou, plus kefa na riady CASA ORGANICA. Nejde o žiadne mini balenia, ukrývajú po 250 ml objemu, takže pri praní môžete vyskúšať až 8 dávok a na riady sa počet ani vyčísliť nedá :)

Prací gél z mydlových orechov bez vône

Prací gél tvorí extrakt z mydlových orechov, ktorý je získaný šetrnou metódou extrakcie za studena. Ak nepoznáte mydlové orechy, ide vlastne o plody stromu, ktoré obsahujú saponín a vďaka nemu prirodzene penia, tým čistia textilné vlákna a sú vhodné aj pre citlivú pokožku. Tento prací gél je bez vône, čo je ďalšia pridaná hodnota najmä pre alergikov, ekzematikov a pre najmenšie detičky. Ide vlastne o koncentrát, ktorý možno použiť na pranie v práčke, ale aj pri ručnom praní na farebnú bielizeň, pretože neobsahuje bieliacu zložku. 

Na 1 prací cyklus (4-5kg bielizne) stačí použiť približne 30 ml pracieho gélu a ešte za vám zíde aj dôležitá informácia týkajúca sa teploty pri praní. Odporúča sa prať pri teplote od 40ºC a vyššie, samozrejme teplotu treba zvoliť podľa druhov materiálov.



K samotnému praciemu gélu môžeme povedať, že sme ho otestovali na rôzne druhy a materiály bielizne. Jeho účinnosť sme testovali na bežne znečistenom farebnom oblečení, na záclonách, na dekách a poťahoch, na posteľnej bielizne a aj na zimných bundách. Takpovediac, svoje si teda odpral :) Aj na toto rôzne zloženie znečistenej bielizne, prací gél z mydlových orechov dobre fungoval pri teplote 40ºC alebo vyššej. Škvrny a špiny menšieho rozsahu odstránil k spokojnosti a na tie väčšie a odolnejšie sme lokálne ešte pred praním použili mydlo na pranie. Ak máte tvrdú vodu, pre lepší efekt sa do prania odporúča pridať zmäkčovač vody, ktorý pomáha odstrániť už usadený vodný kameň, zabraňuje usadzovaniu novej vrstvy a najmä sa pridáva preto, že v tvrdej vode má prací prostriedok menšiu účinnosť, čiže jeho pridaním zlepšíte výsledky pri praní

Prací gél má redšiu gélovitú konzistenciu, je bez vône, teda neobsahuje žiadne pridané éterické oleje (čo ocení pokožka najmä citlivo reagujúcich ľudí), ale ak chcete, môžete si k nemu prikvapnúť zopár kvapiek oleja podľa vlastného výberu. Okrem extraktu z mydlových orechov, obsahuje aj uhličitan sodný (soľ kyseliny uhličitej alebo aj soľ na pranie), chelatačné činidlo a spolu rozpúšťajú tuky a škrvny na bielizni. Zloženie je vegánske, ide o českého výrobcu Tierra Verde a tento prací gél má okrem testovacej 250 ml verzie, aj 1l, 5l, 15l až 25l balenie a na výber aj verzie s vôňami. 

Aviváž s levanduľovou silicou

Vonia, vonia a vonia...nádherne levanduľovo, upokojujúco a v perinách opraných spolu s touto avivážou by ste najradšej preležali celý deň :) Vôňa je skutočne autentická, pre milovníkov levandule doslova malý raj, ktorý môžu mať na bielizni alebo aj v textíliách celej domácnosti. Aviváž je však určená na syntetické vlákna (takže pozor z čoho máte vyrobené obliečky), pretože tak ako aj iné aviváže, jej použitím sa vlastne znižuje savosť a priedušnosť. Preto by sa nemala používať na uteráky, bavlnenú spodnú a športovú bielizeň alebo na detské plienky. Okrem prevoňania však dodáva textíliám mäkkosť, uhládza vlákna a odstraňuje z nich statickú elektrinu.


Na 1 prací cyklus stačí použiť 1 vrchnák, asi 30 ml. Opäť ako pri pracom géle, zloženie je vegánske, levanduľová vôňa pochádza z čistého esenciálneho oleja, ide o českého výrobcu Tierra Verde a aviváž má okrem testovacej 250 ml verzie, aj 1l, 5l, 15l až 25l balenie a na výber aj iné druhy vôní.

Gél na riad s citrónovou silicou

Ach, to ne/obľúbené umývanie riadu. Niekto sa v ňom vyžíva, iný radšej uteká z kuchyne. My to máme asi tak pol na pol, keď je nálada ide to hneď ľahšie, no a keď nie je, aj tak sa nedá robiť iné, ako ich všetky umyť. Výborného pomocníka sme spoznali v YELLOW & BLUE géle na riady. Ľahko vytvorí penu, ktorá zvláda umyť aj mastnejšie misky, napríklad z olivového dresingu na šalát, alebo šálky s usadeninami od čaju alebo kávy. No a úplnou čerešničkou a pozitívnym prekvapením je, že bez fľakov dokáže poumývať aj nerezové hrnce. Ďalší bonus je to, že nedráždi pokožku rúk, tá potom nie je vysušená a začervenaná. Dokonca tento gél na riady môžete použiť aj na umývanie ovocia a zeleniny od rôznych nečistôt.



Zloženie je vegánske, citrónová vôňa pochádza z čistého esenciálneho oleja, ide o českého výrobcu Tierra Verde a gél na riady má okrem testovacej 250 ml verzie, aj 750ml, 5l, až 25l balenie.

Kefa na riad s rúčkou CASA ORGANICA

Kefa sa pri umývaní riadu zíde najmä v prípade odolných, zasušených a pripečených kúskov jedla. Vždy vtedy, keď treba použiť hrubšiu silu, ale v podstate s ňou môžete umyť čokoľvek a v mokrých rukách sa nekĺže. S jej používaním si nezašpiníte ruky, prípadne ich aj ochránite pred horúcou vodou, ktorou by ste inak umývali a vystavovali pokožku jej pôsobeniu. Rúčka kefy je pevná, odolná a je z bukového dreva, hlavica je z rastlinného vlákna tampico (ktoré sa získava z rebrovaných listov agávy) a dá sa meniť a kompostovať. Kefa na riady je skutočne ekologický skvost do kuchyne, ktorý len tak ľahko nezničíte a nezahodíte. 


Ponuka ekodrogérie značky YELLOW & BLUE je bohatá a svoju domácnosť si tak môžete vybaviť ekologickými čistiacimi prostriedkami na pranie, na upratovanie, na umývanie riadu (aj do umývačiek) alebo do záhrady a septiku. Poznáte ju, prípadne ktorý produkt používate najradšej?

✍🏻 by Veve & Lulu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára